Terapia cu statine reduce riscul de retinopatie diabetica [studiu]
Terapia cu statine reduce riscul de retinopatie diabetica [studiu]
Terapia cu statine reduce riscul de retinopatie diabetica [studiu]
Un studiu nou arata beneficiile terapiei cu statine. Oamenii de stiinta spun ca tratamentul cu statine reduce riscul de a dezvolta retinopatie diabetica in cazul persoanelor cu diabet de tip 2.
Pentru pacientii taiwanezi care sufera de diabet de tip 2 si de dislipidemie, terapia cu statine este asociata cu un risc redus de retinopatie diabetica, potrivit unui studiu publicat online la inceputul lunii ianuarie 2019, in revista "JAMA Ophthalmology".
Dr. Eugene Yu-Chuan Kang, de la Spitalul Memorial Chang Gung, din Taoyuan, Taiwan, si colegii sai au examinat corelatia dintre tratamentul cu statine si dezvoltarea retinopatiei diabetice in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet si cu dislipidemie. Dupa ce au indeplinit anumite criterii, 18.947 de pacienti au fost inclusi in studiu si au fost impartiti in doua grupuri: unul bazat pe terapia cu statine, celalalt fara administrarea statinelor.
Cercetatorii au descoperit ca 10,6% si 12% dintre pacientii din grupul cu statine si, respectiv, grupul fara statine au dezvoltat retinopatie diabetica. Comparativ cu grupul care nu a folosti statinele ca tratament, grupul care a luat aceste medicamente a avut rate semnificativ mai scazute de imbolnavire: retinopatie diabetica, retinopatie diabetica non-proliferativa (boala nu era avansata), retinopatie diabetica proliferativa, hemoragie in corpul vitros, dezlipirea de retina tractionala si edemul macular diabetic.
Totodata, participantii au avut rate mai scazute in ceea ce priveste interventiile cum ar fi efectuarea tratamentului cu laser la nivelul retinei, injectii intravitreene si vitrectomie si, in acelasi timp, ei au fost supusi unui numar mai mic de interventii precum cele enumerate anterior.
In plus, s-a observat o corelatie pentru terapia cu statine cu riscuri reduse pentru evenimentele cardiovasculare adverse majore, pentru neuropatia diabetica nou-dezvoltata si pentru ulcerul diabetic nou-dezvoltat.
Aceste rezultate sugereaza ca statinele sunt asociate cu o prevalenta mai scazuta a retinopatiei diabetice si pot sa reduca progresia retinopatiei diabetice in randul pacientilor cu diabet de tip 2 si dislipidemie, au concluzionat autorii acestui studiu.
Ce este retinopatia diabetica si ce simptome are?
Este posibil ca un pacient sa aiba retinopatie diabetica si sa nici nu isi dea seama de aceasta afectiune. De ce? Pentru ca aceasta, adeseori, nu are simptome in stadiile incipiente. Pe masura ce retinopatia diabetica se agraveaza, pacientul va incepe sa observe simptome precum:
- vederea unui numar mare de puncte plutitoare
- pacientul are vederea incetosata
- pacientul are anumite modificari la nivelul vederii: uneori vede incetosat si apoi se face trecerea la vederea clara
- pacientul are zone intunecate in campul vizual
- pacientul nu vede bine in timpul noptii
- culorile par "spalacite" sau estompate.
De obicei, retinopatia diabetica afecteaza ambii ochi ai pacientului.
Stadiile retinopatiei diabetice
Retinopatia diabetica poate sa evolueze in timp, boala avand patru stadii:
Retinopatie diabetica usoara non-proliferativa - Mici zone, ca niste baloane, se umfla in vasele de sange din retina (numite micro-anevrisme) si apar in stadiile precoce ale bolii. Din aceste micro-anevrisme se poate scurge lichidul in retina.
Retinopatia diabetica moderata non-proliferativa - Pe masura ce boala progreseaza, vasele de sange care iriga retina se pot umfla si sunt afectate. Ele si pot pierde capacitatea de a transporta sangele.
Retinopatia diabetica severa non-proliferativa - Mai multe vase de sange sunt blocate, iar unele zone din retina sunt deprivate de sange (nu mai sunt irigate cu sange). Aceste zone secreta anumiti factori de crestere, care ii transmit retinei un semnal ca ar trebui sa dezvolte noi vase de sange.
Retinopatia diabetica proliferativa - In acest stadiu avansat, factorii de crestere secretati de retina declanseaza proliferarea unor noi vase de sange, care cresc de-a lungul suprafetei interioare a retinei si in gelul vitros, lichidul care umple ochiul. Noile vase de sange sunt fragile, ceea ce le face mai predispuse sa sangereze si sa se sparga. Tesutul cicatricial care insoteste aceste probleme se poate contracta si poate cauza dezlipirea retinei. Detasarea retinei poate cauza pierderea permanenta a vederii.
Daca esti diagnosticat cu retinopatie diabetica dupa ce ti-ai facut testele necesare de screening la nivel ocular, schimbarile facute in stilul de viata si/sau tratamentul pot reduce riscurile ca problema sa progreseze.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- Studiul "Association of Statin Therapy With Prevention of Vision-Threatening Diabetic Retinopathy", publicat in JAMA Ophthalmology, in 2019, autori: Eugene Yu-Chuan Kang, MD; Tien-Hsing Chen; Sunir J. Garg; et al.
- The National Eye Institute (NEI) - https://nei.nih.gov/health/diabetic/retinopathy
- American Academy of Ophthalmology - American Academy of Ophthalmology