Consumul regulat de nuci poate încetini declinul cognitiv la vârstnici [studiu]

Nucile sunt surse bune de grăsimi, fibre și proteine și pot fi introduse ușor în alimentație. Un studiu recent, realizat de cercetători din California și Spania, arată că un consum regulat de nuci poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv la populația în vârstă.

Nucile, utile în încetinirea declinului cognitiv

Rezultatele acestui studiu¹ publicat în American Journal of Clinical Nutrition, au arătat că, la vârstnicii sănătoși, consumul de nuci a avut un efect redus asupra funcției cognitive de-a lungul a doi ani. În schimb, a avut un efect semnificativ în încetinirea declinului cognitiv asupra vârstnicilor care erau foști fumători și care aveau rezultate mai puțin favorabile la testele neuropsihologice.

Studiul a examinat aproape 640 de persoane în vârstă din Loma Linda, California și Barcelona, Spania. De-a lungul a doi ani, grupul-test a inclus nucile în dieta zilnică, iar grupul de control nu a consumat nuci. Nucile conțin acizi grași Omega-3 și polifenoli, despre care s-a aflat în trecut că au posbilitatea de a contracara stresul oxidativ și inflamația, adică doi factori care influențează declinul cognitiv.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tot echipa de cercetători de la Loma Linda University a fost cea care a descoperit efectul hipocolesterolemiant al consumului de nuci, cu scăderea colesterolului din sânge, aceste rezultate fiind publicate în 1993.

Ce alte beneficii pentru sănătate au nucile

Contribuie la sănătatea inimii

Nucile conțin grăsimi nesaturateși antioxidanți, un consum regulat fiind util pentru sănătatea inimii. Există dovezi științifice care susțin că un consum regulat de nuci reduce riscul de boală coronariană atât pentru bărbați, cât și pentru femei. O meta-analiză recentă a descoperit că există o relație inversă între lipsa consumului de nuci și o varietate de boli de inimă. Acest lucru înseamnă că, cu cât consumul de nuci este mai frecvent, cu atât riscul de boli cardiovasculare scade mai mult.

Reduc riscul de diabet

Nucile și-au arătat potențialul și în prevenirea și controlul diabetului. Cercetările au arătat că, dacă se consumă patru porții de nuci pe săptămână, riscul de diabet scade. Pentru persoanele diagnosticate cu diabet, consumul de nuci contribuie la minimizarea apariției complicațiilor (cum ar fi bolile cardiovasculare) , mai ales în cazul femeilor. Nucile pot fi consumate în siguranță de persoanele care își monitorizează cantitățile de carbohidrați din dietă, deoarece au un conținut mic de carbohidrați și un conținut mare de proteine și grăsimi sănătoase.

Pot scădea colesterolul și trigliceridele

Dintre nuci, fisticul a dovedit că poate scădea trigliceridele persoanelor obeze și ale celor diabetice, cu 33% în trei luni. Migdalele și alunele de pădure par să reducă LDL-UL (colesterolul rău) și să crească HDL-ul (colesterolul bun). Un studiu la care au participat femei cu sindrom metabolic a arătat că 30 de grame de nuci amestecate (nuci românești, arahide, semințe de pin) consumate zilnic timp de o lună și jumătate le-a scăzut semnificativ colesterolul rău. Prin scăderea colesterolului, nucile contribuie și la scăderea riscului de accident vascular cerebral.

Micșorează riscul de cancer

Nucile sunt bogate în antioxidanți, compuși care contribuie la repararea celulelor și la eliminarea stresului oxidativ. Multe afecțiuni legate de înaintarea în vârstă sunt cauzate de inflamația cronică și de stres, deci consumul de antioxidanți este important. Un studiu recent pe tema antioxidanților a arătat că adulții care consumă nuci au un risc mai mic de a dezvolta cancer. Arahidele și caju-ul sunt bogate în grăsimi mononesaturate și sunt o sursă bună de antioxidanți, iar nucile românești, nucile braziliene și migdalele au un conținut mare de grăsimi polinesaturate și chiar mai mulți antioxidanți.

Ajută la scăderea în greutate

Nucile au multe calorii, dar sunt de ajutor în curele de slăbire, mai ales că organismul nu le absoarbe pe toate. Cercetările arată că nucile au un rol important în reglarea greutății corporale și în menținerea acesteia. În primul rând, nucile reglează senzația de foame (fac ca persoana care le consumă să se simtă sătulă fără să mănânce o cantitate foarte mare), iar în al doilea rând, reduc poftele alimentare. O porție de nuci înseamnă câte se pot lua într-un pumn strâns. Se recomandă a fi consumate pe post de gustare, de preferat în cursul dimineții sau al după-amiezii, crude sau coapte, dar nu prăjite în ulei.

Consumul regulat de nuci poate îmbunătăți starea de sănătate în multe feluri: prin încetinirea declinului cognitiv, prin  reducerea riscului de diabet, de cancer și de boli cardiovasculare și prin contribuția la scăderea în greutate.

 

 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie: 
1 Studiul „Effect of a 2-year diet intervention with walnuts on cognitive decline. The Walnuts And Healthy Aging (WAHA) study: a randomized controlled trial”, apărut în The American Journal of Clinical Nutrition (2020) DOI: 10.1093/ajcn/nqz328, autori: Aleix Sala-Vila et al. 
https://medicalxpress.com/news/2020-01-walnuts-cognitive-decline-at-risk-elderly.html 
http://www.eatingwell.com/article/2058403/health-benefits-of-nuts/
https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-nuts#section11

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0