Cum prepari cea mai sănătoasă cafea [studiu]

Licoare cu tradiție, cafeaua are numeroase beneficii pentru sănătate, atâta timp cât o prepari corect. Poate chiar să prelungească viața, susțin oamenii de știință. Într-o analiză recentă, cuprinzătoare, cercetătorii au analizat efectele pe care le are cafeaua din punct de vedere al modului în care aceasta este preparată. După ce au analizat obiceiurile de consum a peste jumătate de milion de persoane din Norvegia timp de 20 de ani, oamenii de știință au descoperit că un consum moderat de cafea filtrată scade riscul de mortalitate cardiovasculară. Pe baza acestor constatări, se pare că este mai sănătos să consumăm cafea filtrată.

În cadrul studiului, publicat în European Journal of Preventive Cardiology, o revistă a Societăţii Europene de Cardiologie (ESC), oamenii de știință au examinat legătura dintre metodele de preparare ale cafelei și riscul de atacuri de cord și deces. 

Cercetătorii spun că există o legătură puternică între metodele de preparare a cafelei și atacurile de cord și longevitatea. De exemplu, cafeaua nefiltrată conține substanțe care cresc colesterolul „rău” (LDL) din sânge. Folosirea unui filtru elimină aceste substanțe și face ca atacurile de cord și moartea prematură să fie mai puțin probabile.

Consumul de cafea crește nivelul colesterolului total?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial. În urmă cu aproximativ 30 de ani, un profesor de la Universitatea din Göteborg, Suedia, a descoperit că această băutură favorizează creșterea colesterolul total și a colesterolului „rău” (LDL) într-o asemenea măsură încât probabil că ar avea consecințe dăunătoare pentru sănătatea inimii.

La ce concluzii au ajuns cercetătorii

Studiul a avut loc în perioada 1985 și 2003 și a inclus un eșantion reprezentativ al populației norvegiene: 508.747 de bărbați și femei sănătoși, cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Participanții au completat un chestionar cu privire la cantitatea și tipul de cafea consumate. De asemenea, au fost colectate date despre variabilele care ar fi putut influența atât consumul de cafea, cât și bolile de inimă, astfel încât acestea să poată fi incluse în analiză. De exemplu fumatul, educația, activitatea fizică, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și colesterolul.

Participanții la studiu au fost monitorizați, în medie, 20 de ani. 59% dintre participanți au preferat cafeaua filtrată, în timp ce 20% au preferat cafeaua nefiltrată. 9% dintre participanți au consumat ambele tipuri de cafea, iar 12% nu au consumat deloc cafea.

Până în 2003, la încheierea studiului, 46. 341 de participanți au murit. Dintre aceștia, 12.621 au decedat din cauza bolilor cardiovasculare. Dintre decesele cardiovasculare, 6.202 au fost cauzate de un atac de cord.

Când cercetătorii au analizat obiceiurile de cafea ale participanților, au observat câteva modele izbitoare. Pe de o parte, oamenii de știință spun că obiceiul de a consuma cafea nefiltrată nu crește riscul de deces în comparație cu abținerea de la cafea - cu excepția bărbaților care au peste 60 de ani, unde cafeaua nefiltrată a fost legată de mortalitate cardiovasculară crescută. Pe de altă parte, cercetătorii spun că obiceiurile de consum s-au schimbat în cei 20 de ani de studiu. Altfel, unele femei și bărbați mai tineri care obișnuiau să consume cafea nefiltrată au trecut la cafeaua filtrată, reducând astfel riscul de asocierea cu mortalitatea cardiovasculară, în timp ce bărbații în vârstă au fost mai puțin dornici să își schimbe obiceiurile. 

În general, consumul de cafea nu este un obicei periculos pentru sănătate. De fapt, consumul de cafea filtrată este mai sigur decât nicio cafea consumată pe zi. Potrivit specialiștilor, cei care obișnuiesc să consume cafea au cu 15% mai puține riscuri de deces. Cea mai scăzută mortalitate a fost printre persoanele care obișnuiesc să consume între 1 până la 4 căni de cafea filtrată pe zi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deși acest studiu nu poate dovedi faptul că obiceiul de a consuma cafea a fost benefic pentru participanții la studiu, autorii cercetării spun că aceste efecte pozitive pot rezulta din faptul că cafeaua este bogată în antioxidanți, inclusiv polifenoli.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - How to make the healthiest coffee, according to science
https://medicalxpress.com/news/2020-04-healthiest-coffee-science.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0