Excesul de sare scade imunitatea organismului împotriva unei bacterii din rinichi [studiu]

Un studiu recent pune în lumină legătura dintre consumul prea mare de sare și alterarea funcției antibacteriane a unei celule regăsite în rinichi. Potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din Statele Unite ale Americii, consumul recomandat de sare nu trebuie să depășească 2,3 grame de sodiu pe zi, adică echivalentul a 5,8 grame de sare, ceea ce înseamnă aproximativ o linguriță.

Motivul pentru care cantitatea de sare consumată zilnic trebuie să fie în moderație este faptul că excesul de sare crește tensiunea arterială, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare și infarct.

Mai mult, un studiu1 publicat în revista Science Translational Medicine sugerează faptul că regimul sărac în sare poate ajuta sistemul imunitar în lupta împotriva bacteriilor din anumite organe. 
Infecții bacteriene des întâlnite

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetătorii de la University Hospital of Bonn din Germania au descoperit faptul că un regim alimentar bogat în sare, la șoareci, exacerbează o infecție bacteriană a rinichilor destul de comună, și anume cea cauzată de Escherichia coli (E.coli). Pentru a testa efectul dăunător al aportului ridicat de sare și legătura acestuia cu infecția la rinichi, oamenii de știință germani au infectat aceiași șoareci cu bacteria Listeria și au descoperit că aceasta nouă infecție a fost, la rândul ei, exacerbată de sare. 

Descoperirile acestora au fost complet neașteptate, deoarece cercetări anterioare au indicat opusul, și anume că excesul de sare din alimentație accelerează procesul de însănătoșire al animalelor bolnave de infecții ale pielii pe fond parazitar.

Pielea se comportă ca un rezervor pentru sarea în exces, iar celulele cu rol imunitar din piele, numite celule macrofage, devin mai active ca răspuns la un nivel ridicat de sare. Același fenomen nu se întâmplă atunci când vorbim de celulele cu rol imunitar din rinichi, numite celule neutrofile, care își slăbesc acțiunea ca răspuns la un consum ridicat de sare. 

În restul corpului, rinichii reușesc să mențină concentrația de sare la nivel optim pentru metabolism, prin secreție suplimentară de sodiu. Conform noului studiu, în timp ce rinichii reglează nivelul de sare din organism, aceștia nu reușesc să susțină efortul celulelor neutrofile în lupta împotriva infecțiilor bacteriene.  

Dieta bogată în sare

Cercetătorii au administrat o concentrație mai mare de sare unui grup de șoareci, în timp ce, pentru grupul de control, au păstrat dieta normală. După infectarea cu Listeria, la șoarecii din primul grup s-a constatat un număr cu mult crescut de bacterii la nivelul ficatului și splinei, față de șoarecii din grupul de control. La fel, excesul de sare a sporit numărul de infecții cu  E. coli.   

Cercetătorii au corelat, apoi, incapacitatea rinichilor de a lupta împotriva bacteriei cu dieta bogată în sare. Mecanismul se desfășoară în felul următor: rinichii se folosesc de un mecanism molecular pentru a depista excesul de sodiu din sânge și pentru a-l elimina prin urină. În timpul acestui proces, însă, nivelul de hormoni steroizi, numiți glucocorticoizi, crește, împreună cu nivelul de uree. Atât glucorticoizii, cât și ureea, inhibă capacitatea celulelor neutrofile de a distruge bacteriile. 

Mâncarea fast food

Pentru a verifica aceste noi descoperiri pe oameni, cercetătorii au supus un grup de voluntari la un regim bogat în sare, mai precis, 6 grame de sare în plus pe zi, față de doza recomandată. Această cantitate de sare se regăsește în două mese de tip fast food, adică doi hamburgeri cu garnitură de cartofi prăjiți.

După o săptămână de regim bogat în sare, s-a descoperit faptul că nivelul de glucocosteroizi al voluntarilor crescuse considerabil. În plus, oamenii de știință au descoperit că celulele neutrofile extrase din sângele voluntarilor avea potență mult scăzută în raport cu bacteriile cu care au fost puse în contact, în condiții de laborator. 

Cercetătorii germani susțin faptul că, deși aceste descoperiri sunt preliminare și este nevoie de un studiu clinic mult mai amplu pentru validarea lor, reducerea nivelului de sare din dietă poate ajuta în diminuarea infecțiilor de la nivelul rinichilor. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Excess dietary salt may weaken immunity against bacteria in the kidneys
https://www.medicalnewstoday.com/articles/too-much-salt-weakens-the-immune-system#Fast-food
Studiul A high-salt diet compromises antibacterial neutrophil responses through hormonal perturbation, publicat în Science Translational Medicine, în martie 2020, autori: Katarzyna Jobin, Natascha E. Stumpf, Sebastian Schwab, Melanie Eichler, Patrick Neubert, Manfred Rauh et al
https://stm.sciencemag.org/content/12/536/eaay3850

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0