12 alimente pe care nu e bine sa le consumi reincalzite

E un obicei rămas, cum s-ar spune, din bătrâni, să gătim mai multă mâncare decât pentru o singură servire, dacă tot depunem efortul și ardem gazul sau consumăm curentul. 

Dar și din lipsă de timp, majoritatea dintre noi nu obișnuiesc să gătească în fiecare zi. Ne este mult mai comod să nu preparăm doar două porții de ciorbă sau două porții de sarmale.  

Alimentele pe care le reîncălzești vor avea tendința de a-și pierde valoarea nutrițională, în special alimentele bogate în proteine. Cercetările arată că reîncălzirea anumitor alimente poate fi dăunătoare sănătății, deoarece nu toate alimentele sunt menite să fie reîncălzite și consumate. Și asta din cauza modului în care alimentele reacționează cu bacteriile în timp ce sunt depozitate și, de asemenea, din cauza proteinelor care sunt descompuse în timpul gătirii.

Odată cu scăderea valorii nutriționale în cazul acestor alimente, în cele mai multe cazuri, acestea devin toxice pentru organism, putând să ducă la multiple probleme de sănătate.

Ca să eviți asta, o variantă ar fi ca atunci când pregătești multă mâncare să o păstrezi în porții individuale. În felul acesta, te asiguri că este nevoie doar de o reîncălzire.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Există, totuși, alimente pe care nu e bine să le consumi reîncălzite, după ce au fost gătite. Iată care sunt acestea!

Legumele

Dacă vrei să le păstrezi proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp, ar trebui să le congelezi. Spanacul, sfecla, salata verde sau ceapa conțin nitrați care se acumulează dacă legumele gătite rămân la temperatura camerei, iar asta poate duce la numeroase probleme de sănătate. Printre ele se numără o boală rară a sângelui, numită methemoglobinemia , care se manifestă la copii prin probleme cu respirația, oboseală accentuată și chiar apoplexie.

Uleiurile vegetale

Reîncălzirea mâncărurilor cu uleiuri vegetale poate duce la boli grave ale inimii și chiar atac de cord sau cancer. Uleiul de floarea-soarelui, cel de rapiță sau de porumb, bogate în acid linoleic, eliberează o toxină derivată din acizi grași care e extrem de dăunătoare. Acest compus toxic afectează ficatul,  inima și favorizează apariția unor boli foarte grave, precum Alzheimer sau unele tipuri de cancer. 

Uleiul de migdale, uleiul de avocado, uleiul de alune, uleiul din semințe de struguri și uleiul din semințe de in au un punct de ardere foarte scăzut, ceea ce le face toxice când sunt reîncălzite. Cei mai mulți dintre noi tind să refolosească uleiul crezând că cel mai bine este să nu-l irosim, dar studiile subliniază că atunci când sunt reîncălzite, aceste uleiuri de gătit pot deveni râncede.  

Carnea de pui

Carnea de pui conține proteine, iar aceasta se alterează când e reîncălzită. Teoretic, reîncălzirea e permisă doar dacă interiorul cărnii e foarte fierbinte, cum se întâmplă uneori în cazul încălzirii la microunde. Carnea de pui nu ar trebui consumată oricum nici la două zile după ce a fost gătită. O poți folosi a doua zi pentru salate sau sendvișuri, rece, dar nu e în regula să o reîncălzești.

Orezul

Ca să rămâi sănătos, trebuie să ai grijă ca orezul pe care îl consumi să stea la rece după gătire. Conține spori ai unei bacterii care se înmulțesc constant dacă păstrezi apoi orezul gătit la temperatura camerei.

În felul acesta, există riscul să ai parte de probleme digestive cauzate de aceștia. Specialiștii recomandă să gătești doar cantitatea de orez pe care o consumi la o masă. Dacă rămân totuși resturi, e mai bine să le congelezi decât să le păstrezi la frigider pentru o servire ulterioară.

Cartofii

Urmează să-ți dau o veste tristă dacă te numeri printre persoanele care preferă cartofii: reîncălzirea resturilor de cartofi te poate îmbolnăvi. Nu toate alimentele pe bază de cartofi sunt problematice atunci când sunt reîncălzite. Depinde de cât de bine le depozitezi după ce le-ai gătit. 

Cartofii sunt mediul ideal de creștere pentru botulism, determinând creșterea bacteriei Clostridium botulinum 1. Dacă preparatele pe bază de cartofi sunt lăsate  la temperatura camerei și nu sunt răcite rapid, atunci există riscul ca bacteriile să se dezvolte.

Ciuperci

Și ciupercile se numără pe lista cu produsele pe care nu ar trebui să le consumi reîncălzite. Ciupercile conțin proteine care pot fi deteriorate de enzime și bacterii dacă nu sunt depozitate corespunzător, de exemplu dacă sunt lăsate prea mult timp la temperatura camerei. Reîncălzirea și consumul de ciuperci care s-au deteriorat în acest fel poate provoca dureri de stomac.

Ouă

Dacă farfuria cu omletă este rece în momentul în care iei micul dejun, cu siguranță te-ai gândit să-ți reîncălzești mâncarea în cuptorul cu microunde pentru un minut sau două. Cu toate acestea, FDA recomandă ca reîncălzirea ouălor care au stat chiar și pentru o perioadă scurtă de timp la temperatura camerei poate fi periculoasă.

Potrivit FDA, nu trebuie să lași niciodată ouă sau vase care conțin ouă la temperatura camerei pentru mai mult de două ore. Aceasta înseamnă că nu este în regulă să reîncălzești o caserolă cu mâncare care conține ouă care a fost lăsată pe masa din bucătărie pentru a fi servită la o petrecere sau o felie de quiche adusă acasă de la un restaurant. Bacteriile precum salmonella se pot înmulți rapid în mâncărurile cu ouă și pot duce la toxiinfecții alimentare grave.

Alimentele pentru copii 

Deși alimentele pentru bebeluși pot fi încălzite pentru copil, nu ar trebui să fie reîncălzite în cuptorul cu microunde.

Specialiștii spun că cuptorul cu microunde poate încălzi alimentele în mod neuniform, rezultând porțiuni fierbinți cu care se pot arde gura și gâtul sensibil al bebelușului. Dacă trebuie să reîncălzești mâncarea pentru copii, fă asta pe baie de aburi.

Fructele de mare

Fructele de mare sunt recomandate să fie consumate proaspete, dar sunt sigure de reîncălzit? Răspunsul depinde de modul în care acestea au fost depozitate.

Potrivit FDA, fructele de mare proaspete care au fost prinse și congelate imediat ar trebui să fie reîncălzite în siguranță. Cu toate acestea, fructele de mare proaspete sau gătite care au stat la temperatura camerei ar putea găzdui bacterii care pot provoca boli alimentare. Este posibil ca reîncălzirea să nu distrugă aceste bacterii și poate fi greu de știut cum erau depozitate anterior dacă le cumperi proaspete.

De asemenea, FDA a recomandat ca fructele de mare să nu mai fie consumate dacă au stat la temperatura camerei mai mult de două ore pe vreme rece sau o oră pe vreme caldă. 

Anumite deserturi

Acesta este un exemplu clasic de desert copt care nu rezistă bine în frigider și pe care nu poți să-l reîncălzești. Orice desert cu un blat „crocant” sau „texturat” – cum este și bezeaua – nu va mai fi la fel după zile în care a stat la rece. 

Sfecla roșie 

Sfecla roșie este bogată în nitrați, iar atunci când este reexpusă la căldură, poate deveni toxică. Reîncălzirea oricărui fel de mâncare care conține sfeclă roșie va elibera proprietăți cancerigene, care pot provoca infertilitate și cancer atrag atenția specialiștii. 

Țelina

Țelina are un conținut ridicat de nitrați care pot deveni toxici dacă este reîncălzită. Nitrații se transformă în nitriți după ce sunt reîncălziți și pot provoca intoxicații alimentare.

În timp ce unele alimente precum pastele pot fi reîncălzite în siguranță, există puține alimente care pot deveni periculoase pentru sănătate atunci când sunt reîncălzite, așa cum am menționat mai sus. Aceste alimente își pierd valoarea nutritivă în timpul procesului de reîncălzire și nu aduc niciun beneficiu organismului. Din contra, poate duce la apariția multor probleme de sănătate.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/what-you-need-know-about-egg-safety
https://www.foodprotection.org/files/food-protection-trends/Nov-12-Sofos.pdf 
1 Studiul „Studies on effect of multiple heating/cooling cycles on the resistant starch formation in cereals, legumes and tubers”, publicat în International Journal of Food Sciences and Nutrition, în 2009, autori: Baljeet Singh Yada, Alka Sharma, Ritika B. Yadav
https://www.researchgate.net/publication/26326668_Studies_on_effect_of_multiple_heatingcooling_cycles_on_the_resistant_starch_formation_in_cereals_legumes_and_tubers
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0227551

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0