Rata metabolică bazală: cum se calculează și de ce este importantă

Rata metabolică bazală este o estimare a numărului minim de calorii de care o persoană are nevoie în fiecare zi pentru a menține funcțiile de bază (respirația, circulația și digestia) în starea de repaus.

Ce este rata metabolică bazală?

O persoană arde calorii continuu pe tot parcursul zilei pentru a susține funcțiile de bază ale corpului, cum ar fi respirația, circulația sau digestia. Rata metabolismului bazal sau rata metabolică bazală estimează numărul minim de calorii pe care o persoană trebuie să le consume pentru a-și menține funcțiile vitale în timpul unei perioade de repaus de 24 de ore. 

RMB vs. rata metabolică în repaus (RMR)

Oamenii folosesc adesea acești termeni ca și cum ar fi unul și același. Cu toate acestea, ei sunt ușor diferiți în ceea ce estimează. În timp ce RMB estimează numărul minim de calorii de care o persoană are nevoie zilnic pentru a-și menține funcțiile vitale, RMR estimează numărul de calorii pe care o persoană le arde în timpul unei perioade de inactivitate.

Cum se calculează rata metabolică bazală

Ce tip de metabolism ai?

Calculele implică analiza cantității de oxigen și de dioxid de carbon pe care o persoană le inspiră și le expiră. Experții se referă la această analiză drept „calorimetrie”. Este un mod de a măsura numărul de calorii pe care corpul unei persoane îl folosește. De asemenea, RMB ia în calcul înălţimea, greutatea, vârsta și sexul.

RMB-ul este greu de obținut în afara clinicilor, deoarece testul trebuie să se desfășoare într-un mediu controlat, în condiții de testare stricte. Drept urmare, este puțin probabil ca o persoană să-și poată calcula cu exactitate, acasă, rata metabolică bazală. Ca o alternativă mai simplă, se poate încerca un calcul al ratei metabolice în repaus. 

Cum se calculează rata metabolică în repaus 

Există două ecuații prin care se poate calcula RMR-ul: ecuația Harris-Benedict și ecuația Mifflin-St. Jeor. Ambele oferă o estimare separată pentru bărbați și femei.

Pentru a calcula RMR-ul, se vor utiliza următoarele valori:

  • greutatea (în kilograme)
  • înălțimea (în centimetri)
  • vârsta (în ani).

Ecuația revizuită Harris-Benedict 

Bărbați: (88,4 + 13,4 x greutate) + (4,8 x înălțime) - (5,68 x vârstă)
Femei: (447,6 + 9,25 x greutate) + (3,10 x înălțime) - (4,33 x vârstă)

Ecuația Mifflin-St. Jeor

Bărbați: 9,99 x greutate + 6,25 x inaltime - 4,92 x varsta + 5
Femei: 9,99 x greutate + 6,25 x înălțime - 4,92 x vârstă - 161

Specialiștii spun că ecuația Mifflin-St. Jeor este mai exactă.

Sau, pentru a simplifica și mai mult, se poate folosi un calculator online pentru a afla rata metabolică în reapus.

De ce sunt importante aceste estimări?

Atât RMB-ul cât și RMR-ul au legătură cu numărul de calorii, deci informațiile obținute în urma acestor calcule le-ar putea fi utile persoanelor care încearcă să-și normalizeze greutatea sau care vor să se asigure că au un aport caloric adecvat.

Dacă o persoană încearcă să slăbească, aceste calcule ar putea-o ajuta să-și dea seama câte calorii trebuie să „taie” în fiecare zi pentru a ajunge la o greutatee normală. În unele cazuri, acest lucru poate însemna că e nevoie să consume doar atâtea calorii cât să își susțină funcțiile vitale. La polul opus, dacă o persoană dorește să ia în greutate, ar putea să-și calculeze aceste rate pentru a descoperi câte calorii în plus ar trebui să consume în fiecare zi.

De câte calorii avem nevoie de fapt?

Numărul total de calorii necesare pentru a menține funcțiile vitale variază de la o persoană la alta. Printre factorii care pot influența necesarul de calorii al unei persoane se numără: înălţimea, greutatea, vârsta, sexul, nivelul de activitate și proporția dintre mușchi și țesutul gras.

Aportul zilnic necesar de calorii este de 1.600 până la 2.400 de calorii pe zi pentru femeile adulte, respectiv de la 2.000 până la 3.000 de calorii pe zi pentru bărbații adulți. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, rata metabolică bazală scade, deci are nevoie de mai puține calorii decât în tinerețe. Numărul de calorii de care are nevoie o persoană depinde, de asemenea, de nivelul de activitate: o persoană sedentară va avea nevoie de mai puține calorii decât o persoană foarte activă.

RMB-ul și RMR-ul pot fi modficate prin scăderea nivelului de grăsime din corp și creșterea masei musculare. Pentru a realiza acest lucru, e nevoie de adoptarea unei diete echilibrate, de practicarea unor exerciții fizice de rezistență și de efectuarea regulată a exercițiilor cardio (alergare, pedalare, înot, vâslit etc.).

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bilbiografie:
Medical News Today - What to know about basal metabolic rate
https://www.medicalnewstoday.com/articles/basal-metabolic-rate
Healthline - What is Basal Metabolic Rate?
https://www.healthline.com/health/what-is-basal-metabolic-rate

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0