Noi medicamente pentru diabet, in curs de dezvoltare

Cand suferi de diabet, corpul tau are dificultati in ceea ce priveste gestionarea insulinei. Aceasta este o substanta secretata de pancreas, care iti ajuta organismul sa foloseasca glucoza (zaharul) din alimentele pe care le mananci. Oamenii de stiinta au dezvoltat noi medicamente pentru diabet, care pot sa iti aduca mai multe beneficii care nu sunt disponibile la majoritatea medicamentelor folosite in mod frecvent.

 

Tipurile de diabet si tratamentele pentru fiecare

Exista doua tipuri de diabet: de tip 1 si de tip 2. Persoanele cu diabet de tip 1 nu pot sa produca insulina. Cei cu diabet de tip 2 pot sa produca insulina, dar corpul lor nu este capabil sa o foloseasca asa cum ar trebui. Singurul medicament folosit pentru a trata pacientii cu diabet de tip 1 este insulina. Persoanele cu diabet de tip 2, pe de alta parte, au mai multe optiuni. De fapt, acesti pacienti ar putea avea nevoie de mai mult de un singur tip de medicament pentru a trata boala.

 

Noi medicamente pentru diabet

In ultimii ani, mai multe medicamente pentru diabet au fost dezvoltate in laboratoare, si aici ne referim atat la medicamente orale, cat si la medicamente injectabile.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Noi medicamente cu administrare orala

Cu exceptia Steglatro, potrivit healthline.com, care contine un singur medicament, noile tratamente orale folosite pentru a tine sub control diabetul de tip 2 sunt combinate. Fiecare contine doua substante (sau doua medicamente). Aceste medicamente sunt toate nume de branduri de peste hotare, scrie healthline.com, care nu au denumiri generice.

•    Xigduo XR, care vine sub forma unei tablete cu administrare orala, are o eliberare prelungita (24 de ore), a fost aprobat in 2014. Acest medicament combina metformina cu dapagliflozina.
•    Synjardy, care este disponibil tot sub forma unei tablete care se ia pe cale orala, a fost aprobat in 2015. El combina doua medicamente: metformina si empagliflozina. 
•    Glyxambi, care este tot o tableta cu administrare orala, a fost aprobat pentru folosire in 2015. El combina doua medicamente: linagliptina si empagliflozina. 
•    Steglujan (tablete cu administrare orala) a fost aprobat la finalul anului 2017. El combina doua substante: ertugliflozin si sitagliptina. 
•    Segluromet (tablete cu administrare orala) a fost aprobat tot catre finalul lui 2017. El combina ertugliflozinul cu metformina. 
•    Steglatro, care e disponibil sub forma de tablete, a fost aprobat la sfarsitul lui 2017. Este un nume pentru medicamentul ertugliflozin. La fel ca medicamentele combinate din aceasta lista, si Steglatro este folosit pentru a trata diabetul de tip 2.

Noi medicamente injectabile

Aceste medicamente noi injectabile sunt folosite pentru a trata fie diabetul de tip 2, fie ambele tipuri de diabet. Aceste medicamente contin: un tip de insulina, un agonist (substanta care blocheaza receptorii) al unei peptide ("glucagon-like peptide 1" sau GLP-1) sau acel tip de insulina combinat cu acel agonist.

 

 

Diferitele tipuri de medicamente injectabile actioneaza ca un inlocuitor al insulinei pe care organismul tau nu o produce sau nu o poate folosi in mod corespunzator.

Agonistii / blocantii receptorilor GLP-1 iti ajuta pancreasul sa secrete mai multa insulina atunci cand glicemia ta este mare. De asemenea, acestia incetinesc absorbtia glucozei in timpul digestiei.

 
 

•    Tresiba, care a fost aprobat in 2015, este un nume pentru o versiune a insulinei degludec. Este folosit pentru a trata atat diabetul de tip 1, cat si diabetul de tip 2. Tresiba este o insulina cu actiune lunga, care dureaza pana la 42 de ore. 
•    Basaglar si Toujeo sunt doua noi forme de insulina glargine. Ele sunt folosite pentru a trata ambele tipuri de diabet si sunt injectate o data pe zi. Ambele au fost aprobate in 2015. 
•    Xultophy a fost aprobat in 2016. Este folosit pentru a trata doar diabetul de tip 2 si este injectat o data pe zi. 

 

 

•    Soliqua a fost aprobat in 2016 si este folosit doar pentru a trata diabetul de tip 2. Este injectat o data pe zi.
•    Ozempic a fost aprobat la finalul lui 2017. Este folosit doar pentru a trata diabetul de tip 2. Este injectat o data pe saptamana. 
•    Adlyxin a fost aprobat in 2016. Este folosit doar pentru a trata diabetul de tip 2. Este injectat o data, in fiecare zi.

 

Medicamente pentru diabet in dezvoltare

Pe langa aceste noi medicamente despre care scrie presa straina, mai multe substante pentru tratamentul diabetului sunt in prezent in curs de dezvoltare. Aceste medicamente sunt:

•    Oral-Lyn - acest medicament vine sub forma unui spray oral cu insulina care actioneaza rapid. Este creat pentru a trata diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2.
•    Dance 501 - acest dispozitiv cu aerosoli contine insulina lichida care trebuie sa fie inhalata la momentul mesei. Este un medicament creat pentru a trata atat diabetul de tip 1, cat si diabetul de tip 2.
 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0