Antrenamentul cu greutăți - ce beneficii are pentru sănătate

Antrenamentul de forță, cum ar fi ridicarea greutăților sau utilizarea benzilor de rezistență, îți construiește masa musculară. Exercițiile aerobice, precum alergatul sau înotul, sunt concepute pentru a-ți întări inima. Ambele sunt bune pentru sănătate, doar că în moduri diferite.

Iată cele mai importante beneficii ale antrenamentul cu greutăți: 

Oasele tale devin mai puternice

Osteoporoza apare atunci când oasele se înmoaie, pe măsură ce îmbătrânești. Antrenamentul de forță poate ajuta la prevenirea acesteia sau la evitarea agravării acestei boli. Șoldurile, coloana vertebrală și încheietura mâinilor par să aibă cele mai mari beneficii în urma antrenamentelor de forță, susțin specialiștii.

Scade greutatea corporală

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ridicarea greutăților te poate ajuta să scazi în greutate. Antrenamentul de forță te poate scăpa de grăsimea corporală și te poate ajuta să arzi mai multe calorii. O masă musculară sănătoasă poate ajuta, de asemenea, la prevenirea rănilor care pot avea loc în timp ce faci exerciții aerobice, cum ar fi mersul sau alergatul. Un studiu publicat în revista Obesity în noiembrie 2017 a arătat că, în comparație cu persoanele aflate la dietă care nu au făcut deloc exerciții fizice și cei aflați la dietă care au făcut doar exerciții aerobice, cei aflați la dietă, care au făcut exerciții de antrenament de forță de patru ori pe săptămână timp de 18 luni au pierdut cea mai mare cantitate de grăsime (aproximativ 8 kilograme).

Scad riscurile unui atac de cord

Exercițiile care implică ridicarea de greutăți mențin inima sănătoasă. Un studiu spune că antrenamentul cu greutăți timp de o oră pe săptămână îți poate reduce riscurile  de a face un atac de cord sau un atac cerebral cu până la 70%. Și nu trebuie să faci totul simultan. Trei sesiuni de 20 de minute în fiecare săptămână sunt de mare ajutor.

Crește nevelul de energie și îți îmbunătățește starea de spirit

Antrenamentul de forță îți va crește nivelul de endorfine, care ridică nivelul de energie și îmbunătățește starea de spirit. De asemenea, antrenamentul de forță te ajută să dormi mai bine. 

Îți păstrezi echilibrul

Pe măsură ce îmbătrânești, pierzi forța din  picioare. Acest lucru poate duce la căderi și fracturi. Exercițiile precum extensiile picioarelor la aparat, dar și mersul pe jos adaugă masă și forță picioarelor tale. Asta îți îmbunătățește echilibrul. Un studiu a arătat că la persoanele în vârstă care prezintă un risc mai mare de a cădea, antrenamentul de forță a redus riscul de a cădea cu 40%, în comparație cu persoanele care nu au făcut exerciții de forță.

Mușchii devin mai fermi 

Antrenamentul de forță îți pune mușchii la treabă. Dacă ai dureri de spate, încearcă să lucrezi anumite zone, precum spatele inferior și zona abdominală. De asemenea, așa îți poți menține mușchii în formă bună pe măsură ce îmbătrânești. Este important chiar și pentru activitățile de bază, cum ar fi mersul pe jos și ridicarea obiectelor.

Devii mai flexibil

Antrenamentul de forță menține sănătatea articulațiilor Construirea mușchilor din jurul oaselor ajută la încetinirea pierderii osoase. Acest lucru este util în special dacă te confrunți cu  rigiditate, din cauza unei afecțiuni cum ar fi artrita.
 

Reduce riscul  de diabet zaharat de tip 2

Antrenamentul de forță te poate ajuta cu multe lucruri dacă suferi de diabet zaharat de tip 2: îți ajută corpul să proceseze glucoza, îți stimulează metabolismul și te ajută să pierzi în greutate.

Antrenamentele de forță nu trebuie să fie costisitoare sau consumatoare de timp. Le poți face și acasă. De exemplu, folosește două sticle cu apă pentru a-ți întări brațele. Pur și simplu îndoaie coatele și adu sticlele până la umeri și înapoi de 10 până la 15 ori. 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Unsplash
Bibliografie:

1 High‐Intensity Resistance and Impact Training Improves Bone Mineral Density and Physical Function in Postmenopausal Women With Osteopenia and Osteoporosis: The LIFTMOR Randomized Controlled Trial, 04 October 2017, Steven L Watson, Benjamin K Weeks, Lisa J Weis, Amy T Harding
2 Medicine & Science in Sports & Exercise , Associations of Resistance Exercise with Cardiovascular Disease Morbidity and Mortality, autori LIU, YANGHUI; LEE, DUCK-CHUL; LI, YEHU3; ZHU, WEICHENG; ZHANG, RIQUAN; SUI, XUEMEI; LAVIE, CARL J.; BLAIR, STEVEN N., data martie 2019
3 Community-based group exercise improves balance and reduces falls in at-risk older people: a randomised controlled trial, autori : Barnett A, Smith B, Lord SR, Williams M, Baumand A., publicat în iulie 2002
https://www.webmd.com/fitness-exercise/ss/slideshow-benefits-strength?ecd=wnl_spr_012520&ctr=wnl-spr-012520_nsl-LeadModule_title&mb=cglF4tw5JC8Ph1sJUTjxxhJZpsk9%40mj5ejhxraL2cbU%3d
https://www.everydayhealth.com/fitness/add-strength-training-to-your-workout.aspx


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0