5 tehnici pentru compensarea exceselor de Sărbători

Deși ne propunem de fiecare dată înainte de Sărbători să fim mai atenți cu mesele copioase, se întâmplă de cele mai multe ori să exagerăm cu mâncarea. Iată în continuare câteva tehnici care te vor ajută să-ți menții greutatea, chiar dacă ai exagerat la mesele de Sărbători. Trebuie să știi de asemenea că menținerea sau scăderea în greutate nu sunt determinate de abaterile ocazionale de la dietă, ci mai degrabă de deciziile nutriționale pe care le iei zi de zi.


 1. Hidratează-te foarte bine!   

Apa în cantități generoase este o regulă generală a unei alimentații sănătoase, însă în cazul unui exces alimentar are un rol special. Fie că ești în a doua zi după exces, fie la o oră după, bea multă apă, toată ziua. Îți va crea și va menține o senzație de sațietate care te va ajută să nu exagerezi din nou cu alegerile alimentare nepotrivite. 
  

2. Servește o salată generoasă la următoarea masă 

Dacă ai servit o porție prea mare de dulciuri (cozonac, tort, prăjituri, etc.) ca desert după masa de prânz, ai grijă și fă-ți o salată de legume, preferabil verzi (salată verde, spanac, castraveți, rucola, andive, broccoli, ardei gras verde, varză), la masă următoare. Bogăția lor de vitamine și minerale dublată de fibrele și sațietatea pe care ți le vor oferi te vor feri de depunerea în exces a grăsimilor și zaharurilor. 

  
 3. Servește un mic dejun bogat în fibre și antioxidanți a două zi după masa festivă
 

Nu sări peste micul dejun! Chiar dacă te trezești fără apetit, te sfătuiesc să începi ziua cu resetarea metabolismului și a tonusului mental cu un bol de tărâțe de ovăz înmuiate în lapte sau iaurt degresat, peste care să adaugi fructe proaspete, de preferat fructe de pădure, kiwi sau cireșe, care ajută la minimizarea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi care se produc din belșug după o masă bogată.


 4. Evită cinele copioase

Orice excese ai fi făcut în cursul zilei, cină merită să fie masă care le compensează pozitiv. Nu amâna sub nicio formă revenirea la dietă sau reluarea alimentației obișnuite pentru a două zi! O cină copioasă după o zi plină de răsfățuri culinare este cel mai rău tip de abatere, pentru că acele calorii nu se ard, ci se depun peste noapte sub formă de grăsime, direct pe abdomen! 
  
Așadar, o salată de legume de sezon sau o supă simplă de legume cu multă verdeață și fără adaos de ulei sunt variantele ideale de compensare. Dacă nu ai chef să prepari nimic, alege o cană de lapte, iaurt, kefir sau sana degresate. 

  
 5. Arde excesul caloric prin exerciții pe care le poți face chiar acasă

Paradoxal, excesele de calorii nu ne energizează, ci dimpotrivă, ne epuizează organismul. Cea mai puternică și mai eficientă tehnică de revenire după o abatere, care se poate combina cu toate celelalte sau le poate înlocui cu succes, este arderea excesului de calorii prin mișcare. Prin urmare, fă mișcare acasă. Poți să faci genuflexiuni, ridicări de bazin etc. 
 
Excesele alimentare nu duc numai la îngrășare, ci și la îmbătrânire prematură, la scurtarea vieții, la afecțiuni digestive, cardiovasculare și diabet. Așa că, ai grijă la excesele culinare de orice fel și alege o dietă sănătoasă ca regulă generală pentru viață, iar excesele de Sărbători și evenimente speciale să fie excepția, nu regula!

 

Contactează Expertul DOC! Trimite aici o întrebare pentru Dr. Laura Ene.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Harvard Health Publishing - Avoiding holiday excess (and what to do if you overdo it)
https://www.health.harvard.edu/blog/avoiding-holiday-excess-and-what-to-do-if-you-overdo-it-2017121112867

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0