Totul despre ciclamatul de sodiu: ce este, in ce alimente se regaseste & contraindicatii

Ciclamatul de sodiu este forma solida a indulcitorului artificial denumit ciclamat. Acesta este de pana la 50 de ori mai dulce decat zaharul, este stabil la temperaturi inalte si de multe ori este folosit in combinatie cu zaharina sau alti indulcitori.

 

Ciclamatul de sodiu a fost sintetizat pentru prima data in 1937, din greseala, de un student al Universitatii din Illinois. Acesta a fost pentru prima data folosit pe post de indulcitor pentru persoanele diabetice, intrucat nu creste glicemia si nici nu contine calorii, insa apoi a devenit o alternativa pentru zahar folosita in masa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acest indulcitor artificial poate fi folosit si ca ingredient in preparatele gatite la temperaturi inalte, fara sa isi schimbe gustul si proprietatile. De asemenea, nu lasa un gust pregnant in gura dupa consum, in comparatie cu alti indulcitori precum zaharina.

Ciclamatul nu are calorii, de aceea a fost considerat  o alternativa de luat in seama de catre persoanele care doresc reducerea consumului de zahar sau a caloriilor, in timpul dietelor sau in regimul pentru diabet.

Ciclamatul de sodiu este mai ieftin decat zaharul si are un termen de valabilitate mare – 5 ani.

In ce produse se regaseste ciclamatul de sodiu

Ciclamatul de sodiu se regaseste adesea in alimente precum jeleurile, produsele de cofetarie/ patiserie, sucurile, ciocolata, bomboanele, cerealele din comert sau chiar in dressingurile pentru salate. Pe eticheta produselor alimentare sau a bauturilor care contin acest indulcitor, il veti regasi sub denumirea de E952.

In industria alimentara, cel mai des se foloseste ciclamatul de sodiu in urmatoarele alimente:

  • Deserturi
  • Produse de patiserie
  • Produse lactate
  • Paste, orez, cereale
  • Alimente la conserva
  • Sosuri, ketchup, condimente.

 

In industria farmaceutica, ciclamatul de sodiu este folosit pentru:

  • Producerea capsulelor
  • Invelisul dulce al pastilelor
  • Ingredient in medicamentele pentru diabetici.

 

In industria produselor cosmetice, ciclamatul de sodiu este folosit ca ingredient in:

  • Pasta de dinti
  • Apa de gura
  • Ruj
  • Alte produse cosmetice.

 

Totodata, ciclamatul de sodiu este folosit si in agricultura si se regaseste si in furajele pentru animale.

Acest indulcitor artificial este folosit in 55 de tari, printre care se numara statele membre ale Uniunii Europene, Canada, Australia si Noua Zeelanda. In Statele Unite ale Americii, ciclamatul de sodiu a fost interzis in anul 1969 de catre FDA – Food and Drug Administration, in urma realizarii unui studiu facut pe soareci, care a aratat ca administrarea unei doze mari de ciclamat de sodiu rozatoarelor creste riscul de tumori la nivelul vezicii urinare. Cu toate ca s-au facut noi cercetari pe aceasta tema si niciun studiu nu a reusit sa dovedeasca faptul ca ciclamatul de sodiu reprezinta un pericol pentru sanatate, FDA nu a revizuit inca decizia prin care se interzice utilizarea ciclamatului de sodiu pe teritoriul SUA.

Studiile timpurii din anii 1970 au legat utilizarea îndulcitorilor artificiali care conțin un amestec de ciclamat și zaharină cu un risc crescut de cancer de vezică urinară la animalele de laborator. Alte studii  au arătat că bacteriile din intestine pot transforma ciclamatul în ciclohexamină, un cancerigen. Cu toate acestea, studiile ulterioare și utilizarea în tarile europene au sugerat că nu există dovezi că ciclamatul cauzează cancer sau crește riscul ca o altă substanță să cauzeze cancer. Cercetările ulterioare au demonstrat că ciclamatul nu prezintă un risc crescut de cancer de vezică urinară la om și că mecanismul pare să fie diferit de rozătoare, insa suspiciunea persista si muli oameni il evita din cauza acestor teorii extrem de vehiculate in presa.
Mai ales ca un alt studiu mediatizat,  publicat în „Toxicological Sciences” a constatat că ciclamatul a contribuit la atrofia testiculară și a întrerupt maturarea spermei la un subgrup de maimuțe hrănite cu ciclamat pe o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, rezultatele au fost sporadice și nu demonstrează dovezi concludente ale toxicității ciclamatului. În plus, nivelurile hrănite maimuțelor au fost de 20 până la 100 de ori mai mari decât aportul zilnic acceptabil al altor îndulcitori artificiali.

Doza zilnica admisa de ciclamat de sodiu este de 7mg/ kg, iar specialistii ne recomanda sa nu o depasim daca vrem sa mentinem riscurile la minimum.

Contraindicatii ciclamat de sodiu

Intrucat nu se cunosc in totalitate efectele secundare ale ciclamatului de sodiu, acesta nu este recomandat sugarilor si copiilor mici, fiind interzis si in alimentele destinate acestora.

Pentru ca se regaseste adesea in gemuri, in fructe la conserva, in jeleuri, marmelade, precum si in produse de panificatie, se recomanda citirea cu atentie a ingredientelor de pe eticheta alimentelor oferite copiilor. In acest fel, te vei asigura ca nu iti expui copilul niciunui risc. 

Indulcitorii artficiali fara calorii pot fi o alternativa mai sanatoasa pentru zahar, insa este important chiar si asa sa mentii o alimentatie echilibrata. 

Cei mai siguri îndulcitori artificiali luati in considerare de catre medici sunt eritritolul, xilitolul, extractele de frunze de stevia, neotamul și extractul de monk fruit, cu câteva avertismente: in cantități mari  cauzează uneori. greață si au efect laxativ.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • “Carcinogens in the food chain”, publicat in Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition – second edition, 2003
  • Cyclamate Review, publicat pe foodstandards.gov.au

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0