Alimentele funcționale oferă beneficii dincolo de valoarea lor nutritivă

Alimentele funcționale oferă beneficii pentru sănătate dincolo de valoarea lor nutritivă. Pe lângă ingredientele bogate în nutrimente precum fructele și legumele, categoria include și alimente îmbogățite cu vitamine, minerale, probiotice și fibre.

Cunoscute și sub denumirea de nutraceutice, alimentele funcționale sunt foarte nutritive și asociate cu o serie de avantaje pentru sănătate. De exemplu, pot proteja împotriva anumitor boli, pot preveni carențele nutriționale și pot favoriza dezvoltarea corespunzătoare a copiilor. Conceptul de „alimente funcționale” își are originea în Japonia anilor '80 ai secolului trecut, când agențiile guvernamentale au început să aprobe alimente cu beneficii dovedite, în efortul de a îmbunătăți sănătatea populației generale.

Alimentele funcționale sunt, în general, separate în două categorii: convenționale și modificate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alimentele funcționale convenționale sunt ingrediente naturale, integrale, bogate în nutrimente importante precum vitamine, minerale, antioxidanți și grăsimi sănătoase pentru inimă. Alimentelele funcționale modificate sunt cele care au fost consolidate cu ingrediente suplimentare, cum ar fi vitamine, minerale, probiotice sau fibre, pentru a le spori beneficiile pentru sănătate.

Iată câteva exemple de alimente funcționale convenționale:

  • Fructe: fructe de pădure, kiwi, pere, piersici, mere, portocale, banane
  • Legume: broccoli, conopidă, kale, spanac, dovlecel
  • Nuci: migdale, caju, fistic, nuci de macadamia, nuci braziliene
  • Semințe: semințe de chia, de in, de cânepă, de dovleac
  • Leguminoase: fasole neagră, năut, linte
  • Cereale integrale: ovăz, orz, hrișcă, orez brun, cușcuș
  • Pești: somon, sardine, hamsii, macrou, cod
  • Alimente fermentate: varză murată, chefir, tempeh, kombucha
  • Ierburi și mirodenii: turmeric, scorțișoară, ghimbir, piper cayenne
  • Băuturi: cafea, ceai verde, ceai negru.

Iată câteva exemple de alimente funcționale modificate:

  • sucuri fortificate
  • produse lactate fortificate, cum ar fi laptele și iaurtul
  • alternative de lapte fortificat, cum ar fi lapte de migdale, orez, caju sau nucă de cocos 
  • grâne fortificate, cum ar fi pâinea și pastele
  • cereale fortificate și granola
  • ouă fortificate.

Ce beneficii au alimentele funcționale

Alimentele funcționale sunt asociate cu mai multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Pot preveni carențele nutriționale

Alimentele funcționale sunt de obicei bogate în nutrimente importante, inclusiv vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și fibre. Completarea dietei zilnice cu o varietate de alimente funcționale - inclusiv convenționale și fortificate - poate fi un pas important pentru asigurarea obținerii nutrimentelor de care avem cu toții nevoie și pentru protecția împotriva carențelor nutriționale. 

De fapt, de la introducerea pe piață a alimentelor fortificate, prevalența carențelor a scăzut semnificativ pe tot globul. De exemplu, după ce a fost introdusă făina de grâu fortificată cu fier în Iordania, ratele de anemie cauzată de un deficit de fier în rândul copiilor au fost reduse la jumătate. Fortificarea a fost de asemenea folosită pentru a preveni alte afecțiuni cauzate de lipsa de vitamine și minerale, inclusiv rahitismul și defectele congenitale. 

Pot proteja împotriva anumitor boli

Alimentele funcționale oferă substanțe nutritive importante care pot ajuta la protejarea împotriva bolilor. Multe dintre acestea sunt deosebit de bogate în antioxidanți, molecule care ajută la neutralizarea compușilor nocivi cunoscuți sub numele de radicali liberi și care contribuie la prevenirea deteriorării celulare și a anumitor afecțiuni cronice, cum ar fi bolilor de inimă, cancerul și diabetul.

Unele alimente funcționale sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3, un tip sănătos de grăsime, util pentru reducerea inflamației, stimularea funcției cerebrale și promovarea sănătății inimii.

Alte astfel de alimente sunt bogate în fibre care pot promova un control mai bun al zahărului din sânge și protejează împotriva afecțiunilor precum diabetul, obezitatea, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Fibrele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea tulburărilor digestive, inclusiv diverticulită, ulcere la stomac, hemoroizi și boală de reflux gastroesofagian.

Pot promova creșterea și dezvoltarea corespunzătoare

Anumite nutrimente sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a sugarilor și copiilor. O gamă largă de alimente funcționale bogate în nutrimente, ca parte a unei diete sănătoase, poate contribui la asigurarea satisfacerii nevoilor nutriționale. În plus, pentru copii poate fi benefic să includă în alimentație ingrediente îmbogățite cu substanțe nutritive specifice care sunt importante pentru creștere și dezvoltare.

De exemplu, cerealele și făinurile sunt adesea îmbogățite cu vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, care este esențial pentru sănătatea fătului. Nivelurile scăzute de acid folic pot crește riscul de defecte ale tubului neural, care pot afecta creierul, măduva spinării sau coloana vertebrală. Se estimează că creșterea consumului de acid folic ar putea scădea prevalența defectelor tubului neural cu 50–70%.

Alte nutrimente care se găsesc în mod obișnuit în alimentele funcționale joacă, de asemenea, roluri-cheie în creștere și dezvoltare, inclusiv acizii grași omega-3, fierul, zincul, calciul și vitamina B12.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - What Are Functional Foods? All You Need to Know
https://www.healthline.com/nutrition/functional-foods

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0