Cum eviți excesele alimentare de Sărbători

Nu e ușor să ieși din perioada Sărbătorilor la fel cum ai intrat, dar nici imposibil. În orice caz, și dacă faci anumite excese alimentare, nu are rost să te învinovățești, pentru că și ele sunt parte din viață. Atata vreme cât nu ți-o pun în pericol! Iată ce e bine să încerci pentru a trece cu bine peste Sărbători.

Nu te înfometa înainte de Crăciun

Fie că ții post, fie că te gândești la mesele îmbelșugate pe care nu vei putea să le eviți complet, înainte de Sărbători tendința generală este de a mânca mai puțin. Dacă te înfometezi înainte de aceste zile festive, însă, nu faci decât să-ți pregătești corpul și creierul să ia cu asalt platourile cu bunătăți când îți vor apărea în față. E recomandat ca alimentația premergătoare Crăciunului să fie echilibrată, pentru a nu ajunge în zilele de sărbătoare să fii acaparat de pofte imposibil de controlat.

Plănuiește ce vei mânca la mesele festive

Dacă obișnuiești să îți petreci Sărbătorile cu familia sau cu prietenii, cam știi deja ce le vor servi aceștia oaspeților. Așa că n-ar trebui să-ți fie prea greu să te gândești din timp la ce anume ți-ar plăcea să mănânci. Când ajungi la petrecere, nu uita de ce ți-ai propus, însă nici nu te apuca să numeri caloriile din fiecare fel de mâncare. Pur și simplu ia-ți câte o porție normală din ce îți place, inclusiv desert. Problemele apar de obicei când, într-un implus de moment, decizi să mai iei o a doua sau o a treia porție, de obicei din preparate grase sau dulci. Fii conștient, deci, de ceea ce mănânci, și fii moderat, dar fără să te stresezi.

Oprește-te când te simți plin

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De câte ori nu ar fi trebuit să te oprești după prima porție, dar ai sfârșit prin a mânca trei și apoi te-ai învinovățit? Pentru a nu păți la fel și anul acesta, ascultă-ți corpul. Dacă după o porție de aperitiv, trei sarmale și o felie de cozonac simți că ești sătul și ți-ai făcut și poftele, nu mai insista. Ia-ți un pahar cu apă sau unul cu vin, pentru că în definitiv ești la petrecere, uită de mâncare și pur și simplu stai de vorbă cu restul invitaților. O petrecere nu este numai despre mâncare, ci și despre socializare și voie bună.

Lasă spațiu între mese

Mai ales dacă trebuie să îți vizitezi mai multe rude la rând de Crăciun, poate deveni o provocare să nu mănânci câte ceva prin casa fiecăruia. Dacă ai luat micul dejun, indiferent unde te mai duci în vizită, străduiește-te să nu mai mănânci nimic până la prânz. Ca să nu superi pe nimeni, spune sincer că ai tocmai mâncat și ești plin, dar că nu vei refuza un pahar cu apă și eventual o cafea.

Mergi la o plimbare

Foarte important în această perioadă dominată de tentații alimentare și bahice este să faci mișcare. Nu spune nimeni să devii brusc sportiv de performanță, să alergi până nu mai poți sau să nu mai ieși din sala de aerobic, însă e important să te miști. Chiar dacă ești tentat ca după masă să te întinzi la televizor sau chiar să tragi un pui de somn, e indicat să nu te lași cuprins de moleșeală, ci să ieși din casă. O plimbare în parc sau o tură cu bicicleta o să te ajute să ai o digestie mai bună, să te înviorezi și să și consumi o parte dintre caloriile adunate.

Acceptă că un mic exces e normal

Să eviți excesele alimentare de sărbători nu trebuie să devină o a doua slujbă. Oricât de bine intenționat ai fi, se prea poate ca, din când în când, să nu-ți reușească tot ce ți-ai propus. Poate că ai mâncat două prăjituri în loc de una sau poate că ai băut două pahare cu vin în loc de unul. Important este să accepți că de sărbători e în regulă să lași puțin garda jos și, la fel de important, să revii cât mai repede la obiceiurile tale sănătoase. Faptul că, într-o zi, ai mâncat mai mult decât normal și ai exagerat cu alcoolul, nu înseamnă că trebuie să te deprimi și să o ții așa toată săptămâna. Acceptă ce s-a întâmplat și, în ziua următoare, consumă mai multe salate, fructe proaspete și ceaiuri digestive și vei reintra pe făgașul tău obișnuit.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie: 
https://www.santemagazine.fr/alimentation/acheter-et-cuisiner/repas-equilibre/maitriser-les-fetes-et-leurs-exces-176748 
https://www.verywellmind.com/managing-holiday-meals-without-eating-to-excess-1138294

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0