5 sfaturi pentru prevenirea deteriorarii parului in cursul verii
5 sfaturi pentru prevenirea deteriorarii parului in cursul verii
5 sfaturi pentru prevenirea deteriorarii parului in cursul verii
În cursul verii, nu doar pielea are de suferit în urma expunerii la soare, ci și părul. Chiar dacă nu ne este mereu la îndemână sau nu ne-am făcut o obișnuință să gândim că trebuie să ne protejăm și părul pe timp de vară, de multe ori constatăm cu regret în cursul sezonului cald faptul că părul devine mai uscat, mai fragil, despicat la vârfuri ori că și-a pierdut din luciu și din culoare. Într-un cuvânt, părul nostru este mai deteriorat în sezonul cald.
Explicația științifică o aflăm din numeroasele studii de specialitate, care au pus în evidență faptul că ultravioletele de tip B distrug proteinele din care este alcătuit firul de păr (în special keratina), iar ultravioletele de tip A degradează pigmentul din fir.
Părul are un strat protector numit film hidrolipidic și, pe măsură ce acesta se usucă, filmul se descompune. Dacă mai este și vopsit, acesta se deteriorează și mai mult. Lunile de vară pot fi deosebit de dure pentru acest strat de protecție și, atunci când șuvițele sunt expuse și la alți factori precum clorul, soarele și apa sărată, această peliculă se poate deteriora. Așadar, umiditatea naturală pe care o are părul tău în centrul fiecărei șuvițe se evaporă, iar astfel podoaba capilară își pierde din strălucire și sănătate. Deteriorarea peliculei hidrolipidice și deteriorarea părului va duce în timp la vârfuri despicate și la rupere.
Părul conține multe proteine care îi permit să-și mențină umiditatea și strălucirea. Dacă umiditatea dispare, părul va trebui reparat. Un stilist ar putea refuza să-ți vopsească părul, de exemplu, din cauza daunelor suplimentare pe care substanțele chimice folosite pentru colorarea părului le pot provoca.
Cu cât culoarea părului este mai deschisă, cu atât substanțele chimice sunt mai dăunătoare, deoarece vor trebui mai întâi să îndepărteze culoarea naturală din păr pentru a obține culoarea dorită. În timpul acestui proces, ceea ce a rămas din uleiurile naturale va fi complet îndepărtat de soare, apă sărată sau clor. Iar la final, vei observa că părul tău este lipsit de strălucire și că șuvițele sunt deteriorate.
Ce putem face?
Iată câteva sfaturi de care să ținem cont pentru a păstra aspectul sănătos al părului pe perioada verii. Merită să le aplicăm chiar dacă nu ne-am programat o plecare la mare și nici nu facem multe ieșiri la piscină în cursul acestei veri. Orice prezență a noastră în aer liber în cursul zilelor toride duce la o suferință și degradare a părului.
Protejează părul de razele ultraviolete
Pentru că este mai ușor să previi decât să tratezi, folosește pălării, umbrele, produse cu filtre UV. Pălăriile sunt la modă, în variate modele și culori, completând de minune stilul vestimentar. Ideal este să fie purtate zilnic când ieșim în aer liber sau măcar în perioadele cu expunere intensă sau prelungită la soare.
Dacă nu suntem adepții pălăriilor, părul poate fi protejat utilizând produse cu ecran solar (filtre UV). Așa cum există creme, loțiuni, spray-uri cu ecran solar pentru fotoprotecția pielii, au fost inventate produse de fotoprotecție pentru păr.
Cel mai frecvent acestea se găsesc sub formă de spray-uri care se pulverizează la nivelul părului. Acestea necesită reaplicare în cursul unei zile pentru a menține protecția constantă. O altă posibilitate este utilizarea după spălare a unui balsam cu filtru solar.
În cazul în care nu ai achiziționat un produs destinat special pentru păr, se poate folosi un spray cu filtru solar destinat pielii, doar că acesta, pulverizat la nivelul părului, va încărca și va da o textură grasă părului.
Folosește un șampon special
După expunerea prelungită la soare se recomandă a se folosi un șampon special pentru utilizare după soare, care este bogat în factori nutritivi și asigură o hidratare intensă sau se pot aplica măști pentru păr, de asemenea cu conținut ridicat de substanțe care să ajute la regenerarea părului. Balsamul hidratant, reparator, trebuie utilizat regulat, de 2 ori pe săptămână.
Persoanele care merg la mare sau la piscină trebuie să știe că, în aceste condiții, părul suferă o dată în plus, întrucât apa sărată de mare și substanțele dezinfectante din apa de piscină (în special clorul) agresează și deteriorează și ele părul.
Nu uita de balsam!
În aceste condiții ar fi de recomandat un contact cât mai scurt al părului cu apa (reducerea timpului petrecut în apă, folosirea unei căști cât timp părul este uscat), spălarea cât mai rapidă a părului după ieșirea din mare sau piscină, utilizând un șampon și balsam hrănitor. De asemenea, înainte de intrarea în apă poate fi aplicat pe păr un balsam fără clătire, eventual având în componență sa silicon, care va realiza o peliculă protectoare la suprafața firului de păr. De altfel, pentru că în timpul verii, părul are tendința de a se usca, este foarte important să-l hidratezi cu balsamul potrivit după ce îl speli cu șampon.
Poți apela și la o mască de păr
O mască de păr, pentru că este lăsată să acționeze asupra firelor de păr, va restabili umiditatea podoabei capilare. Pentru ca aceasta să acționeze, mai întâi, trebuie să-ți umezești ușor părul, apoi să-ți acoperi șuvițele cu o mască de păr. Următorul pas este să-ți prinzi părul și să-l acoperi cu un prosop în jurul capului timp de o oră (sau mai mult).
Evită spălarea frecventă a părului
Umiditatea, căldura și transpirația te pot determina să îți speli foarte des părul. În ciuda acestei tendințe, este important să știi că dacă faci asta, sebumul din părul tău s-ar reduce, ceea ce duce la deteriorarea șuvițelor. Prin urmare, redu numărul de spălări ale părului pe vreme caldă pentru a preveni deteriorarea șuvițelor.
Regimul corect post-spălare
Când ne spălăm părul, există momente când încercăm agresiv să-l uscăm. În timpul verii, firele de păr nu mai sunt atât de puternice din cauza transpirației, uscăciunii și căldurii. Deci, când ieși de la duș, lasă-ți părul să se usuce cât mai natural posibil. Dacă vrei să-l usuci puțin cu un prosop, fă-o blând. Asigură-te întotdeauna că utilizezi un șampon bun și că îți hidratezi după fiecare spălare părul cu un balsam.
Adoptă o dietă echilibrată
Dieta cât mai sănătoasă, echilibrată, ajută la regenerarea rapidă a părului deteriorat. Iar adoptarea unei alimentații sănătoase bogată în fructe și legume este benefică pentru prevenirea căderii și deteriorării părului în timpul verii. Aceste alimente hrănitoare oferă vitamine esențiale, minerale și antioxidanți care susțin sănătatea și creșterea părului. Iar aici mă refer la vitaminele precum A, C și E, precum și mineralele precum fierul și zincul. Acestea sunt vitale pentru menținerea foliculilor de păr puternici și sănătoși.
Nu uita de proteine! Proteinele sunt vitale pentru creșterea părului, așa că este esențial să consumi suficiente proteine. Poți include în alimentația zilnică nuci, carne, ouă și fasole. Chiar și în cazul unui regim alimentar relativ echilibrat, este posibil să fie nevoie de una-două cure de suplimentare orală cu minerale și vitamine speciale pentru firul de păr. Suplimentele pentru un par sănătos conțin și aminoacizi care aduc un suport nutritiv în plus și întăresc firul de păr, permițând regenerarea mai rapidă a acestuia după agresiunea din cursul verii. De asemenea, nu uita să te hidratezi corespunzător în fiecare zi.
Pentru prevenirea deteriorării părului, pieptănatul și coafatul trebuie să fie cât mai puțin traumatizante pentru firul de păr. Este important ca periatul să fie unul blând, altfel firele de păr se pot rupe, mai ales dacă sunt deja uscate sau despicate din cauza agresiunii UV. Îndreptarea părului folosind placa nu face decât să agreseze în plus părul.
Apelează la uleiurile esențiale
Uleiurile esențiale pot fi un aliat puternic dacă vrei să ai un păr sănătos. Oamenii de știință spun că unele uleiuri precum levănțica, rozmarinul și menta susțin creșterea părului și întăresc foliculii. Cu toate acestea, trebuie să te consulți cu medicul înainte de a încorpora orice uleiuri esențiale în rutina zilnică de îngrijire a părului.
Fă regulat tratamente pe bază de ulei de cocos sau ulei de măsline
Uleiul de cocos este un ingredient versatil cunoscut pentru nenumăratele sale beneficii pe care le are. Bogat în acizi grași, uleiul de cocos poate pătrunde adânc în firul de păr, hidratând și întărind firul din interior. Încorporează uleiul de cocos în rutina ta ca tratament înainte să șamponezi părul. Poți să folosești ulei de cocos și pe post de balsam de păr, pentru a avea șuvițe hidratate și protecție suplimentară.
Uleiul de măsline nu este doar pentru gătit, este și un elixir puternic pentru părul tău. Are în componența sa numeroși antioxidanți și vitamine. Acest tip de ulei poate hrăni și hidrata firele, lăsându-le moi, strălucitoare și rezistente. Utilizează ulei de măsline ca tratament de hidratare profundă a firelor de păr sau ca alternativă naturală la produsele de styling pentru un finisaj sănătos și lucios.
Dacă în ciuda acestor recomandări, părul tău are un aspect degradat și cade foarte mult, mergi la un consult de specialitate.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Hair Cosmetics: An Overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/
Te-ar mai putea interesa și...