Testarea lacrimilor ar putea detecta leziunile nervoase timpurii cauzate de diabet [studiu]

Neuropatia diabetică (neuropatie periferică sau distrucție nervoasă) este una dintre cele mai grave afecțiuni declanșate de diabet, complicație care se manifestă prin producerea de leziuni ale nervilor periferici. Acești nervi sunt răspândiți în totalitatea organismului, de la creier la picioare, iar funcția lor este de a prelua impulsurile nervoase și senzoriale din corp, pe care le trimit, prin măduva spinării, către creier. Nervii periferici sunt responsabili și de circulația la nivel muscular, precum și de anumite funcții ale organelor interne. 

Factorii care declanșează neuropatia diabetică

Diabetul de orice tip poate afecta fie un singur nerv, fie o întreagă rețea nervoasă, iar neuropatia diabetică poate fi declanșată de diferiți factori, cum ar fi infecțiile, tulburările metabolice, tumorile maligne, deficiența de vitamine sau excesul de toxine. Ea poate apărea și pe fond genetic, însă, cel mai des, se manifestă la persoanele diabetice, de acolo și numele de neuropatie diabetică. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC


Având în vedere prognosticul îngrijorător, și anume faptul că peste 60% din persoanele diabetice vor dezvolta neuropatia nervoasă, la un moment dat, precum și consecințele grave ale acesteia, subiectul este intens cercetat de specialiști.

Neuropatia diabetică poate fi ținută sub control

Astfel, cercetătorii de la Universitatea New South Wales din Sidney au efectuat un studiu 1 pe lacrimile bolnavilor de diabet pentru a vedea dacă se pot detecta, în structura acestora, dovezi de leziuni nervoase timpurii. Rezultatele studiului arată faptul că persoanele cu diabet de tip 1 care suferă de neuropatie nervoasă au un nivel scăzut al proteinei numite substanța P în compoziția lacrimilor. 
Studiul clinic a fost efectuat pe aproximativ 100 de persoane cu diabet de tip 1 și 2, iar obiectul de cercetare a fost axat pe 2 neuropeptide esențiale, care acționează ca proteine. Supranumite ”moleculele emoțiilor”, neuropeptidele fac parte din familia neurotransmițătorilor chimici ai creierului, al căror rol este de a transmite informații între neuroni.

Ce este interesant este faptul că neuropeptidele își schimbă configurația în funcție de gândurile și emoțiile noastre, și unele dintre ele sunt eliberate de creier în celulele albe sangvine, în sistemul reproducător, în cel digestiv și în inimă. Ele creează, astfel, o rețea de comunicare între sistemul psihic și cel somatic, și influențează semnificativ buna funcționare a diverselor sisteme ale organismului uman.

Deși carența de substanță P s-a remarcat în rândul subiecților bolnavi de diabet de tip 1 cu neuropatie nervoasă, structura lacrimilor pacientilor de diabet de tip 2 nu a prezentat nicio modificare, prin urmare rezultatele studiului nu au fost încă certificate. De altfel, scopul studiului a fost cel de a găsi o metodă rapidă și sigură de diagnosticare a neuropatiei diabetice. În momentul de față, aceasta este dificil de depistat și poate fi diagnosticată numai de către persoane specializate pe afecțiune. 

Cu toate acestea, descoperirile sunt promițătoare și deschid calea pentru noi studii, mai ample, în acest domeniu de cercetare. Depistarea timpurie a leziunilor nervoase în cazul persoanelor bolnave de diabet este crucială pentru a acționa în timp util și a evita complicațiile grave produse de neuropatia nervoasă. Deși nu este tratabilă, neuropatia diabetică poate fi ținută sub control și pot fi evitate anumite consecințe iremediabile, precum amputarea anumitor membre sau orbirea. 

Cum menținem neuropatia diabetică sub control

Cel mai important pas, și primul, în tratarea simptomelor neuropatiei diabetice este readucerea nivelului de glucoză în sânge la limite normale, pentru a opri procesul de deteriorare al nervilor. Acest lucru se realizează prin respectarea programului de monitorizare al indexului glicemic, organizarea meselor după un program fix, cu alimentație de regim specific diabetic, dar și printr-un plan de exerciții fizice regulate și respectarea schemei de tratament prescrisă de medic. Aceasta poate include analgezice pentru neuropatia diabetică, anticonvulsivante și chiar opioide, pentru cazurile avansate de boală.

Neuropatia diabetică poate declanșa anumite tulburări psihice, precum depresie și/sau anxietate, prin urmare este important să discutați cu medicul despre posibilele simptome ale unui dezechilibru emotional, pentru a preveni instalarea depresiei sau a anxietății.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „Tear film substance P: A potential biomarker for diabetic peripheral neuropathy”, publicat în The ocular surface, octombrie 2019, autori: Mark D.P.Willcox, Tushar Issarb, Aimy Yan, Jana Pisarcikova, Natalie Kwai
https://www.diabetes.co.uk/news/2019/oct/tear-testing-could-detect-early-nerve-damage-96092106.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0