Ce beneficii are mersul pe nisip, dacă ești desculț?
Ce beneficii are mersul pe nisip, dacă ești desculț?
Ce beneficii are mersul pe nisip, dacă ești desculț?
Se știe că mersul pe jos este o formă bună de mișcare. Dacă îți place să faci plimbări lungi pe plajă, mai ales la răsăritul sau la apusul soarelui, e bine să știi că ai încă un motiv pentru a iubi concediile la mare: mersul pe nisipul fin de pe plajă are numeroase beneficii pentru sănătatea ta, mai ales când te plimbi desculț.
Pe lângă faptul că în timpul plimbării te bucuri și de peisajul minunat de la malul marii și de aerul salin, există și alte beneficii pentru sănătate ale mersului pe nisip. Important este să renunți măcar pentru câteva zeci de minute la șlapi sau sandale și să te bucuri din plin de senzația nisipului fin sub tălpi.
Mersul pe jos pe nisip necesită un efort fizic mai mare decât atunci când mergi pe o suprafață dură. Mușchii și tendoanele vor depune o muncă mai asiduă, pe măsură ce picioarele tale calcă pe nisipul fin de pe plajă. Mersul pe nisip, într-un ritm mai lent, lăsând tălpile să se afunde în nisip, necesită un efort fizic mai mare decât dacă ai merge repede pe o suprafață dreaptă, cum ar fi o alee de parc sau un trotuar sau decât dacă ai face jogging.
Mai precis, mersul pe nisip, fără încălțăminte, necesită de aproape 2,1 până la de 2,7 ori mai multă energie decât mersul pe suprafețe tari. Dacă îți place să alergi de dimineață, chiar în momentul în care soarele răsare, reține că o sesiune de jogging pe nisip înseamnă că organismul tău folosește de 1,6 ori mai multă energie decât atunci când faci jogging în parc sau pe stradă.
Mersul pe nisip sporește starea de bine
Deși depui un efort mai mare, mersul pe nisip este, în esență, o activitate relaxantă. Fie că te plimbi cu partenerul de viață sau cu un grup de prieteni, atmosfera va fi una care îndeamnă la calm și care îmbunătățește starea de spirit.
În plus, oamenii care merg pe plajă tind să se deplaseze pe distanțe mult mai mari decât ar parcurge, în mod normal, pe bandă de alergare, pe pista de atletism ori pe străzile sau aleile din jurul blocului, pe care ai fi tentat în mod normal să alergi. Așa că, de multe ori, fără să îți dai seama, ajungi să parcurgi mii sau peste 10.000 de pași, fără să simți că te epuizezi, pe nisipul fin, datorită aerului, apei și, de ce nu, a companiei.
Mersul pe nisip nu îți solicită prea tare articulațiile
Nisipul este benefic și pentru articulațiile tale, nu doar pentru starea de spirit. În loc să îți solicite articulațiile, așa cum se întâmplă în cazul suprafețelor tari de pe străzi, parcuri sau din săli de sport, nisipul de pe plajă acționează ca un strat natural care amortizează șocurile, iar în acest mod, articulațiile tale nu vor fi așa de solicitate. Dacă suferi de poliartrită reumatoidă, mersul pe plajă înainte de răsăritul soarelui poate fi un tip excelent de mișcare pentru tine.
Mersul pe jos îți dă ocazia să îți iei doza zilnică de vitamina D
Mersul desculț pe plajă este ocazia perfectă pentru a-ți lua doza de vitamina D. Numeroase studii arată că, prin prisma stilului de viață pe care îl avem (lucrăm multe ore închiși în birouri), mulți dintre noi au lipsă de vitamina D. Așa că dacă profiți de un concediu la mare, fie el și de câteva zile, nu uita să faci o plimbare pe plajă și să mergi desculț pe nisip, pentru a te expune în mod controlat la razele soarelui și pentru ca pielea ta să aibă timp să producă suficientă vitamina D în timpul vacanței.
Mersul pe nisip te conctează cu natura și reduce stresul
Când mergi desculț pe nisip, nu doar că faci mișcare și te simți mai bine din punct de vedere psihic, ci te ajută și să devii mai conștient de mediul înconjurător, de natură și de legătura ta cu ea. Cu alte cuvinte, poți face mindfulness pe plajă: te concentrezi pe cum se simte nisipul sub picioare, asculți cum se izbesc valurile de mal, observi sunetele scoase de pescăruși, devenind astfel mai ancorat în momentul prezent și mai conectat cu frumusețea naturii. Astfel de momente de mindfulness contribuie la reducerea stresului și la detașarea de problemele cotidianului.
Mersul pe plajă te ajută să arzi calorii
Pentru cei mai mulți dintre noi, arderea caloriilor reprezintă unul dintre beneficiile pe care le așteptăm când facem exerciții fizice. Însă când vorbim despre mersul pe nisip, în picioarele goale, unul dintre principalele beneficii este că organismul va folosi între 20 și 50% mai multe calorii decât în situația în care mersul, în același ritm, se efectuează pe o suprafață tare. Așa că ia-ți familia sau prietenii la o plimbare lungă pe plajă, pe nisipul fin, fie dimineață foarte devreme, când soarele abia răsare, fie pe înserat, când razele solare scad în intensitate. Eviți, astfel, și expunerea la soare în orele în care radiațiile ultraviolete sunt cele mai periculoase (între 11:00 și 16:00).
Mersul pe nisip îți face pielea mai fină
Nisipul este un exfoliant natural pentru pielea de pe tălpi. Cine mai are nevoie de ore petrecute la spa, când poți să îți relaxezi picioarele și tălpile printr-o simplă plimbare pe plajă? Atât nisipul ud de la mare, cât și cel uscat acționează ca un exfoliant, care ajută la îndepărtarea celulelor moarte. Poți, de exemplu să mergi mai încet o vreme, apoi să alergi, după care să încetinești din nou și să te plimbi prin apă la adâncime mică, pe marginea plajei. Vei constata la finalul vacanței că pielea ta este mai fină decât la venire.
În concluzie, mersul pe jos pe nisip este o modalitate bună nu doar de a face mișcare (și a putea să te bucuri fără vinovăție de felurile de mâncare delicioase și pline de calorii), ci și de a-ți crește buna dispoziție, a combate stresul și a te conectata cu natura. Atenție doar la razele ultraviolete și păstrează-ți mersul desculț pe plajă pentru primele ore ale dimineții sau pentru seară.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ACE Physical Therapy and Sports Medicine Institute - Benefits of Walking on Sand
https://ace-pt.org/ace-physical-therapy-and-sports-medicine-institute-benefits-of-walking-on-sand/