Cum îți îngrijești părul în sezonul rece?

Iarna s-a întors pe nesimțite, iar părul multora dintre noi are de suferit. Dacă întâmpini probleme de păr odată cu instalarea anotimpului rece, precum păr uscat, tern, electrizat sau fragil, este recomandat să acorzi o atenție special îngrijirii acestuia, pe durata iernii. Mai jos, regăsești câteva sfaturi utile pentru întreținerea părului pe durata sezonului friguros. 

 

1.    Hidratează-ți părul și scalpul cu ulei pentru păr și balsam fără clătire

Pe durata iernii, căldura și aerul uscat din interior răpesc din hidratarea părului, fără să ne dăm seama. Dacă folosești uscător de păr sau alte aparate pentru styling pe bază de căldură, riști să îți deteriorezi mai mult părul pe timpul iernii, tocmai din cauza deshidratării pronunțate a acestuia. Așadar, o metodă bună de a-ți menține părul hidratat este să folosești uleiuri pentru păr sau balsamuri fără clătire, care combat în mod eficient uscăciunea părului. Tot ce trebuie să faci este să aplici câteva picături de ulei pe vârfuri, la final de zi, pentru a-ți hidrata partea cea mai afectată a firului de păr.

De asemenea, în felul acesta încetinești procesul de despicare a vârfurilor. Balsamul fără clătire se poate aplica la fiecare spălare și, la fel, câteva picături pe scalp, masate cu blândețe, înainte de a-ți usca părul. Pentru păr, poți alege uleiuri mai bogate, inclusiv în variante solide, precum cel de cocos, ricin, shea sau argan. 

2.    Evită spălarea frecventă a părului

Dacă obișnuiești să îți speli părul zilnic sau o dată la două zile, este bine să renunți la acest obicei, mai ales în apropierea sezonului rece și pe întreaga durată a acestuia. Spălarea excesivă a părului îl privează de uleiurile secretate în mod natural prin foliculi, care au rol de protecție și hidratare. 

Încearcă să extinzi “perioada de grație” între spălări la câteva zile, inclusiv la o singură dată pe săptămână, dacă este posibil pentru tine. Începe cu pași mici: dacă obișnuiești să te speli pe păr în fiecare zi, încearcă să te speli o dată la două zile, și tot așa. Pentru a facilita procesul de tranziție, te poți folosi și de un șampon uscat, pentru a-ți revigora coafura între spălări. 

3.    Evită coafarea părului cu produse pe bază de căldură

Nu este un secret faptul că aparatele de styling care folosesc căldură deteriorează părul. În momentul în care părul tău este, deja, uscat și fragil, coafarea acestuia cu produse agresive pot face mai mult rău. Așadar, este momentul fie să îți îmbrățișezi textura naturală a părului, fie să apelezi la alte trucuri pentru coafat, cum ar fi bigudiurile sau împletiturile. Ai la dispoziție numeroase tutoriale online care te vor ajuta să obții coafuri reușite, fără a-ți deteriora părul.

4.    Folosește o mască de păr puternic hidratantă, o data pe săptămână

Așa cum o mască facială, o dată pe săptămână, îți poate rehidrata tenul în mod miraculos, la fel și măștile de păr pot readuce strălucirea și elasticitatea de care podoaba capilară are nevoie. Măștile de păr acționează, în primul rând, pe componenta de hidratare, dar sunt și o măsură de prevenție foarte bună în ceea ce privește acțiunea nocivă a factorilor de mediu asupra părului. Gândește-te la ger, vânt, zăpadă și diferențele de temperatură (interior - exterior) la care părul tău este supus pe timp de iarnă. 

Măștile de păr sunt o soluție simplă și eficientă pentru a-i oferi părului o sumedenie de ingrediente emoliente, hidratante și tonifiante, în maxim 20 de minute. Măștile de păr sunt, de fapt, formule concentrate de balsam și acționează la fel ca serurile faciale. În plus, ai opțiunea de a alege un produs dedicat problemelor tale specific, cum ar fi stimularea creșterii părului, strălucire, hidratare sau revitalizare.  

Mai mult, dacă nu te conving produsele existente pe piață, îți poți prepara în bucătărie, cu ajutorul câtorva ingrediente accesibile, propria mască, atât timp cât scopul este un plus de hidratare și strălucire. Pornește cu o bază hrănitoare, preferabil un ulei bogat, cum ar fi cel de cocos, apoi adaugă ingrediente bogate în vitamine, precum un gălbenuș de ou, o jumătate de avocado sau o banana.

Oțetul de mere este, de asemenea, un ingredient util în măștile naturale, având efect antiseptic și antibacterian și proprietăți regenerante. În plus, oferă o strălucire aparte părului și curăță eficient acumularea de produse de styling pe lungimea întregului fir de păr. Prin folosirea unei măști de păr săptămânal, vei observa, în timp, că părul tău se comport mult mai bine în această iarnă, față de alte sezoane friguroase din trecut.

5.    Fă o pauză de la vopsit

Anumite nuanțe de păr, precum blondul și roșcatul, presupun un proces de alterare a firului de păr, care implică decolorare – unul dintre principalele motive ale uscării și deteriorării părului. Așadar, dacă obișnuiești să te vopsești, iar mai ales dacă nuanța ta implică și pasul decolorării, este recomandat fie să faci o pauză pe timpul iernii, fie să optezi pentru o culoare mai blândă, obținută cu ajutorul produselor de colorare fără amoniac. 

Pe lângă faptul că vopseaua de păr fără amoniac deteriorează mult mai puțin calitatea părului, procesul durează mai puțin și, în funcție de lungimea și culoarea actuală a părului tău, poți alege să te vopsești singură, în confortul casei tale și fără costurile adăugate ale unui salon. 

În plus, nuanțele mai naturale, ușor mai închise, sunt mult mai pretabile pe timpul iernii și limitează numărul de reîmprospătări de culoare necesare. Așadar, dacă alegi o nuanță apropiată culorii tale naturale, faptul că rădăcinile devin vizibile după câteva săptămâni nu va arăta deloc deranjant, ci se va integra frumos în culoarea de ansamblu a părului. O alternativă este, desigur, și șamponul nuanțator. Există numeroase opțiuni pe piață, cu nuanțe diferite, ușor de folosit și mult mai avantajoase din punct de vedere financiar. 

6.    Protejează-ți părul cu o eșarfă din mătase

Un truc puțin cunoscut și foarte eficient pentru a evita încâlcirea și electrizarea părului, mai ales dacă părul tău este ondulat sau creț, este să îl prinzi cu o eșarfă din mătase, înainte de culcare, sau să optezi pentru o față de pernă din satin sau mătase. Mătasea și, implicit, satinul, sunt materiale moi, alunecoase, care, spre deosebire de bumbac, nu agresează părul și tenul la fiecare fricțiune a acestora cu fața de pernă. În plus, bumbacul este un material absorbant, în timp ce mătasea și satinul nu absorb deloc uleiurile naturale ale feței și părului, lăsându-le, astfel, mai hidratate. 

Un alt sfat este să îți prinzi părul într-o eșarfă din mătase înainte de a ieși din casă, sub căciulă. Vei obține același efect de protecție, deoarece materialele din care sunt obținute căciulele, în special fibre sintetice și lână, pot fi deosebit de agresive cu firele de păr. 

Ca ultim sfat, poți lua în considerare, pe perioada iernii, un supliment alimentar pentru unghii, păr și piele, pe bază de acizi grași omega-3 și antioxidanți. Un asemenea tratament de câteva luni îți va aduce îmbunătățiri vizibile. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Get radiant hair, skin and nails naturally
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/get-radiant-hair-skin-and-nails-naturally 


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-ingrijire-pare}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0