Diabetul de tip 2, diagnosticat inainte de 40 de ani, este asociat cu boli mintale [studiu]

Un studiu recent a descoperit o asociere intre diabetul de tip 2 diagnosticat inainte de varsta de 40 de ani si spitalizarile pacientilor din motive ce tin de bolile mintale.

Persoanele care dezvolta diabet de tip 2 inainte de a implini varsta de 40 de ani au un risc mai mare de a fi spitalizate pentru boli mintale, la fel ca si acei oameni care dezvolta aceasta afectiune care le afecteaza concentratia de glucoza din sange dupa 40 de ani, potrivit unui studiu nou.

Aproximativ 37% dintre toate zilele de spitalizare in cadrul grupului de participanti cu varste sub 40 de ani s-au datorat afectiunilor mintale, au observat cercetatorii de peste hotare. Tulburarile psihotice si tulburarile de dispozitie (afective) au fost printre cele mai frecvente afectiuni.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Tulburarile afective sau de dispozitie includ depresia, depresia bipolara (care face parte dintr-o conditie mult mai ampla, numita tulburare afectiva bipolara) si auto-vatamarea (in termeni de auto-mutilare, cand persoana se taie singura si vrea sa isi faca rau). Tulburarile psihotice includ: tulburarile iluzionale, halucinatiile si schizofrenia, potrivit expertilor.

In mod deloc surprinzator, bolile fizice au facut ca persoanele din acest grup de varsta sa ajunga la spital mai des. Studiul a aratat ca procentele asociate bolilor renale au fost de aproape 7 ori mai mari in cazul persoanelor tinere cu diabet de tip 2. Riscul de spitalizare pentru afectiuni cardiace (boli de inima) sau pentru accident vascular cerebral (AVC) a fost de doua ori mai mare, iar riscul de spitalizare de pe urma infectiilor a fost aproape dublu in grupul de persoane cu debut precoce (inainte de 40 de ani) al diabetului.

Care este explicatia?

Autorii studiului suspecteaza ca exista un numar mare de motive pentru care grupul de persoane tinere, diagnosticate cu diabet de tip 2, au un risc mai mare de a fi spitalizate pentru boli fizice si afectiuni mintale.

"Debutul precoce al unei afectiuni, durata indelungata a bolii, controlul precar al factorilor de risc "in parte din cauza intensificarii intarziate a tratamentului) si ingrijirea acordata de pacient propriei persoane, care nu este tocmai optima, sunt cativa dintre factorii care contribuie la acest risc mai mare de spitalizare in cazul persoanelor diagnosticate de tinere cu diabet", a explicat unul dintre co-autorii acestui studiu, dr. Juliana Chan.

Ea a mai explicat si ca povara psihologica ce vine la pachet odata cu tot ce inseamna controlul diabetului poate activa hormonii responsabili de stres, care pot agrava modul in care o persoana isi tine glicemia sub control, pot sa fie factori ce contribuie la obezitate si care cauzeaza inflamatie in corp.

Inflamatia, la randul ei, poate afecta sistemul nervos central si poate "agrava starea psihologica" a pacientului, mai explica dr. Juliana Chan, director la Hong Kong Institute of Diabetes and Obesity, de la Chinese University of Hong Kong.

Exista o legatura intre diabet si depresie

 
Coautoarea studiului spune ca exista o legatura stiuta intre diabet si depresie, doar ca nu este clar care dintre aceste afectiuni apare prima. Totodata, este posibil ca depresia sa contribuie la diabet si invers.

Alti oameni de stiinta, precum dr. Joel Zonszein, de la Montefiore Medical Center din New York, spun ca acest studiu este un semnal de alarma. El subliniaza ca "Diabetul de tip 2 a devenit tot mai prevalent la persoanele mai tinere si ca este mai agresiv si mai greu de tratat decat era in trecut. Era un lucru extrem de rar sa vezi un diagnostic de diabet la cineva cu varsta sub 65 de ani".

Detalii despre cercetare

Pentru acest studiu, dr. Chan si colegii ei au analizat informatiile referitoare la starea de sanatate a peste 400.000 de oameni cu diabet de tip 2, din Hong Kong. Aproape 21.000 dintre acestia au fost diagnosticati cu diabet de tip 2 inainte de a implini varsta de 40 de ani. Peste 200.000 de oameni au fost diagnosticati cand aveau intre 40 si 59 de ani si sub 200.000 de oameni au fost diagnosticati la varsta de 60 de ani sau cand au depasit acest prag.

Cercetatorii au descoperit ca cineva diagnosticat cu diabet inainte de varsta de 40 de ani s-ar putea astepta sa petreaca aproape 100 de zile in spital pana cand va implini varsta de 75 de ani, scrie medicalxpress.com.

Daca boala este bine tinuta sub control, iar factorii de risc modificabili (glicemia, nivelul colesterolului, tensiunea arteriala) sunt si ei tinuti sub control, atunci se observa o scadere si se ajunge la 65 de zile estimate, petrecute in spital pana la varsta de 75 de ani.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "Excess Burden of Mental Illness and Hospitalization in Young-Onset Type 2 Diabetes: A Population-Based Cohort Study", publicat in 2019, in Annals of Internal Medicine, autori: Calvin Ke; Eric Lau; Baiju R. Shah; Thérèse A. Stukel; Ronald C. Ma; Wing-Yee So; Alice P. Kong; Elaine Chow; Philip Clarke; William Goggins; Juliana C.N. Chan; Andrea Luk.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0