Reguli de depozitare, decongelare si gatire a carnii

Procesul de decongelare a carnii este extrem de important intrucat, daca nu este facut asa cum trebuie, iti poate pune sanatatea in pericol. De asemenea, si timpul de gatire a carnii ar trebui luat in seama intrucat si aici pot aparea probleme.

Carnea trebuie tinuta si consumata intotdeauna la temperaturi sigure pentru a nu permite bacteriilor sa apara si sa se multiplice. Carnea lasata pentru perioade indelungate la temperaturi cuprinse intre 4 si 60 de grade poate deveni toxica pentru organism. Pentru a evita situatiile neplacute, preparatele cu carne trebuie tinute fie la temperaturi foarte ridicate, fie la temperaturi foarte joase, sub 4 grade Celsius.

Temperaturile la care trebuie tinuta carnea pentru a nu exista riscul multiplicarii bacteriilor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca iti doresti sa tii carnea cruda la congelator, acesta ar trebui sa fie setat la o temperatura cuprinsa intre -23 si -28 de grade Celsius. La o asemenea temperatura, nutrientii din carne nu sunt distrusi, insa se creeaza totodata un mediu agresiv pentru bacterii, care nu va permite ca acestea sa supravietuiasca sau sa se multiplice.

Daca, pe de alta parte, depozitezi carnea in frigider, temperatura acestuia ar trebui sa fie setata la 1-2 grade Celsius.

In ceea ce priveste carnea gatita, pentru a fi imprastiate toate bacteriile daunatoare, ideal ar fi sa se gateasca carnea la temperaturi suficient de mari incat bacteriile sa nu supravietuiasca.

Temperaturile la care trebuie gatita carnea

Iata la ce temperaturi trebuie gatita carnea pentru a te asigura ca bacteriile sunt ucise:

Carnea de pui – carnea de pui sau de gaina ar trebui gatita la minimum 70 de grade Celsius, astfel incat sa fie eliminate toate bacteriile. Carnea de pui negatita corect poate raspandi Salmonella sau alte bacterii similare.

Carnea tocata – carnea tocata, indiferent de originea sa, trebuie gatita la temperaturi de 71 de grade Celsius pentru a ucide bacteriile ce se pot multiplica in timpul tocarii si amestecarii bucatilor de carne folosite.

Pestele – pentru pestele gras precum tonul, temperatura de gatire ar trebui sa fie de 52 de grade Celsius, in timp ce pentru alte tipuri de peste temperatura de gatire ar trebui sa fie de 60 de grade Celsius.

 

 

Cum decongelam corect carnea

Exista 3 metode sigure de decongelare a carnii:

Decongelarea in frigider – carnea trebuie mutata din congelator in frigider, insa pusa in prealabil intr-un bol. Carnea se va decongela treptat, fara sa fie expusa riscului de multiplicare bacteriana.

Decongelarea in apa rece – pune carnea congelata, infasurata in prealabil in folie din plastic, intr-un bol, sub jetul de apa rece de la chiuveta. Lasa carnea in bol pana cand se dezgheata. Aceasta metoda este mai rapida decat cea a decongelarii in frigider.

Decongelarea in cuptorul cu microunde – aceasta metoda de decongelare este sigura atata timp cat carnea este gatita imediat dupa ce este decongelata in cuptorul cu microunde.

Decongelarea carnii la temperatura camerei sau in apa fierbinte nu este deloc sannatoasa. Temperaturile crescute favorizeaza multiplicarea bacteriana, ceea ce inseamna ca iti pui sanatatea in pericol procedand astfel.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0