Dieta ketogenica ar putea fi benefica pentru bolnavii de cancer - de ce
Dieta ketogenica ar putea fi benefica pentru bolnavii de cancer - de ce
Dieta ketogenica ar putea fi benefica pentru bolnavii de cancer - de ce
Dieta ketogenica este folosita adesea pentru scaderea in greutate, ea avand rezultate destul de rapide din acest punct de vedere. Insa unii medici sustin chiar ca aceasta dieta ar putea opri cresterea tumorilor la pacientii care sufera de cancer – afla daca este sau nu adevarat!
Principiul pe care functioneaza dieta ketogenica este urmatorul: limitand consumul de carbohidrati si oferind organismului grasimi sanatoase in cantitati mari, il vei obliga pe acesta sa invete sa arda grasimi pentru a obtine energie. Raportul in dieta keto este urmatorul: 65% grasimi (este vorba, bineinteles, numai despre grasimile sanatoase), 30% proteine si 5% glucide.
Carbohidratii produc o crestere a nivelului de glucoza din sange (glicemie), dar si a insulinei. Se stie ca celulele canceroase prefera sa se “hraneasca” cu glucoza (zahar), ceea ce inseamna ca o dieta care limiteaza glucoza poate fi benefica. Intrucat limiteaza glucoza, dieta ketogenica poate limita si capacitatea tumorilor canceroase de a creste.
Un alt avantaj al acestei diete ar putea consta in faptul ca determina pierderea grasimii viscerale (amplasata in zona abdominala), grasime care contribuie atat la evolutia cancerului, cat si la cresterea riscului de diabet de tip 2.
In ciuda acestor avantaje pe care le putem observa la prima vedere, medicii nu recomanda dieta ketogenica pacientilor care sufera de cancer, fara consultarea medicului specialist in prealabil.
Momentan nu exista studii sau alte dovezi stiintifice care sa confirme in totalitate efectul pozitiv pe care o asemenea dieta il poate avea asupra evolutiei cancerului la pacientul oncologic sau care sa fi analizat posibilele efecte nedorite ale adoptarii unui asemenea regim alimentar.
Mai mult decat atat, medicii oncologi sunt de parere ca dietele nu sunt indicate pentru pacientul cu cancer, ci mai degraba ar fi util un plan alimentar conceput de medicul nutritionist, in acord cu recomandarile medicului care trateaza cancerul.
Privarea organismului de anumiti nutrienti poate avea un efect negativ asupra organismului, producand dezechilibre majore. Iar pentru un pacient diagnosticat cu cancer, orice dezechilibru poate avea consecinte majore.
Specialistii isi propun sa continue cercetarile pe aceasta tema si sa analizeze inclusiv impactul pe care dieta ketogenica l-ar putea avea asupra anumitor tratamente folosite in cancer – in acest fel, ei ar putea observa daca efectele tratamentului pot fi potentate de aceasta dieta.
Recomandari dietetice generale pentru pacientul care sufera de cancer
Pentru ca organismul sa faca fata luptei contra cancerului, pacientul trebuie sa adopte o dieta sanatoasa si echilibrata, care sa asigure nutrientii necesari.
Greutatea corporala a pacientului cu cancer trebuie, de asemenea, sa se incadreze in limitele sanatoase. Unele terapii precum radioterapia sau chimioterapia pot afecta serios apetitul pacientului si pot determina scaderea in greutate a acestuia, in timp ce altele pot favoriza acumularea de kilograme in plus. Pacientul foarte slab trebuie sa ia in greutate, in timp ce pacientul supraponderal ar trebui sa slabeasca, astfel incat sa ajunga la un indice de masa corporala normal.
Daca medicul observa ca organismul nu isi ia suficienti nutrienti din alimentatie, poate recomanda anumite suplimente alimentare care sa remedieze carentele existente. Pacientul care sufera de cancer nu va lua niciun supliment alimentar fara recomandarea sau acordul medicului, intrucat acesta i-ar putea cauza mai mult rau decat bine.
Si dupa incheierea tratamentului pentru cancer, medicii recomanda mentinerea alimentatiei sanatoase si echilibrate, atat pentru reducerea riscului de recidiva, cat si pentru reducerea riscului de complicatii precum diabetul de tip 2 ori de afectiuni cardiovasculare.
Pentru reducerea riscurilor, multi medici recomanda o dieta bazata pe fructe, legume, cereale integrale si peste, precum si renuntarea la obiceiuri nesanatoase precum fumatul sau consumul de alcool.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: Studiul “Ketogenic diet in cancer therapy”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Daniela D. Weber, Sepideh Aminazdeh-Gohari si Barbara Kofler