Ai tenul gras? Cele mai potrivite uleiuri naturale pentru pielea ta

Tenul gras este pretențios, deoarece are nevoie atât de produse specifice de tratament, pentru îmbunătățirea aspectului porilor dilatați, vindecarea coșurilor și reglarea excesului de sebum, cât și de produse hidratante, care să nu fie ocluzive. Există ideea preconcepută potrivit căreia tenul gras nu are nevoie de hidratare, însă acest lucru nu poate fi mai departe de adevăr, mai ales pe timp de iarnă, atunci când frigul și vântul deshidratează tenul mai mult ca de obicei.

Uleiurile naturale sunt ideale pentru hidratarea tenului gras, atâta timp cât alegem varianta potrivită de ulei, care să nu accentueze producția natural de sebum sau să blocheze porii. Iată câteva sugestii de uleiuri naturale potrivite pentru tenul gras.

Uleiul de jojoba

Uleiul de jojoba are o textură ușoară, iar structura sa moleculară este asemănătoare cu cea a moleculelor de sebum, care este produs în mod natural de ten. Așadar, acest ulei este ideal pentru întreținerea tenului gras, pentru că pătrunde cu ușurință în straturile cutanate și hidratează pielea fără a  bloca porii, ceea ce scade riscul de inflamație și de dezvoltare de noi comedoame.

Uleiul de aloe vera

Cu proprietăți cicatrizante, hidratante și regenerante, uleiul de aloe vera este opțiunea ideală pentru tenul gras, mai ales dacă acesta este predispus la iritații, alergii, acnee sau eczeme. Bogat în vitaminele C, E și B, dar și în proteine și minerale, uleiul de aloe vera este o alegere foarte bună deoarece hidratează pielea acneică, care este adesea agresată și sensibilizată de tratamentele antiacneice, și stimulează, totodată regenerarea sa, mai ales porțiunile afectate de acnee și/sau iritație.

Uleiul esențial de lavandă

Proprietățile sale antibacteriene și regenerante fac din uleiul esențial de lavandă un produs de hidratare și de tratament ideal pentru tenul gras, cu sau fără tendințe acneice. Uleiul de lavandă are greutate moleculară mică, ceea ce îi permite să pătrundă adânc în piele, curățând porii, ceea ce ajută și la eliminarea excesului de sebum, și scăzând riscul apariției coșurilor. Proprietățile calmante ale lavandei se vor cunoaște pe ten în contextual unei utilizări constante (de aproximativ 3 ori pe săptămână).

Uleiul esențial de ylang ylang

Doar pentru că aveți un ten gras nu înseamnă că acesta nu poate fi afectat de gerul iernii. Prin urmare, este necesar să îi acordați atenție special pe durata anotimpului rece. Uleiul esențial de ylang ylang este o opțiune recomandată, datorită proprietăților hidratante și regenerante. Printr-o utilizare constantă veți putea remarca  că aveți o piele mai fermă, bine hidratată, cu riduri estompate și, totodată, cu un nivel de sebum echilibrat.

Uleiul de argan

Ideal pentru tenul acneic, dar și pentru tenul sensibil, uleiul de argan hidrateaza pielea în profunzime, lăsând-o catifelată, fără să o încarce. Datorită texturii sale fine, deloc uleioase, uleiul de argan reprezintă varianta ideală pentru hidratarea tenului gras, pe timp de iarnă.

Uleiul de măceșe

Uleiul de măceșe este una dintre cele mai indicate opțiuni pentru tenul gras sau mixt. Acest ulei are o textură ușoară, deci este foarte puțin uleios, și penetrează pielea în profunzime, regenerează celulele și crește producția de colagen. Vedete de renume, precum Miranda Kerr, Gwyneth Paltrow și Kate Middleton folosesc acest ulei pentru a-și răsfăța pielea. Tenul gras are de câștigat de pe urma hidratării cu uleiul de măceșe.

Uleiurile, nerecomandate tenului gras

Uleiurile de mai sus pot hidrata tenul, putând fi folosite în diverse moduri, începând de la demachierea cu ulei și până la folosirea uleiului pe post de bază de machiaj sau, chiar, peste machiajul deja aplicat, pentru o strălucire aparte.

Există, însă, și câteva uleiuri deloc indicate pentru tenul gras sau mixt. Iată despre ce uleiuri este vorba:
Uleiul de cocos – acest ulei este hidratant, însă are, totuși, o textură mult prea grasaă, care poate bloca porii și determina apariția comedoamelor. Daca aveți tenul uscat, acest ulei este benefic, însă, pentru tenul gras, el este contraindicat.
Uleiul de susan – cu o textură extrem de uleioasă, uleiul de susan nu este recomandat persoanelor cu ten gras. Acesta încarcă, de asemenea, tenul.
Uleiul de migdale – uleiul de migdale este oleic, adică provine din grăsimi și uleiuri, ceea ce înseamnă ca nu este benefic pentru tenul gras sau mixt.
Uleiul de ricin – chiar dacă uleiul de ricin are o textură ușoară, precum și proprietăți antibacteriene și antiiflamatoare, uleiul de ricin nu este benefic pentru tenul gras.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.forbes.com/sites/nomanazish/2018/04/26/the-best-facial-oils-for-every-skin-type-and-why-you-should-start-using-one-asap/#385d3e9a5a41

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0