Hiperglicemia in sarcina afecteaza sanatatea copilului cand are intre 10 si 14 ani [studiu]

Un studiu recent a ajuns la concluzia ca glicemia prea mare a unei femei gravide afecteaza copiii acesteia, cand ajung la varste intre 10 si 14 ani.

Statisticile din afara granitelor tarii noastre arata ca pana la 20% dintre femei dezvolta diabet gestational (hiperglicemie) in timpul sarcinii, dar pana acum, nu erau cunoscute efectele pe termen lung ale acestei forme de diabet asupra copiilor acestor femei.

La inceputul lui 2019 a aparut primul studiu menit sa analizeze efectele pe termen lung, iar acesta a constatat ca adolescentii cu varste intre 10 si 14 ani (copiii femeilor care au avut diabet gestational netratat) au o predispozitie mult mai mare de a suferi de prediabet si de obezitate, in comparatie cu copiii ale caror mame nu au avut hiperglicemie, spun cercetatorii de la Northwestern Medicine.

Pana acum, se stia deja faptul ca obezitatea mamei sau o predispozitie genetica pentru diabet a acesteia contribuie la un risc mai mare de a suferi de obezitate si de diabet, risc raportat la urmatoarea generatie (urmasii mamei).

"Studiul nostru arata ca, independent de greutatea mamei sau de predispozitia ei genetica de a dezvolta diabet, glicemia gravidei in timpul sarcinii se adauga la riscul ca micutul acesteia sa sufere atat de obezitate, cat si de intoleranta la glucoza", a declarat cercetatorul principal, dr. Boyd Metzger, profesor emerit de medicina la Northwestern University Feinberg School of Medicine, citat de medicalxpress.com. Cercetarea condusa de el a fost publicata in ianuarie 2019 in jurnalul "Diabetes Care".

Diabetul gestational, un factor ce nu trebuie trecut cu vederea

Diabetul gestational este o afectiune in care o femeie care nu suferea de diabet dezvolta hiperglicemie in timpul sarcinii, adica valori mari ale glicemiei (glucozei prezente in sange). Hiperglicemia creste riscul de preeclampsie, depresie, nastere prin cezariana si riscul de nastere a unui copil mort.

"Faptul ca aceste conditii, la copilul care are varsta de 11 ani, sunt legate de nivelul glucozei din sange al mamei, din timpul sarcinii, reprezinta un motiv in plus pentru ca diabetul gestational sa fie identificat si tratat. Noi stim ca tratamentul va reduce imediat complicatiile la nou-nascuti, dar nu stim inca daca el va reduce prediabetul la copiii cu varste ceva mai mari. Metabolismul glucozei in timpul sarcinii (este vorba de cel al mamei, adica de capacitatea organismului de a procesa zaharul din sange) afecteaza metabolismul glucozei cand vine vorba de copil. Nu intelegem, inca, acest lucru.", a mai spus dr. Boyd Metzger.

Concluzia oamenilor de stiinta a fost ca, in ceea ce priveste nivelurile glucozei din sange la mame, in sarcina, expunerea la niveluri mari de glucoza in uter este semnificativ asociata cu o glucoza mare in copilarie si cu o rezistenta la insulina in copilarie, indiferent de indicele de masa corporala (IMC) al mamei si al copilului si indiferent de istoricul medical familial de diabet zaharat.

Cine are un risc crescut de a dezvolta diabet gestational

Orice femeie poate sa faca diabet gestational pe perioada sarcinii, insa retine ca ai un risc mai mare de a intampina aceasta problema mai ales daca:

NEWSLETTER DEDICAT DOC


Retine: Daca oricare dintre aceste caracteristici ti se aplica, ar trebui sa iti intrebi medicul pentru a afla in ce consta screeningul pentru depistarea diabetului gestational in timpul sarcinii.

De regula, diabetul gestational nu provoaca simptome. Cazurile de diabet gestational sunt depistate cand glicemia femeii este testata. Unele femei pot sa prezinte simptome daca glicemia lor atinge cote alarmante (au hiperglicemie), cum ar fi: senzatie intensa de sete, nevoia de a urina mai des decat in mod normal, gura uscata, senzatie de oboseala/extenuare.


 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Hyperglycemia and Adverse Pregnancy Outcome Follow-Up Study (HAPO FUS): Maternal Glycemia and Childhood Glucose Metabolism", publicat in 2019, in Diabetes Care, autori: Denise M. Scholtens, Alan Kuang, Lynn P. Lowe, Jill Hamilton, Jean M. Lawrence, Yael Lebenthal, Wendy J. Brickman, Peter Clayton, Ronald C. Ma, David McCance, W.H. Tam, Patrick M. Catalano, Barbara Linder, Alan R. Dyer, William L. Lowe Jr., Boyd E. Metzger.
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0