Făina de alac: beneficii și rețete
Făina de alac recâștigă din ce în ce mai multă popularitate în industria alimentară și de consum, așa că ar trebui să știi ce proprietăți are, dar și din ce motiv este recomandată și cum o poți folosi.
Alacul, cunoscut și sub denumirea de grâu spelta (denumire științifică: Triticum spelta), este o specie de grâu cultivată din cele mai vechi timpuri, ale cărei proprietăți nutriționale îl fac de-a dreptul deosebit.
Spelta este foarte strâns înrudită cu grâul și este denumit uneori "grâu acoperit", deoarece miezul nu se desprinde de coajă. În mod obișnuit, spelta era cultivat în antichitate (în urmă cu peste 6.000 de ani) în întreaga lume și era folosit pentru panificație. Soiurile moderne de grâu sunt mai ușor de găsit decât spelta și au înlocuit spelta la începutul anilor 1900. Producția de spelta a scăzut dramatic în secolul XX. În prezent, există un nou interes pentru spelta în rândul persoanele care caută alimente alternative, soiuri moștenite sau produse ecologice certificate.
Pâinea făcută din făină 100% de spelta are o textură mai grea, mai densă decât pâinea făcută din făină de grâu albă sau albită. Făina de spelta este, de asemenea, folosită pentru a face paste făinoase, cereale reci și calde, și amestecuri de copt. Astăzi, toate aceste produse din spelta pot fi găsite în produse naturale din magazinele de specialitate sau în marile supermarketuri.
Care sunt diferențele dintre făina de alac și făina albă din grâu?
Deși consumul de cereale integrale, inclusiv de pâine fabricată din făină integrală, este promovat pentru beneficiile pentru sănătate și pentru reducerea riscului de boală și mortalitate, acceptarea de către consumatori și consumul unor produse din grâu integral sunt scăzute în comparație cu pâinea albă.
Făina de alac conține mai multe proteine decât făina obișnuită, însă aportul caloric pe care îl are este semnificativ mai mic decât cel al făinii albe, din grâu.
Grâul spelta este alcătuit, la fel ca și grâul normal, din 3 părți: tărâță, germene și endosperm. Fiecare parte are o serie de nutrienți și valori nutriționale. Pentru ca acestea să nu se piardă, se recomandă consumul făinii de alac integrale, nu a celei foarte procesate.
Făina de alac este una integrală, care se face remarcată prin aroma sa de nucă. Aceasta este populară întrucât nu conține cantități mari de gluten, în comparație cu făina albă. Persoanele care au sensibilitate la gluten pot tolera mai bine această făină, însă cele care suferă de boala celiacă ori de alte intoleranțe majore la gluten ar trebui să evite și acest tip de făină.
Valori nutriționale pentru o cană de faină de alac gătită (aproximativ 195 de grame)
- Calorii: 246
- Carbohidrați: 51 g
- Fibre: 7,6 g
- Proteine: 10,6 g
- Grăsimi: 1,7 g
- Mangan: 106% din doza zilnică recomandată
- Fosfor: 29% din doza zilnică recomandată
- Vitamina B3 (niacină): 25% din doza zilnică recomandată
- Magneziu: 24% din doza zilnică recomandată
- Fier: 18% din doza zilnică recomandată
Pe langâ aceste vitamine și minerale, făina de alac conține și calciu, zinc, seleniu și alte vitamine din complexul B. În plus, făina de alac este o sursă excelentă de fibre dietetice.
De ce să mănânci făina de alac?
Fiind o sursă bogată de fibre dietetice, făina de alac încetinește procesul de digestie, menținând astfel satietatea pentru o perioadă mai îndelungată și totodată echilibrând nivelul de zahar din sânge. Consumul acestui tip de făină poate reduce rezistența la insulină, deci și riscul de diabet de tip 2 ori de sindrom metabolic.
Făina de alac conține o mulțime de nutrienți necesari organismului, ceea ce înseamnă că va oferi acestuia resursele necesare, ajutându-te totodată să îți menții greutatea în limitele normale.
Cine ar trebui să evite făina de alac
Cu toate că este un tip de făină extrem de sănătos, există și situații în care făina din grâul spelța poate cauza probleme. De pildă, persoanele care suferă de intoleranță la gluten ori de boli inflamatorii intestinale ar trebui să evite această făină. Persoanele care suferă de boala celiacă pot avea de-a face cu o inflamație intestinală în urma consumului de făină de alac.
Cum să introduci făina de alac în dieta ta: sugestii și rețete
Având în vedere că aceasta conține gluten, poți folosi făina din grâu spelta pe post de înlocuitor al făinii obișnuite, în rețetele preparate.
Fiind mai solubilă în apă decât făina obișnuită, trebuie să folosești o cantitate mai mică de apă atunci când prepari aluaturi cu această făină. În general, este indicat să renunți la 25% din cantitatea de lichid pe care trebuie să o folosești la o anumită rețetă.
Cu făina de alac poți prepara prăjituri, fursecuri, pâine, chifle, biscuiți, gogoși și chiar și clătite. Trebuie, însă, să adaptezi rețetele, astfel încât să obții aceeași textură a preparatelor.
Făina de alac poate fi folosită și pentru prepararea unui terci pentru micul dejun, ori a unui risotto pentru masa de prânz.
Făina de alac poate fi folosită timp de 6 luni de la deschiderea pungii în care o cumperi, însă trebuie să o ții într-un loc uscat, răcoros și întunecat. Dacă o depozitezi în frigider, aceasta își păstrează calitățile nutriționale pănă la un an.
Rețetă de miez de boabe întregi
Pentru a găti boabe întregi de spelta, pune 6 căni de apă sau bulion la fiert. Apoi adaugă 2 1/2 căni de boabe de spelta. Se fierbe totul la foc mic pentru aproximativ 75 de minute. Pentru a scurta timpul de gătire, poți înmuia boabele de spelta (folosiți 3 căni de apă pentru fiecare cană de boabe) timp de câteva ore sau peste noapte, apoi se scurg bine. Adăugați apă proaspătă în cantitate indicată mai sus și gătiți timp de aproximativ 45-60 de minute până când sunt moi. Pentru a găti într-o oală sub presiune, folosiți același raport de spelta și apă, dar reduceți timpul de gătire la aproximativ 30 de minute. Dacă dorești să adaugi sare, condimentează după ce se fierbe spelta. O ceașcă de spelta crudă produce aproximativ 2 1/4 cești fierte. Adaugă spelta gătită în supe sau salate pe bază de cereale sau folosește-o ca și garnitură sau ca și orezul.
Fulgii de spelta
Îi poți folosi ca înlocuitor pentru orez. Ai nevoie de:
- 1 cană de fulgi de spelta
- 2 căni de apă
- 1/2 linguriță de sare
- piper negru
- Ulei de măsline
Prăjește fulgii într-o tigaie, scuturându-i frecvent până când se fragmentează. Într-o cratiță, fierbe 2 căni de apă cu 1/2 linguriță de sare. Adaugă spelta prăjită fulgii. Acoperă și fierbe la foc mic timp de 5 minute. După ce totul este gata, oprește focul și lasă să stea 5 minute. Se adaugă piper și ulei de măsline după gust.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nutritional and functional added value of oat, Kamut, spelt, rye and buckwheat versus common wheat in breadmaking - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21337578/
High-resolution proteomics reveals differences in the proteome of spelt and bread wheat flour representing targets for research on wheat sensitivities - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32895444/
Understanding whole-wheat flour and its effect in breads: A review - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33337058/
Te-ar mai putea interesa și...