

Mic ghid pentru mesele de Sărbători
Mic ghid pentru mesele de Sărbători
Mic ghid pentru mesele de Sărbători
Crăciunul nu înseamnă să faci excese alimentare. Pe lângă faptul că rişti să acumulezi câteva kilograme în plus, ai riscuri mari să te alegi și cu o indigestie. Iată câteva sfaturi de care să ții cont ca să te poți bucura de atmosfera de Sărbători.
1. Consumă carne cu moderație şi renunță la grăsimi
Dacă ai ținut post, alimentele de origine animală trebuie reintroduse treptat şi în cantităţi mici în alimentaţia ta obişnuită, astfel încât organismul să aibă timp să se acomodeze din nou cu acest tip de produse. Carnea nu trebuie consumată zilnic imediat după post, ci e bine să fie alternată cu peştele, ciupercile, lintea, fasolea, năutul sau mazărea. De asemenea, carnea de porc este foarte grasă și îți poate suparsolicita sistemul digestiv şi metabolic. Înlocuiește-o cu o carne slabă, cum ar fi cea de pasăre (curcan) sau vită. Iar în ceea ce privește gătitul, sunt de preferat supele sau mâncărurile care au în compoziția lor şi legume: spanac cu carne, ciulama de pasăre sau ruladă de pui la cuptor. Renunță pe cât posibil la prăjeli și alimente cu conținut mare de grăsimi animale sau uleiuri și alege să gătești preparatele la cuptor, la abur, la grătar sau să le fierbi.
2. Nu neglija fructele și legumele
Chiar dacă bucatele tradiționale te ispitesc, nu uita de fructe și legume. Încearcă să consumi cât mai multe salate crude sau legume preparate la abur sau la cuptor. Sunt surse naturale de fibre și ajută la digestia alimentelor mai puțin digerabile și să asimilezi substanțele nutritive.
3. Fragmentează mesele și ai grijă că porțiile pe care le consumi să fie mici
Chiar dacă masa este plină de preparate tradiționale, asta nu înseamnă că trebuie să mănânci totul la o singură masă, mai ales dacă ai ținut și post. Pe parcursul zilelor cu mese abundente este bine ca felurile de mâncare să fie servite la un interval de 2-3 ore. Este recomandat să mănânci puţin şi des, să guşti din preparatele tradiţionale (carne de porc, cozonac), nu să te saturi cu ele. Și apoi să echilibrezi cu alimente care ard caloriile sau care sunt benefice pentru eliminarea toxinelor, cum ar fi ananasul, grepfrut, rodie, scorțișoară, ardei iute, mere, ceai verde, quinoa. Tranziţia de la post la alimentaţia obişnuită este grea pentru organism, însă dacă mănânci puţin şi des, o ajuți să devină mai ușoară. Ai grijă să nu sari pentru mesele principale, corpul tău are nevoie de energie și resurse. Mănâncă lent, mestecă foarte bine mâncarea și nu te ridica niciodată sătul de la masă.
4. Alege supe lejere
O modalitate bună prin care să reintroduci carnea în alimentaţia de după post este să consumi supe de pui, curcan sau ciorbă de vită. Supele îţi hidratează organismul şi stimulează digestia, mai ales după ce nu ai mai consumat carne săptămâni la rând. Evită cartofii, orezul, mămăliga sau adausurile de pâine.
5. Hidratează-te
Odată ce revii la alimentația normală, nu uita de hidratare. Pe perioada postului legumele ți-au adus un aport de apă, iar acum trebuie să îl menții. Apa îți curăţă organismul de toxine, susţine digestia, dă senzaţia de saţietate şi îți hidratează pielea. Încearcă să adaugi în apă câteva picături de lămâie, are un efect detoxifiant mai puternic.
6. Renunță la alcool și alege băuturi care ajută digestia
Este foarte important să consumi alcool cu moderație. Fii atent la cantitate (se recomandă ca atât femeile, cât şi bărbaţii să nu consume mai mult de două pahare de alcool pe zi), verifică ce concentraţie de alcool conţine băutura respectivă și ai grijă cum combini băuturile. Dacă băuturile alcoolice fac mai mult rău decât bine, în schimb, cafeaua băută după masă te ajută să digeri mai ușor mâncarea. Este un stimulent digestiv natural și diuretic care ajută la digerearea grăsimilor și dă senzația de sațietate. Un pahar cu lapte degresat reprezintă o altă opțiune pentru digestie iar ceaiul de ghimbirul acționează ca un laxativ natural și poate stimula activitatea intestinului.
7. Fă cât mai multă mișcare
Sursă foto: Shutterstock