Partenerul tau are diabet? Cum il poti ajuta [studiu]

Partenerii persoanelor diagnosticate cu diabet au o contributie semnificativa in ceea ce priveste comportamentele legate de aceasta boala.

Un nou studiu (1) publicat la finalul anului 2018 in revista "Diabetic Medicine" a scos la iveala faptul ca interventiile cognitiv-comportamentale, cand vorbim de cuplurile in care exista un diabetic, ar putea avea efecte benefice pentru partenerii pacientilor diagnosticati cu diabet de tip 2.

Studiul a fost facut pe trei paliere, adica o interventie randomizata, in urma careia oamenii de stiinta au comparat rezultatele vizitelor la care au participat cuplurile la psiholog, vizitelor individuale la psiholog si vizitelor cu scopul educarii in privinta diabetului. Desi obiectivul pe care s-a axat studiul a fost pe prognosticul (urmarile) diabetului in ceea ce ii priveste pe acesti pacienti, autorii cercetarii au evaluat si un alt aspect: daca partenerii diabeticilor care au participat la cercetare au avut beneficii in urma acestor interventii cognitiv-comportamentale.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

In comparatie cu partenerii din grupurile de sedinte individuale si sedinte cu scopul educarii despre diabet (care nu au fost implicati), cei din grupul la care au participat ambii parteneri de cuplu (cei care au fost implicati activ in incurajarea colaborarii si in mijloacele comune prin care partenerii de cuplu au facut fata diagnosticului) au observat:

  • reducere mai pronuntata in ceea ce priveste suferinta provocata de diabet (grijile si stresul pe care le simt sotii, din cauza ca partenerul de viata are diabet),
  • o crestere mai pronuntata in ceea ce priveste satisfactia in mariaj
  • si unele imbunatatiri in ceea ce priveste tensiunea arteriala diastolica.

 

Nu au existat diferente semnificative de grup in ceea ce priveste scaderea in greutate sau in schimbarile asociate regimului alimentar pentru diabetici si asociate activitatii fizice, care ar fi putut sa favorizeze scaderea in greutate, ceea ce sugereaza ca aceste comportamente ar trebui sa fie tintite direct catre parteneri, pentru a-i ajuta sa se schimbe atunci cand primesc diagnosticul de diabet.

"Apartinatorii se ingrijoreaza adeseori in ceea ce priveste interventia asupra partenerilor de viata, de teama ca vor deveni un membru al «politiei diabetului» si de teama ca vor cauza aparitia tensiunilor in relatie. Noi am descoperit ca partenerii implicati au avut de beneficiat la nivel emotional si, de asemenea, ei s-au simtit mai bine in legatura cu relatia de cuplu, pe masura ce au lucrat cot la cot cu partenerul diabetic pentru a face fata provocarilor bolii", a declarat autoarea principala a studiului, dr. Paula Trief, de la SUNY Upstate Medical University, citata de medicalxpress.com.

Concluziile pe care le-au tras oamenii de stiinta au fost ca interventiile de acest gen, colaborative, la nivelul cuplurilor au avut ca rezultat imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste satisfactia fata de relatia de cuplu si reducerea stresului partenerului diagnosticat cu diabet.

Cum il poti ajuta pe partener, daca are diabet, sa adopte / sa respecte un stil de viata sanatos?

Daca partenerul tau a fost diagnosticat recent cu diabet zaharat, iar medicul i-a recomandat sa faca o serie de schimbari in regimul alimentar si in stilul de viata, este important sa retii ca il poti ajuta pe cel drag in anumite privinte, pentru a face fata mai usor socului care insoteste acest diagnostic. Un lucru pe care il poti face pentru el este sa incerci sa iti modifici si obiceiurile alimentare si nu numai.

Un exemplu in acest sens ar fi sa iti schimbi unele obiceiuri (nu doar cele alimentare) si sa adopti un stil de viata mai sanatos inca de cand aflati ca partenerul are diabet. De pilda:

  • poti participa la anumite activitati sau cursuri ori poti merge la sala de fitness, astfel incat sa iti mentii greutatea sub control,
  • ar fi indicat sa renunti la fumat (mai ales daca medicul ii recomanda si partenerului tau sa renunte la acest viciu),
  • ai putea sa iti masori si tu in mod regulat glicemia,
  • ai putea sa iti verifici regulat nivelul lipidelor din sange (sa faci analize de sange in acelasi timp cu partenerul),
  • ai putea sa te vaccinezi la timp impotriva gripei si sa il indemni pe partener sa faca la fel,
  • ai putea sa iti masori tensiunea arteriala la intervale regulate de timp si sa ii amintesti partenerului sa faca la fel etc.

Studiile (2) sugereaza ca un diagnostic de diabet intr-o familie poate reprezenta un moment din care toata lumea are ceva de invatat, iar partenerii diabeticilor invata sa isi imbunatateasca unele obiceiuri sau comportamente, astfel incat sa isi ajute persoanele dragi.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1 - Studiul "Two for one? Effects of a couples intervention on partners of persons with Type 2 diabetes: a randomized controlled trial", publicat in Diabetic Medicine, in 2018, autori: P. M. Trief, L. Fisher, J. Sandberg, D. M. Hessler, D. A. Cibula, R. S. Weinstock.
  • 2 - Studiul "Influence of a New Diabetes Diagnosis on the Health Behaviors of the Patient’s Partner", publicat in 2018, in Annals of Family Medicine, autori: Julie A. Schmittdiel, Solveig A. Cunningham, Sara R. Adams, Jannie Nielsen, Mohammed K. Ali.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0