#sfatulDOC Episodul 4: Alimentația echilibrată în perioada sărbătorilor

În episodul 4 din #sfatulDOC, Dr. Oana Cuzino s-a întâlnit pentru o discuție cu Dr. Laura Ene, Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, pe tema alimentației echilibrate din perioada sărbătorilor. 

Principala grijă pe care o avem în preajma sărbătorilor sunt kilogramele în plus pe care le-am putea obține în urma delicateselor culinare specifice Crăciunului și Anului Nou. Dar pe lângă acestea, supraîncărcarea alimentară poate conduce și la o serie de probleme de sănătate, începând cu creșterea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol din sânge, și până la simptome îngrijorătoare de disconfort pentru persoanele care suferă de diabet. 

Dr. Laura Ene ne-a recomandat un model alimentar care, dacă este respectat, nu va produce daune persoanelor care se știu că au probleme cu greutatea, diabetul, colesterolul, dislipidemia sau hipertensiunea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Astfel, Dr. Laura Ene ne sfătuiește ca tot ceea ce este dulce și preparat în casă (precum cozonacul și prăjiturile) să fie servit dimineața, împreună cu un pahar de lapte, ceai sau cafea, în funcție de preferințe. De asemenea, ar trebui să ne bucurăm de toate mâncărurile tradiționale românești, însă cu moderație, pentru a evita încărcătura digestivă. 

Conform opiniei de specialiști, #ExpertiiDOC ne îndeamnă să pregătim cozonacul cu ingrediente naturale, de calitate, și să înlocuim maioneza obișnuită cu cea dietetică, făcută din smântână (12% grăsime) sau iaurt (2% grăsime). 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Persoanele care au probleme cu hipertensiunea arterială, bila, tulburările de ritm, reflux gastroesofagian sau se știu cu atacuri de pancreatită nu ar trebui să depășească 2 pahare de vin sau de tărie la o masă de sărbătoare.

Pentru mai multe sfaturi despre îngrijire și alimentație în perioada sărbătorilor, urmăriți discuția dintre Dr. Oana Cuzino și Dr. Laura Ene, și puneți în aplicare sfaturile primite! 

[YOUTUBE]https://www.youtube.com/watch?v=0Uey8oZtGZ4&t=297s[/YOUTUBE]

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0