Dietele bogate în proteine pot dăuna rinichilor?

Dietele proteice au devenit foarte populare în ultimii ani datorită potențialului ridicat de slăbit, fără a pierde, în același timp, din masa musculară.  Astfel, dietele pe bază de proteine, precum Dukan, dieta ketogenică sau cea paleo, împreună cu activitatea fizică intensă, sunt, în momentul de față, tacticile de bază pentru persoanele care vor să slăbească sau să își întrețină silueta. 
Cu toate acestea, dietele bogate în proteine, mai ales de origine animala continua sa intretina controversa conform carora ar putea avea efecte adverse asupra rinichilor la anumiti pacienti.

Una dintre explicatiile confirmate de medici ar fi ca dietele hiperproteice de origine animala  ar putea  declanșa creșterea ratei de filtrare glomerulară, care, la rândul ei, poate determina apariția insuficienței renale cronice in cazul persoanelor predispuse la aceste afectiuni  sau cu o functie renala deja compromisa, chiar si in stadii initiale.

Cum funcționează rinichii?

Rinichii sunt constituiți din milioane de unități microscopice numite nefroni, a căror funcție principală constă în filtrarea sângelui și eliminarea produșilor de metabolism, care se realizează prin excreție. Sistemul responsabil pentru excreție este cel urinar, iar prin intermediul său se elimină din organism atât  produși de metabolism,cât și hormoni, săruri minerale, toxine și apă. Urina este conductorul acestora, iar ea se formează în rinichi, trece prin uretere în vezică, pentru ca apoi să fie eliminate prin uretră. 

Un alt rol al rinichilor este cel de a produce doi hormoni esențiali pentru organism, și anume eritropoietina (responsabilă pentru stimularea producției de globule roșii) și renina (importantă în reglarea tensiunii arteriale). Rata filtrării glomerulare (GFR) este una din funcțiile excretorii ale rinichilor și cel mai precis indicator al activității renale. 

Cum afectează dietele proteice rinichii?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Doza zilnică de proteine recomandată de specialiști este de 55,5 grame la bărbați și 45 de grame la femei. Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cerință minimă de 0,8 g/zi proteine/kg greutate ideală, iar dietele sărace în proteine ​​sunt folosite de regula împotriva progresiei insuficienței renale.

Dietele proteice practicate de multe persoane în prezent depășesc, însă, această doză. Un alt tipar este cel în care, deși dieta recomandă o anumită cantitate de proteine pe zi, aceasta este depășită de persoanele practicante din dorința de a câștiga mai multă masă musculară.

Excesul de proteină poate duce la creșterea ratei filtrării glomerulare a rinichilor, care este responsabilă de declanșarea insuficienței renale cronice (boala cronică de rinichi). Mai mult, boala cronică de rinichi este din ce în ce mai des asociată cu apariția diabetului zaharat. Boala cronică de rinichi este semnalată de prezența anomaliilor în structura sau funcția rinichilor, persistente mai mult de 3 luni.     

Deși dietele bogate în proteine ​​continuă să fie populare pentru pierderea în greutate și diabetul de tip 2, dovezile sugerează că înrăutățirea funcției renale poate apărea la persoanele cu și poate fără insuficiență renală. Aportul ridicat de proteine ​​din dietă poate provoca asa cum sustin nefrologii, hipertensiune intraglomerulară, care poate duce la hiperfiltrare renală, leziuni glomerulare și proteinurie.

Calitatea proteinelor alimentare poate juca, de asemenea, un rol în sănătatea rinichilor. În comparație cu proteinele din surse vegetale, proteinele animale au fost asociate cu un risc crescut de ESKD în mai multe studii observaționale, inclusiv în Studiul de Sănătate Chinez din Singapore.

Mediatorii potențiali ai afectarii rinichilor de la proteinele animale includ

  • încărcătura acidă alimentară,
  • conținutul de fosfat,
  • disbioza microbiomului intestinal și
  • inflamația rezultată.

În lumina acestor constatări, adoptarea abordărilor alimentare actuale care includ o proporție ridicată de proteine ​​pentru reducerea greutății sau controlul glicemic ar trebui luată în considerare cu grijă la cei cu risc crescut de boală renală.

Având în vedere posibilitatea de confuzie reziduală în cadrul unor studii observaționale și dovezile contradictorii din studiile anterioare, studiile pe termen lung, inclusiv cele cu dimensiuni mari ale eșantionului, sunt justificate pentru a stabili mai bine efectele aportului ridicat de proteine ​​asupra sănătății rinichilor.

Cum evităm complicațiile la rinichi și menținem dieta proteică?

Pentru a ne feri de problemele care pot apărea odată cu adoptarea unei diete proteice, este important să monitorizăm cantitatea de proteină consumată zilnic. Deși poate părea o adevărată provocare, odată intrați în ritmul unei diete, număratul caloriilor și al gramelor de proteine, respectiv de carbohidrați și fibre, devine un automatism.
De asemenea, există numeroase aplicații care ne vin în ajutor, precum My Fitness Pal (disponibilă în Google Play și App Store), al căror rol este crearea unui jurnal alimentar bazat pe numărul de calorii și gramajul de nutrienți consumați zilnic.

Lichidele, recomandate pentru buna funcționare a rinichilor

 
 

Un alt lucru de care trebuie să ținem cont este consumul de lichide. Apa, ceaiurile neîndulcite și anumite sucuri din fructe și legume, presate la rece, sunt cei mai buni aliați în lupta împotriva kilogramelor în plus, dar și pentru buna funcționare a rinichilor. 

Astfel, încercați să consumați zilnic aproximativ 2 litri de lichide, preferabil neîndulcite (apă, ceai). În ceea ce privește sucurile din fructe și legume, printre cele mai indicate ingrediente în dietele de slăbit sunt: merele, țelina, pătrunjelul, spanacul, sparanghelul, fructele de pădure, lămâile și portocalele. Atenție, însă: acestea nu trebuie băute pentru a potoli setea, ele au rolul de a suplimenta o masă sau o gustare. 

Și sportul ajută în lupta contra kilogramelor în plus

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu în ultimul rând, mișcarea este importantă atât pentru arderea caloriilor, cât și pentru sănătatea rinichilor. Sportul ajută la reducerea tensiunii arteriale, precum și la scăderea riscului bolii cronice de rinichi. Activitatea fizică zilnică, fie că e vorba de o plimbare în parc cu cu bicicleta sau de un drum pe jos până la mall, este esențială pentru bunăstarea organismului, în general, și contribuie la sănătatea rinichilor.  


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://medicalxpress.com/news/2019-11-high-protein-diets-kidneys.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

The Effects of High-Protein Diets on Kidney Health and Longevity, 2020, Gang-Jee Ko, Connie M Rhee , Kamyar Kalantar-Zadeh


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0