Capsune: Beneficii si retete sanatoase

Au o savoare deosebita, sunt printre cele mai indragite fructe si au si numeroase beneficii pentru sanatate. Vorbim despre capsune, care se numara printre cele mai recomandate fructe in dietele de slabit, datorita aportului caloric foarte mic. 

Consumul de capsune este asociat cu scaderea in greutate, cu intarirea sistemului imunitar, cu mentinerea pielii frumoase, cu albirea dintilor si nu numai. Bogate in vitamina C, care ne ajuta la formarea si intarirea oaselor si a dintilor, a globulelor rosii si a colagenului, capsunele contribuie la combaterea infectiilor si favorizeaza absorbtia fierului. Sunt, de asemenea, bogate in vitamina E, care favorizeaza fertilitatea.

Beneficii consum capsune

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Scade riscul de boli cardiace – un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard a dovedit ca antocianinele, o serie de flavonoizi care se regasesc in capsune, reduc riscul de infarct cu pana la 32% in randul femeilor. Acest lucru este valabil daca se consuma cel putin 3 portii de capsune pe saptamana.

Pe de alta parte, quercetina din capsune, fiind antiinflamator natural, reduce riscul de arteroscleroza si protejeaza organismul de efectele negative ale colesterolului “rau” (LDL) marit. Si polifenolii din capsune reduc riscul de boli cardiovasculare, prevenind blocarea arterelor.

Regleaza tensiunea arteriala – datorita continutului ridicat de potasiu, capsunele au abilitatea de a estompa efectele negative pe care sodiul le are asupra organismului. Astfel, capsunele regleaza tensiunea arteriala. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta americani, doza zilnica recomandata de potasiu este de 4.700 mg.

Are efect antialergic – consumul de capsune previne alergiile si ajuta, totodata, la ameliorarea simptomelor alergiilor, precum inflamarea ochilor si lacrimarea, congestia nazala si urticaria.

Previne constipatia – consumul de fructe bogate in fibre, dar si cu un continut ridicat de apa mentine organismul hidratat si previne constipatia.

Benefic pentru diabetici – capsunele au un indice glicemic mic si sunt bogate in fibre, ceea ce inseamna ca ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Consumul de capsune este asadar recomandat pentru diabetici. Un studiu facut in 2011 a scos la iveala faptul ca 37 de capsune consumate pe zi reduc in mod semnificativ riscul de complicatii ale diabetului, precum bolile renale.

Ajuta la tratarea depresiei – acidul folic care se regaseste din belsug in capsune previne depresia, impiedicand homocisteina sa se depoziteze in organism. Homocisteina in exces afecteaza secretia de serotonina, dopamina si noradrenalina, hormoni responsabili pentru starea de bine, apetit si somn.

Imbunatateste memoria - consumul regulat de capsune ajuta memoria, mai ales in cazul persoanelor in varsta. Explicatia vine de la faptul ca aceste fructe sunt bogate in flavonoide, substante care favorizeaza sanatatea cardiovasculara, care au efect anti-cancerigen, antiinflamator si antimicrobian. In plus, flavonoidele amelioreaza efectele nocive ale stresului, contribuind astfel la oprirea deteriorarii cognitive.

 

 

Valori nutritionale 1 cana de capsune feliate (in jur de 166 grame)

Calorii: 50

Proteine: 1 g

Carbohidrati: 11,65 g

Fibre dietetice: 3,81 g

Calciu: 23,24 mg

Fier: 0,63 mg

Magneziu: 16,60 mg

Fosfor: 31,54 mg

Potasiu: 44,82 mg

Seleniu: 1,16 mg

Vitamina C: 94,12 mg

Acid folic: 29,38 micrograme

Vitamina A: 44,82% din doza zilnica recomandata

Cum sa consumi capsunele intr-un mod sanatos

Consuma capsunele in stare naturala, nu sub forma de gemuri, siropuri sau asezonate cu zahar sau miere, intrucat adaosul de zahar eclipseaza valorile nutritionale ale acestui fruct.

Iaurt grecesc cu capsune

Ingrediente: iaurt grecesc, capsune feliate

Amesteca iaurtul cu capsunele si consuma-l la micul dejun. Daca doresti sa ii sporesti consistenta, adauga si tarate sau fulgi de ovaz preparatului.

Salata de pui cu capsune

Ingrediente 2 portii: 1 piept de pui la gratar, 4 maini de spanac proaspat, 1 cana de capsune feliate, ½ cana de branza de capra, 3-4 nuci maruntite, 1 lingura ulei de masline

Amesteca toate ingredientele maruntite, asezoneaza cu uleiul de masline si serveste salata imediat dupa preparare. Aceasta salata poate fi consumata fie pe post de aperitiv, fie pe post de fel principal.

Shake de capsune cu banane

Ingrediente pentru 1 portie: 5 capsune, ½ banana, lapte vegetal si 2 cuburi de gheata.

Pune toate ingredientele in blender si consuma shakeul imediat ce l-ai preparat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0