Statinele cresc riscul de diabet la unele persoane

In cazul indivizilor susceptibili, statinele - care sunt un medicament frecvent recomandat in reducerea nivelului colesterolului - ar putea creste riscul de diabet de tip 2 cu 30%. Aceste noi concluzii vor redeschide cu siguranta un subiect indelung dezbatut: statinele.

Statinele scad colesterolul prin faptul ca reduc productia acestuia in ficat. Aceste medicamente reusesc acest lucru blocand o enzima numita HMG-COA reductaza (o abreviere folosita pentru hidroxi-3-metil-glutaril-coenzima A reductaza), care este implicata in "fabricarea" colesterolului.

Statinele sunt unele dintre cele mai prescrise medicamente in tarile dezvoltate, precum Statele Unite ale Americii. Pe langa capacitatea lor de a reduce colesterolul, statinele au si efecte pozitive asupra inflamatiei si asupra stresului oxidativ. Avand in vedere aceste informatii, nu ar fi deloc suprinzator daca statinele ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet. Insa si reversul medaliei ar putea fi adevarat. Dovezile arata ca administrarea pe termen lung a statinelor ar putea creste riscul de diabet de tip 2, iar primul studiu care a mentionat acest efect potential a fost publicat in 2008.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Din 2008 si pana in prezent, multe meta-analize au fost efectuate. Unele studii au adaugat dovezi care sprijina o legatura intre administrarea de statine si diabetul de tip 2, in vreme ce alte cercetari au pus sub semnul intrebarii o astfel de relatie. Prin urmare, un raspuns definitiv inca nu a fost gasit.

Dezbaterea despre statine si diabet continua

O echipa de cercetatori de la Albert Einstein College of Medicine din orasul New York a decis sa isi indrepte atentia asupra unei subcategorii de persoane care folosesc statinele (si anume cele care au un risc deja) si sa se concentreze in special asupra diabetului de tip 2. Rezultatele au fost publicate in octombrie 2017 in jurnalul "BMJ Open Diabetes Research and Care". Informatiile de la 3.234 de participanti au fost analizate, scrie medicalnewstoday.com. La inceputul studiului, doar 4% dintre participanti luau statine, dar dupa 10 ani, aproximativ o treime dintre acestia luau medicamente de acest tip. Majoritatea participantilor luau fie simvastatina, fie atorvastatina.

Riscurile statinelor au fost dezvaluite

Desi probabilitatea ca pacientului sa ii fie prescrise statine a crescut ca urmare a unui diagnostic de diabet, folosirea tratamentului cu statine a fost, de asemenea, asociata cu un risc crescut de a fi diagnosticat cu diabet. Aceasta asociere a fost semnificativa, indiferent de grupul de tratament din care participantii au facut parte in perioada anterioara acestui studiu.

In general, comparativ cu atunci cand participantii nu luau statine, folosirea acestor medicamente a fost asociata cu o crestere de 36% a riscului de a dezvolta diabet de tip 2.

Desi participantii carora li s-au prescris statine aveau niveluri mai mari ale glucozei la baza, aceasta diferenta nu a fost suficienta pentru a fi luata in consideratie pentru ratele mai mari ale diabetului. Pentru a proba mai departe aceasta relatie, echipa de cercetatori a impartit datele despre statine in doua grupuri: statine cu potential mare/ridicat si statine cu potential mic/scazut. Oamenii de stiinta au descoperit ca nu exista diferente semnificative intre riscuri in aceste grupuri.

Autorii s-au grabit sa mentioneze ca studiul are si unele neajunsuri: este observational si, astfel, cauza si efectul nu pot fi separate. De asemenea, prescrierea statinelor s-a bazat pe evaluarea medicului si, prin urmare, participantii nu au luat la intamplare medicamentele. Iar un alt neajuns a fost ca informatiile privind dozajul statinelor nu au fost disponibile pentru aceasta ampla analiza.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0