5 rețete de toamnă cu fructe și legume de sezon

Toamna este anotimpul în care te poți bucura de o mare varietate de fructe și legume pentru o alimentație cât mai sănătoasă și echilibrată. Este foarte adevărat că organismul trebuie să se adapteze oricărei schimbări, mai ales la schimbarea de sezon, dar are nevoie de puțin ajutor în acest sens. Iar întărirea imunității este un prim pas pentru pregătirea de sezonul rece. Mama natură este darnică cu noi și ne pune la dispoziție hrană bogată în antioxidanți și vitamine, de care organismul are mare nevoie, cum ar fi: struguri, mere, pere, dovleac plăcintar, gutui, broccoli, morcovi, sfeclă roșie.

Există numeroase rețete care pot fi preparate cu fructe și legume. Sigur îți amintești de perioada în care bunica culegea fructe și legume din grădină și făcea o mulțime de mâncăruri delicioase și sănătoase. Unele dintre aceste mâncăruri sunt: 

Piept de pui cu mere

Această rețetă se realizează ușor și se poate prepara în 20 de minute. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ingrediente:

  • 1 piept de pui;
  • 5 mere;
  • 1 ceapă;
  • ½ lămâie;
  • 1 lingură de zahăr;
  • 3 linguri de sos soia;
  • 50 ml ulei;
  • 1 lingură de unt;
  • 6 linguri de smântână; 
  • pătrunjel, sare sau piper - după gust. 

Mod de preparare: Pieptul dezosat trebuie tăiat fâșii. Pui uleiul și untul la încins și  adaugi carnea. Scoți bucățelele de carne și în uleiul rămas călești ceapa tăiată mărunt. Apoi, adaugi merele pe care le tai cubulețe și le cureți. Și acestea sunt călite (aproximativ 2 minute) și după adaugi fâșiile de carne. Poți condimenta cu sare sau piper și, dacă dorești, poți să adaugi 3 lingurițe de sos soia, o linguriță de zahăr, zeamă de lămâie, și 150 ml de apă. Lași preparatul să dea în clocot, iar în tot acest timp amesteci. Apoi, adaugi smântâna. Așa se prepară  rețeta de piept de pui cu mere. Simplu de preparat! 


Supă cremă de dovleac 

Ingrediente:

  • 1 dovleac
  • 1 ceapă
  • 1 litru de apă
  • 500 ml de lapte
  • 1 frunză de dafin
  • ghimbir
  • nucșoară

Dovleacul este vedeta acestui sezon și are numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi prevenirea bolilor cardiovasculare, reducerea riscului de cancer, îmbunătățirea vederii. Beta-criptoxantină, care se găsește în dovleac, este benefică organismului, astfel că a fost realizat un studiu* care spune că acest pigment ajută la reducerea riscului de apariție a poliartritei reumatoide. Ceea ce înseamnă că ai un motiv bun să începi să consumi dovleac, dacă nu ai făcut asta până acum.

Mod de prepare: dovleacul trebuie curățat de semințe, descojit și apoi acesta trebuie ras. Călește ceapa tocată mărunt, apoi pune dovleacul și omogenizează bine ingredientele. Lasă-le pe foc până când dovleacul se înmoaie. Toarnă apă peste dovleac, adaugă lapte, frunză de dafin, ghimbir și nucșoară. Lași supa să fiarbă aproximativ 20 de minute, după care se poate servi în boluri. Poți adăuga crutoane de pâine pentru a-i da savoare. 

Salată de fructe   

Ingrediente: 

  • 2 pere;
  • 2 mere;
  • 4 prune;
  • coacăze roșii afine congelate;
  • 1 piersică;
  • 1 nectarină; 
  • 1 lingură de miere;
  • zeamă de lămâie și câteva frunze de mentă. 

Mod de preparare: Fructele se spală foarte bine, după care trebuie curățate de coajă. Le tai felii subțiri, fără cotor sau sâmburi. Amestecă-le într-un bol și apoi stropește-le cu zeamă de lămâie. Adaugă coacăze sau afine, îndulcește cu o linguriță de miere. Apoi, taie frunzele de mentă și pune-le deasupra. 
        

Conopidă cu parmenzan la cuptor 

Ingrediente: 

  • 1 conopidă;
  • sare și piper negru;
  • 2 linguri de oțet balsamic;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 200 g parmezan ras;
  • 1 lingură de maghiran uscat. 
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mod de preparare: Pune conopida într-un vas, adaugă uleiul de măsline, piperul, sarea și maghiranul. Așează conopida pe o tavă cu hârtie pentru copt și las-o să se coacă aproximativ 20 de minute. Apoi, îndepărtează tava și adaugă oțetul balsamic și parmezanul.


Sote de varză de Bruxelles 

Ingrediente: 

  • varză de Bruxelles;
  • ulei de măsline;
  • sare sau piper;
  • 2 linguri de zeamă de lămâie. 

Mod de preparare: Spală foarte bine bucățile de varză în apă rece și taie-le în două. Încălzește aproximativ 50 g de ulei de măsline, la foc mediu. Pune varza în tigaie cu partea tăiată în jos. Amestecă și întoarce varza pe toate părțile. Trebuie să pui 70 ml de apă în tigaie. Așteaptă ca varza să se gătească, până se evaporă apa. După ce este gata, toarnă două linguri de zeamă de lămâie. Poftă bună! 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0