Cum să slăbești dacă ai trecut de 40 de ani

Dacă ai trecut de 40 de ani, poate ai observat că iei mai repede în greutate, însă ți-e mai greu să slăbești. Ce metode sănătoase poți încerca pentru a reveni la silueta anterioară?

Maturitatea vine cu experiență de viață și încredere în sine, dar, de multe ori, și cu kilograme în plus. Schimbările nivelului de activitate sau chiar ale obiceiurilor alimentare, modificările hormonale și felul în care corpul începe să stocheze grăsimi - toate acestea pot juca un rol în acumularea de kilograme. Și atunci, cum poți face să slăbești după 40 de ani? Există câteva sugestii nu foarte greu de urmat pe care ai putea să le iei în considerare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Legumele și fructele trebuie să aibă locul principal la masa ta

Gândește-te la ce obișnuiești să mănânci de obicei de-a lungul unei zile. Este posibil cumva să consumi prea multe produse concentrate (sandvișuri din pâine, carne și brânzeturi, produse de patiserie etc.), mai ales dacă ai multă treabă și nu ai timp să acorzi multă atenție mâncării? Fă-ți un obicei din a consuma la fiecare masă măcar câte o legumă crudă și un fruct-două între mese (mai ales mere, kiwi și fructe de pădure). Legumele te ajută să te simți sătul, au multe nutrimente și puține calorii, iar fructele, mâncate pe post de gustare, te ajută să ții pofta de dulce sub control.

Nu sări peste micul dejun

Multe persoane mănâncă seara târziu, iar dimineața nu le este foame. Specialiștii recomandă ca seara să se ia o cină mai mică (pentru ca stomacul să nu se ocupe cu digeratul mâncărurilor grele peste noapte), iar dimineața să se ia un mic dejun consistent și sănătos (de exemplu, ovăz cu iaurt și fructe sau omletă cu spanac etc.), pentru a căpăta energie, care să poată fi arsă în timpul zilei. În acest fel, poți să-ți vezi liniștit de treburi și să nu stai cu gândul la alimente nesănătoase, precum cornurile sau plăcintele de la patiserie. De asemenea, pentru a slăbi, e important să mănânci mai mult în prima parte a zilei și mai puțin în a doua.

Redu consumul de prăjeli

Când ești acasă, gătește cu grijă ceea ce vrei să mănânci, reducând prăjelile: în loc să gătești cartofii într-o tigaie cu mult ulei, taie-i în patru, unge-i cu ulei și sare și pune-i la cuptor. În loc să scalzi ouăle în ulei, fă-ți ochiuri românești (în apă cu oțet), omletă (doar pulverizează puțin ulei pe tigaie) sau ouă fierte, pe care să le pui într-o salată de crudități peste care adaugi o linguriță de muștar și una de iaurt. În general, preferă să fierbi alimentele și abia apoi să adaugi puțin ulei sau unt peste ele decât să le prăjești.

Ai grijă la numărul de calorii

După 40 de ani, e greu să slăbești și pentru că, deși ești învățat să consumi un anumit număr de calorii, corpul nu mai are nevoie chiar de atâtea. Acest lucru nu înseamnă că va trebui să numeri calorii tot restul vieții: e bine să faci acest lucru o perioadă, pentru a te obișnui vizual cu cantitățile (de exemplu, faptul că un ou fiert are aproximativ 50 de calorii sau că o cutie de brânză cottage are cam 160-180 de calorii) și, treptat, vei ști fără să mai calculezi cam cât poți mânca la o masă. Pentru a tăia din calorii, îndreaptă-te mai ales spre consumul mare de legume, pentru că acestea au cele mai puține calorii, spre cărnuri fără grăsimi și spre brânzeturi slabe în cantități moderate.

Conștientizează cât mănânci

De multe ori mâncăm pe fugă, pe colțul biroului sau al bufetului, fără să ne acordăm timpul de a ne bucura de masă în tihnă. Pe cât posibil, când mănânci, pune-ți alimente în farfurie, așază-te la masă și fii conștient de ceea ce mănânci. Mestecă încet, simte gustul mâncării și bucură-te de ea.

Evită băuturile dulci și alcoolul

Consumul băuturilor dulci și al celor carbogazoase reprezintă una dintre cele mai mari capcane când e vorba de slăbit. Sucurile cu bule, băuturile energizante, cafelele cu zahăr și frișcă sau paharele prea numeroase de alcool îți pot submina eforturile de a pierde în greutate fără să-ți dai seama. Pentru a slăbi și a-ți scădea riscul de diabet, e bine ca băuturile de zi cu zi să fie apa și ceaiul de plante sau cafeaua neîndulcite și să lași doar pentru anumite ocazii alte genuri de băuturi.

Nu uita de mișcare

Chiar dacă simți că nu ai timp de nimic, nu ai cum să slăbești după 40 de ani dacă nu faci puțină mișcare: fie că mergi pe jos până la muncă sau te întorci pe jos acasă sau că alergi prin parc cu copiii, fiecare moment de activitate contează, mai ales dacă ai un job de birou. Chiar și când stai la televizor îți poți activa musculatura, de exemplu, dacă faci exerciții pentru mâini cu câte o sticlă cu apă de 500 ml.

Verifică-ți tiroida

Dacă mănânci sănătos și faci mișcare, dar observi că tot nu pierzi în greutate și, în plus, te simți obosit și deprimat și ai dureri articulare, e bine să mergi la medic pentru a-ți verifica tiroida, pentru că e posibil să funcționeze defectuos și să ai nevoie de tratament.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - 14 Ways to Shed Pounds After 40
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-lose-weight-after-40
Health - The 5 Best Weight Loss Tips if You're Over 40
https://www.health.com/weight-loss/weight-loss-over-40

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0