Rețete ușoare: plăcintă de cireșe

Sezonul cireșelor vine și pleacă repede, așa că trebuie să nu ratezi apariția acestor fructe vesele și să prepari cu ele câteva bunătăți. Astăzi, plăcintă de cireșe!

O crustă pe care oricine o poate face și o umplutură delicioasă de cireșe: acestea sunt elementele principale ale unei placinte de cireșe ușor de preparat, care să satisfacă gusturile tuturor celor din casă. Cea mai bună parte este că pe acest model se pot pregăti și alte plăcinte de vară, înlocuind cireșele cu fructele tale preferate: vișine, prune, piersici sau diverse combinații de mai multe fructe. Totuși, e bine să ții cont că în cazul vișinelor, de exemplu, care sunt ceva mai acre, va trebui să pui mai mult zahăr.

De ce ingrediente ai nevoie pentru plăcinta de cireșe

Ingrediente pentru umplutură:
¾ ceașcă de zahăr tos, de preferință brun
¼ ceașcă de amidon
4 cești și jumătate de cireșe, pe care le-ai curățat de cozi și de sâmburi
1 lingură de esență de vanilie
¼ linguriță de sare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ingrediente pentru aluat:
1 pachet de aluat gata preparat
1 ou mare
1 linguriță de apă
1 lingură de zahăr brun

Pentru a prepara plăcinta îți mai trebuie o tavă de copt rotundă de 22-23 cm, o tigaie largă, un tel, o ceașcă, o lingură și o linguriță cu care să măsori cantitățile.

Cum prepari plăcinta de cireșe

Pentru a pregăti această rețetă ușoară de plăcintă, nu ai nevoie de cine știe ce calități de cofetar, trebuie doar să urmezi cu atenție toate instrucțiunile.

Într-o tigaie, amestecă zahărul cu amidonul, apoi adaugă cireșele, vanilia și sarea și amestecă bine toate aceste ingrediente. Pune tigaia pe aragaz sau pe plită la foc mediu spre mare, aproximativ 10 minute, până când cireșele încep să se aplatizeze. Amestecul trebuie să fiarbă și să se îngroașe ușor. Oprește focul și lasă tigaia deoparte la răcit, dacă urmează să prepari imediat plăcinta (dacă nu, poți păstra această umplutură la frigider și poți face plăcinta a doua zi).

Preîncălzește cuptorul la 190° C. Pune o parte din aluat în forma de plăcintă și presează-l pe fundul tăvii și pe marginile acesteia, cu atenție ca să nu-l rupi. Amestecă oul și apa cu o furculiță și, cu ajutorul unei pensule de bucătărie, întinde-l pe toată suprafața aluatului din formă (ce rămâne trebuie păstrat pentru partea de deasupra a aluatului). Apoi, toarnă umplutura răcită peste aluat.

Din aluatul care ți-a mai rămas, taie fâșii de aproximativ 2,5 cm lățime și pune-le pe rând peste umplutură, spațiate, o parte pe orizontală, o parte pe verticală, ca să obții un fel de grilaj. Apoi, cu ajutorul pensulei, întinde oul rămas peste fâșiile de aluat și presară-le cu zahărul brun.

Pune tava de plăcintă în cuptor și las-o la copt 40-45 de minute. Dacă ți se pare că marginile plăcintei se colorează în maroniu prea repede, acoperă marginea formei cu o fâșie de aluminiu în ultimele 10 minute.

După ce scoți plăcinta de cireșe din cuptor, las-o să se răcească timp de 4 ore, după care o poți tăia. Dacă nu se consumă în întregime la masă, plăcinta poate fi acoperită și depozitată la temperatura camerei cel mult 3 zile. Cantitățile sunt de ajuns pentru 6 porții mari.

Important de reținut:

  • Nu se sare peste primul pas al preparării! Fructele trebuie gătite 10 minute pe aragaz la început, pentru a sigila zeama din ele - altfel, sucul va ieși în cuptor.
  • Aluatul trebuie uns cu ou pentru a se forma un strat despărțitor între aluatul crud și umplutură. Fâșiile de aluat de deasupra trebuie unse cu ou pentru a căpăta un aspect plăcut, auriu.
  • Dacă nu vrei să pui deasupra fâșii de aluat, ci o foaie întreagă, la fel ca dedesubt, e bine de știut că acest tip de plăcintă are nevoie de ventilație. Astfel, este posibil să pui în loc de fâșii o foaie întreagă, dar ai grijă să o decupezi parțial înainte (decupezi câteva discuri din foaia de aluat, cu ajutorul unui pahar de șampanie, de exemplu, ca și cum ai face fursecuri).
  • Cuptorul trebuie să fie preîncălzit pentru că, atunci când pui plăcinta la copt, un val de aer fierbinte va lovi fundul tăvii și va începe să coacă aluatul de la bază, ceea ce va stabiliza și umplutura.

Succes și poftă bună!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Kitchn - How To Make the Best-Ever Cherry Pie with Fresh Summer Cherries
https://www.thekitchn.com/cherry-pie-22903045

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0