Alcoolul poate provoca acnee sau o poate agrava?

Procesele inflamatorii din organism, porii încărcați și dezechilibrul bacterian din microbiomul feței – toți acești factori cunoscuți pot contribui la apariția și/sau agravarea acneei. Cu toate acestea, mai mulți specialiști sugerează că, pe lângă cauzele deja bine cunoscute ale acneei, alegerile alimentare, inclusiv consumul de alcool pot juca un rol important în dezvoltarea acestei afecțiuni cutanate. 

Deși, în prezent, nu s-a reușit stabilirea unei legături directe între consumul de alcool și apariția sau agravarea acneei, alcoolul afectează organismul în forme care, în mod indirect, pot influența demersal acestei boli de piele. 

Află, mai jos, care sunt factorii acneici ce pot fi exacerbați prin consumul de alcool.

Poate cauza sau agrava consumul de alcool acneea?

Cercetările științifice pe acest subiect sunt încă în fază incipientă, și nu s-a stabilit, momentan, o legătură directă între consumul de alcool și apariția acneei. Cu toate acestea, s-a dovedit, deja, faptul că alcoolul impactează, în mod negativ, sănătatea pielii. Printre efectele negative ale alcoolului asupra pielii se numără deshidratarea, slăbirea sistemului imunitar, declanșarea inflamației în organism, influențarea dezechilibrelor hormonale și încurajarea acumulării de toxine în organism.

Alcoolul deshidratează

Deshidratarea organismului poate da curs unei întregi serii de probleme, care pot duce chiar și la erupții acneice. În plus, deshidratarea impactează în mod vizibil aspectul țesutului cutanat. Așadar, o piele deshidratată este ternă, uscată, aspră, uneori, și lipsită de elasticitate. 

Alcoolul are caracter profund diuretic, ceea ce înseamnă că, prin consumul de alcool, producția de urină este stimulată. Prin urinare se elimină o bună parte din sărurile minerale din corp, precum și din rezervele de apă din țesuturi. În consecință, consumul frecvent și/sau excesiv de alcool va duce, în mod inevitabil, la deshidratare. 

Un studiu1 din 2011 sugerează faptul că procesul de deshidratare a țesuturilor poate stimula producția de sebum în exces de către glandele sebacee. Așadar, persoanele cu ten gras pot menifesta erupții mai frecvente și mai severe dacă nu se hidratează corespunzător. 

În concluzie, dacă suferi de acnee sau de erupții ocazionale, ai mereu grijă să fii hidratată și este recomandat să eviți consumul frecvent de băuturi alcoolice. Un sfat foarte util venit din partea experților, pentru a preveni deshidratarea în timpul unei seri în oraș sau la petreceri este să bei, mereu, un pahar de apă între 2 băuturi alcoolice. 

Alcoolul slăbește sistemul imunitar

Experții sunt de părere că alcoolul poate slăbi performanța sistemului imunitar, iar acest lucru se aplică chiar și la cantități moderate de alcool, în sensul în care funcțiile imune sunt alterate de această substanță. 

Alcoolismul, cunoscut și drept dependență de alcool, poate afecta buna funcționare a sistemului imunitar, ceea ce face persoana în cauză mai sensibilă în fața infecțiilor și a bolilor, în general. În plus, un sistem imunitar slăbit te poate face mai susceptibilă în fața infecției cauzate de bacteria Propionibacterium acnes (P. acnes), care poate contribui la apariția erupțiilor cutanate sau poate agrava erupțiile existente.   

Alcoolul declanșează și/sau stimulează procesele inflamatorii în organism

Un proiect de cercetare2 din 2013, și nu numai, evidențiază faptul că acneea este o afecțiune dictată, în principal, de intensitatea proceselor inflamatorii din organism. P. acnes este o bacterie care colonizează suprafața cutanată, iar în momentul în care ajunge în porii încărcați, poate cauza sau înrăutăți leziunile inflamate de acnee, cum ar fi pustulele sau chisturile. 

Există numeroși factori care pot cauza inflamație în organism, printre care se numără afecțiunile cronice, dezechilibrele hormonale, factorii de mediu, precum stresul oxidativ, dar și anumiți factori alimentari. Consumul de alcool alimentar, în special atunci când este combinat cu diverse amestecuri bogate în zahăr rafinat (cum se întâmplă, de regulă, în prepararea cocktailurilor), poate contribui la stimularea proceselor inflamatorii din organism și, în consecință, înrăutăți acneea.   

Alcoolul contribuie la crearea dezechilibrelor hormonale

Acneea poate fi cauzată și de fluctuații hormonale, cum ar fi cele care se produc pe perioada menopauzei. Consumul de alcool, la rândul său, poate impacta în mod negativ activitatea hormonală și produce dezechilibre. De exemplu, conform unui studiu3 publicat în revista American Journal of Clinical Nutrition, la fiecare băutură alcoolică consumată de o femeie, pe parcursul vieții, nivelurile de estradiol, testosteron și de hormon luteinizant cresc.       

Mai mult, cercetările sugerează faptul că alcoolul poate crește chiar și nivelurile de hormoni androgeni, care pot duce la dezechilibre hormonale neplăcute pentru femei.

Alcoolul susține acumularea de toxine în organism

Consumul de alcool poate duce la numeroase boli de ficat. Ficatul este responsabil pentru filtrarea toxinelor din corp, iar consumul frecvent de alcool poate împiedica acțiunea ficatului de a elimina toate toxinele acumulate din organism. 

În plus, alcoolul alimentar conține anumiți metaboliți care pot cauza inflamarea celulelor hepatice și, astfel, elimina antioxidanții benefici din corp, ceea ce va duce la instalarea stresului oxidativ. Dacă ficatul nu își poate face treaba, și anume să elimine, în mod eficient, toxinele din organism, acestea se pot acumula și, în cele din urmă, părăsi corpul pe alte căi, cum ar fi pe cale cutanată, prin pori, slăbind bariera naturală a pielii și ducând la apariția erupțiilor acneice. 

Alcoolul din produsele cosmetice

Alcoolul este un ingredient des întâlnit în produsele de îngrijire a tenului cu acțiune topică, cum ar fi gelurile de curățare și demachiantele, loțiunile tonice și cremele de hidratare. 
Asociația americană Food and Drug Administration (FDA) subliniază faptul că tipurile de alcool utilizate în scop cosmetic fac parte dintr-o familie de substanțe chimice care nu afectează sănătatea tenului. Așadar, lista de tipuri de alcool de care nu trebuie să te temi, în formularea produselor cosmetice, este după cum urmează:

  • ethyl alcohol
  • cetyl alcohol
  • stearyl alcohol
  • cetearyl alcohol
  • lanolin alcohol
  • isopropyl alcohol

Cu toate acestea, dacă suferi de acnee sau ai ten sensibil și reactiv, este recomandat să eviți alcoolul în produsele cosmetice din rutina ta de zi cu zi, în special alcoolul denaturant. Orientează-te, în schimb, după produse cosmetice organice, nutraceutice, care conțin ingrediente blânde, precum extracte marine, extract de fasole japoneză Azuki, glicerină și vitamina E, toate susținând sănătatea pielii și fortifiind bariera naturală a acesteia.

 

 

Citește și:

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Can alcohol cause acne or make it worse?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/does-alcohol-cause-acne 
Studiul An update on the role of the sebaceous gland in the pathogenesis of acne, publicat în US National Library of Medicine, în ianuarie-martie 2011, autori: Evgenia Makrantonaki, Ruta Ganceviciene, Christos Zouboulis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3051853/ 
Studiul The Role of Inflammation in the Pathology of Acne, publicat în US National Library of Medicine, în septembrie 2013, autori: Emil A. Tanghetti
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3780801/  
Studiul Alcohol intake, reproductive hormones, and menstrual cycle function: a prospective cohort study, publicat în US National Library of Medicine, în august 2015, autori: Karen C Schliep,Shvetha M Zarek,Enrique F Schisterman, Jean Wactawski-Wende, Maurizio Trevisan, Lindsey A Sjaarda, Neil J Perkins, Sunni L Mumford
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588737/ 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0