Riscul de diabet este mai mare la femeile care lucreaza multe ore

Femeile care lucreaza mai mult de 45 de ore pe saptamana ar putea sa isi creasca in acest mod riscul de diabet, arata o noua cercetare din domeniu. Pe de alta parte, barbatii care lucreaza acelasi numar de ore nu sunt afectati.

Desi cercetarile anterioare au sugerat o legatura intre saptamana lunga de munca si un risc mai crescut de diabet, majoritatea acestor studii se axau pe publicul de sex masculin, scrie medicalnewstoday.com.

In mod interesant, aceasta cercetare pare sa fi gasit efectul opus la barbati: cu cat saptamana de lucru este mai lunga, cu atat mai redusa este incidenta diabetului.

In cazul femeilor care lucreaza 45 de ore pe saptamana sau chiar peste 45 de ore, insa, riscul lor de diabet a fost considerabil mai mare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cand acestea au fost comparate cu femeile care lucreaza 35-40 de ore pe saptamana, ele au avut un risc cu 63% mai mare de a dezvolta diabet.

Autorii noului studiu, care a fost publicat in "BMJ Open Diabetes Research and Care", au analizat datele obtinute in urma unui sondaj canadian din 2003 (Canadian Community Health), care a inclus respondentii cu varste cuprinse intre 35 si 74 de ani.

De asemenea, cercetatorii au analizat baza de date a unui plan de asigurari de sanatate din Ontario pentru a vedea serviciile de ingrijiri medicale ale pacientilor, precum si internarile in spital oferite de un institut canadian cu informatii despre sanatatea pacientilor.

In total, peste 7000 de angajati canadieni au fost inclusi in aceasta cercetare. Pe langa faptul ca au analizat orele lucrate de acestia, oamenii de stiinta au inclus si alti factori in analiza lor ampla, cum ar fi: sexul, statutul marital, daca participantii sunt parinti sau nu, etnia, locul nasterii, domiciliul, starea de sanatate pe termen lung, stilul de viata, greutatea si indicele de masa corporala (IMC).

De asemenea, cercetatorii au luat in considerare factori unici ce tin de locul de munca, cum ar fi lucrul in ture si tipul de job pe care il aveau respondentii - de exemplu, daca era un loc de munca cu un stil predominant activ sau sedentar.

Per total, riscul de diabet a fost "doar usor redus" cand factorii precum fumatul si consumul de alcool au fost luati in considerare.

Desi cercetatorii nu au putut stabili o relatie definitiva de tipul cauza si efect de pe urma acestor informatii, ei noteaza ca incurajarea femeilor sa lucreze mai putine ore pe saptamana ar putea fi o componenta cheie in reducerea numarului de cazuri de diabet.

Ce ascunde diabetul

Diabetul zaharat este o problema raspandita la nivelul intregii lumi si afecteaza multe vieti omenesti. Cand cineva sufera de diabet, organismul sau nu poate utiliza in mod corespunzator insulina. Pancreasul creste productia acestui hormon pana cand nu mai poate tine pasul cu nevoile organismului. Acest lucru determina inregistrarea unor valori mai mari decat cele normale ale glucozei si, in cele din urma, poate cauza o multime de probleme prin tot corpul pacientului, afectand multe sisteme.

Diabetul ramane o cauza principala de deces in tarile dezvoltate ale lumii si, in fiecare an, medicii descopera noi cazuri. La nivel mondial, cifrele ajung pana la 25 de milioane de adulti care sufera de diabet, iar jumatate dintre acestia raman nediagnosticati.

Tocmai din acest motiv, preventia si controlul diabetului sunt un aspect important, de care trebuie sa tinem cont. Studiile precum cel mentionat mai sus pot sa ajute medicii sa creeze planuri si recomandari care pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii pacientilor lor si care pot duce la mai putine cazuri de diabet zaharat, in timp.

 

Desi informatiile folosite in acest studiu nu au facut distinctia intre diabetul de tip 1 si cel de tip 2, se estimeaza ca diabetul de tip 1 este responsabil de aproape 5% dintre cazurile depistate in randul persoanelor de peste 18 ani, asa ca mare parte din aceste cazuri se crede ca ar fi diabet de tip 2.

Pe viitor, daca studiile urmatoare vor fi de acord cu aceste concluzii, specialistii din domeniul sanatatii ar putea recomanda ca femeile sa lucreze 40 de ore pe saptamana sau sub acest prag.

 


Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0