Bihaku şi Layering: frumusețe în stil japonez

Ritualurile de îngrijire a pielii de inspirație japoneză sunt printre cele mai căutate în momentul de față, datorită rezultatelor dovedite în ceea ce privește combaterea semnelor de îmbătrânire, îmbunătățirea texturii pielii și redarea aspectului luminos. Aceste ritualuri se aliniază cu un concept deosebit de vechi din Japonia, numit Bihaku, un ideal de frumusețe la care orice femeie japoneză, de orice vârstă, aspiră.

Ce înseamnă Bihaku?

În traducere directă, Bihaku înseamnă ”alb frumos”. Conceptual, termenul Bihaku poate fi tradus prin calitatea de aspect perfect al pielii, de culoare și textură uniformă, care radiază de sănătate; mai precis- un ten de porțelan. De reținut este faptul că, în tradiția japoneză, un ten luminos este un ten sănătos, iar albul imaculat al pielii înseamnă frumusețe deplină.  Mai mult, o sintagmă populară japoneză ”Iro no Shiroi wa Shichinan Kakusu”, adică ”un ten alb ascunde orice imperfecțiune”, a devenit, în timp, un etalon pentru practicantele de Bihaku din întreaga lume.

În Japonia, Bihaku înseamnă și un set de practici de îngrijire a tenului, adică o rutină de înfrumusețare atent gândită, construită din mai mulți pași, adaptată pentru dimineață și seară, și urmată cu religiozitate. Consecvența este cel mai important pas al acestei rutine, pentru că numai în timp se poate ajunge la rezultatele dorite. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Astăzi, tendința de a atinge conceptul de Bihaku este una generalizată în rândul populației feminine, fără ca majoritatea dintre acestea să cunoască foarte multe despre el. Este vorba, de fapt, despre dorința de a obține un ten cât mai curat, luminos, fără pete hiperpigmentare, rozacee, cicatrici post acneice sau alte probleme des întâlnite. 

Bihaku și tehnica de layering

După cum spuneam, îngrijirea pielii conform practicilor Bihaku presupune o rutină formată din mai mulți pași, și este o rutină axată pe 3 elemente esențiale, și anume:

Curățarea se face, de regulă, în 2 pași. Primul pas constă în dizolvarea machiajului și a sebumului în exces cu un balsam/produs de curățare onctuos sau lăptos (pe bază de ulei), în timp ce al doilea pas constă în curățarea feței cu o loțiune sau gel de curățare pe bază de apă. 
Hidratarea se face pe straturi, adică layering, cu ajutorul mai multor produse, în funcție de câți pași decide fiecare să integreze în rutină. Așadar, o rutină mai complexă va include, de regulă, un proces de hidratare format din câteva straturi de toner hidratant, serum, mască și, în final, cremă. Sună surprinzător, dar iată cum se realizează:

  • Se folosește, mai întâi, un toner lăptos, hidratant, care se aplică în palme și, apoi, direct pe fața curățată în prealabil. Se tapotează ușor, până când produsul a fost asimilat, în întregime, în piele.
  • În același mod, se aplică straturile următoare de toner – de regulă, 3. Se tapotează fața cu delicatețe până la absorbția produsului în piele.
  • Se aplică, apoi, un serum hidratant. Acesta trebuie să aibă o consistență lejeră, pentru a pătrunde cu ușurință în piele. Ordinea produselor aplicate trebuie să pornească de la cele mai subțiri produse și să se termine cu cele mai onctuoase.
  • Următorul pas este aplicarea unei măști (de tip șervețel sau cremă), care va ”sigila” toate produsele hidratante, aplicate anterior, în piele. Masca se lasă pe ten aproximativ 20 de minute. Este important ca, atunci când folosiți o mască tip șervețel, să nu o lăsați să se usuce pe ten, pentru că va ”trage” și din hidratarea oferită tenului.
  • Crema aplicată, ca pas final, poate avea și funcție de tratament pentru diferite probleme ale pielii – acnee, melasmă, sensibilitate, etc.
  • Protecția solară este un pas deosebit de important în rutina Bihaku, dar nu din motivele uzuale, și anume – cu rol de protecție împotriva cancerului de piele – ci pentru menținerea aspectului alb și luminos al pielii. O piele bronzată nu se încadrează în standardele de frumusețe impuse de Bihaku.

În prezent, industria japoneză oferă o gamă variată de produse cu protecție solară, tip cremă, loțiune, gel, stick și se lucrează, inclusiv, la suplimente buvabile, pe bază de antioxidanți puternici, care să acționeze ca un SPF. Protecția solară trebuie aplicată în fiecare dimineață, 365 de zile pe an, pentru a menține aspectul tânăr, luminos și, desigur, alb - uniform al pielii.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Gday Japan – Anti-Aging and Bihaku
https://www.gdayjapan.com.au/interests/culture/anti-aging-and-bihaku/
Tokyo Treat – Quick 7 Step Guide To Japanese Skincare
https://tokyotreat.com/news/quick-guide-japanese-skincare-makeup

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0