Copilul vorbeste urat – ce e de facut?

Te straduiesti sa ii oferi celui mic o educatie aparte, iti alegi cu atentie cuvintele pe care le spui in fata lui, insa intr-o zi te trezesti ca il auzi vorbind urat. Fie ca scapi o vorba urata intr-un moment tensionat, fie ca  cel mic aude vorbele urate la gradinita sau la scoala, copilul este precum un burete care absoarbe orice informatie, asa ca nu e de mirare ca repeta cu mare usurinta cuvintele auzite o singura data.

Atitudinea pe care tu o ai cu privire la un asemenea incident este extrem de importanta – Iata ce te sfatuiesc specialistii sa faci atunci cand iti auzi copilul vorbind urat!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ignora-l complet

Daca este vorba despre un copil foarte mic, care nu intelege exact ce spune, este recomandat sa il ignori complet.  Astfel, copilul isi va pierde interesul pentru cuvantul respectiv si, treptat, il va uita. Daca, pe de alta parte, ii vei interzice sa repete cuvantul sau vei rade pe seama lui, cei mic va sesiza ca este ceva deosebit la cuvantul respectiv si il va memora.

Explica-i ca unele cuvinte pe care le folositi ar trebui sa ramana secrete

In loc sa ii spui ca e rusinos sa repete unele cuvinte, mai bine i-ai explica ce inseamna si i-ai spune ca sunt cuvinte secrete in public. Daca ii permiti sa le spuna acasa, atunci cand sunteti doar voi de fata, cel mic se va simti tratat ca un adult si va respecta lucrurile spuse de tine.

Gaseste inlocuitori ridicoli si amuzanti pentru cuvintele urate sau jignitoare

Daca cel mic are tendinta de a injura atunci cand este foarte furios, gaseste inlocuitori pentru cuvintele urate, inlocuitori pe care ii poate folosi pentru a-si descarca furia. Spre exemplu, poti inventa cuvinte amuzante precum “Sassssfraaas” sau orice alt cuvant iti trece prin cap. Pentru a-l ajuta pe cel mic sa se obisnuiasca sa foloseasca acest tip de cuvinte in locul celor urate, si parintii ar trebui sa le foloseasca.

 

 

Seteaza limite

Perioada adolescentei este cea mai dificila din acest punct de vedere intrucat copilul se indreapta catre maturitate si simte nevoia sa se exprime prin acte de rebeliune. Da-i voie sa o faca, insa seteaza niste limite clare. Spre exemplu, daca baiatul tau practica fotbal, da-i voie sa foloseasca anumite cuvinte urate pe terenul de fotbal, insa nu ii permite sa o faca acasa sau in societate. Dandu-i voie sa vorbeasca intr-un anumit fel in anumite momente, ii vei taia adolescentului pofta de a injura.

Controleaza-ti tu, ca parinte, vocabularul

Trebuie sa ii oferi un exemplu demn de urmat celui mic asa ca nu e acceptabil sa vorbesti urat dar sa ai pretentia de la el sa nu o faca. Daca totusi se intampla sa scapi un cuvant interzis, cere-ti imediat scuze si arata-te ingrijorat pentru ca ai vorbit urat. Astfel, cel mic va intelege ca nu e un comportament acceptabil nici pentru adulti.

Nu permite adultilor din jur sa vorbeasca urat in fata copilului

Degeaba te straduiesti tu sa ii oferi un exemplu demn de urmat, daca bunicii sau unchii copilului considera ca este amuzant sa il auda pe cel mic spunand prostioare. Fii foarte clara atunci cand le interzici adultilor din jur sa pronunte cuvinte in prezenta copilului tau.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0