De ce este uleiul din tarate de orez mai sanatos decat cel de masline

Uleiul de masline este renumit pentru beneficiile pe care le are pentru sanatate, insa acum uleiul din tarate de orez pare sa fie in lumina reflectoarelor – iata ce proprietati are acesta si de ce este chiar mai sanatos decat cel de masline.

Uleiul din tarate de orez este obtinut din germenii, dar si din invelisul boabelor de orez. Acesta este folosit mai ales in bucataria asiatica, la preparatele prajite.

De ce uleiul din tarate de orez e mai sanatos decat cel de masline

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Contine o cantitate mai mare de vitamina E – uleiul din tarate de orez contine o concentratie mai mare de vitamina E decat cel de masline.

Contine doi compusi speciali, care nu se regasesc in uleiul de masline – orzianolii si tocotrienolii sunt compusii care se regasesc in uleiul din tarate de orez. Primii impiedica absorbtia colesterolului “rau” (LDL) in sange, in timp ce tocotrienolii sunt convertiti in vitamina E odata ce ajung in corp. Proprietatile antioxidante ale acestei vitamine combat efectele radicalilor liberi, intarziind astfel procesul de imbatranire.

Este o varianta mai buna pentru gatit – uleiul din tarate de orez are un punct de ardere mai ridicat decat cel de masline. Concret, punctul de ardere al acestuia este 255 de grade Celsius, iar cel al uleiului de masline este de 180 de grade Celsius. Daca se depaseste punctul de ardere al unui ulei in timpul procesului de gatire, acesta devine toxic.

Combate simptomele specifice menopauzei – uleiul din tarate de orez reduce manifestarile menopauzei, incepand de la bufeuri si pana la nervozitate.

Previne reactiile alergice – datorita naturii sale hipoalergenice, uleiul din tarate de orez nu favorizeaza reactiile alergice si totodata are un efect calmat asupra alergiilor deja existente.

Are termen de valabilitate mai mare decat uleiul de masline – uleiul de masline se altereaza destul de repede, pierzandu-si aroma si chiar si unele proprietati. Pe de alta parte, insa, cel de orez are un termen de valabilitate mai mare decat multe uleiuri care se gasesc pe piata.

Contribuie la scaderea in greutate – cu toate ca este bogat in calorii, vascozitatea acestui ulei face ca organismul sa nu absoarba mai mult de 20% din cantitatea consumata. Avand in vedere ca uleiurile sunt alimente cu densitate calorica mare, acestea trebuie consumate intodeauna cu moderatie.

Concluzia ar fi ca uleiul din tarate de orez are multe avantaje pe care cel de masline nu le are, insa totodata nici cel de masline nu trebuie neglijat, pentru ca detine unele proprietati pe care cel de orez nu le are. De pilda, fiind obtinut prin presarea la rece, uleiul de masline are mai multi nutrienti si mai multe vitamine decat cel de orez.

Specialistii in nutritie ne sfatuiesc sa folosim, in cantitati decente, ambele tipuri de ulei. Uleiul din orez ar trebui folosit la prepararea mancarurilor sotate sau prajite, in timp ce uleiul de masline ar trebui folosit mai degraba in salate sau pentru asezonarea unor preparate deja gatite: supe-crema, legume pe gratar si nu numai.

Alte intrebuintari ale uleiului din tarate de orez:

  • Poate fi folosit atat prin ingerare, cat si prin aplicare cutanata, pentru accelerarea procesului de vindecare a ranilor, prin stimularea regenerarii celulare.
  • Protejeaza pielea de radiatiile UV si reduce aspectul ridurilor, daca este aplicat pe piele.
  • Poate fi folosit ca ingredient in mastile hidratante pentru par.

Contraindicatii ulei din tarate de orez

Persoanele cu sensibilitate gastrointestinala pot avea de-a face cu disconfort gastric atunci cand introduc in alimentatie uleiul din tarate de orez. Pot aparea flatulenta, balonarea, crampele si diareea.

Pacientii care sufera de boli gastrointestinale precum boala Celiaca, colita ulcerativa sau boala Crohn ar trebui sa evite consumul de ulei de orez.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0