Top 5 beneficii ale EPA pentru pacientii cu dislipidemie si ateroscleroza

Acizii grasi Omega 3 sunt grasimi esentiale, care au multe beneficii pentru sanatatea noastra, insa este important sa stim ca exista mai multe tipuri de Omega 3 si ca doar cateva dintre acestea au beneficii de top.

Nu toti acizii grasi Omega 3 sunt la fel. Exista 11 tipuri diferite, iar trei dintre cei mai importanti acizi grasi Omega 3 sunt ALA (cel care se gaseste in plante), EPA si DHA (acestea doua se gasesc in produse de origine animala, cum este pestele gras).

EPA este abrevierea de la acidul eicosapentaenoic si este un acid gras Omega 3 cu lant lung de atomi de carbon. Principala sa functie este de a forma molecule numite eicosanoide (sau eicosanoizi), care indeplinesc numeroase roluri fiziologice.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Eicosanoidele obtinute din Omega 3 reduc inflamatia, arata studiile, si din acest motiv, o alimentatie bogata in EPA poate reduce inflamatia din corp, mai ales ca se stie de multa vreme ca inflamatia cronica poate declansa numeroase afectiuni care ne pot pune sanatatea in pericol.

In general, acizii grasi Omega 3 pot imbunatati anumite aspecte cand vine vorba de factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, iar aici putem vorbi atat de dislipidemie, cat si de ateroscleroza.

Iata, asadar, un top al beneficiilor pe care le are EPA pentru pacientii cu dislipidemie si ateroscleroza:

Modificarea nivelului de lipide din sange

Studiile recente (3) arata ca un ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA) are efecte benefice asupra particulelor de colesterol din sange. Este vorba de EPA intr-o forma de inalta puritate, care poate fi prescrisa pacientilor (in doze de 4 grame pe zi), pentru ca vine in completarea dietei si pentru ca reduce valorile trigliceridelor serice in cazul pacientilor adulti care au hipertrigliceridemie.

Exista, asa cum probabil stii deja, mai multe tipuri de lipide (grasimi) in sange, iar unele dintre acestea sunt trigliceridele. Numeroase studii au aratat, de-a lungul timpului, ca acizii grasi Omega 3 reduc in principal nivelurile trigliceridelor in cazul pacientilor cu dislipidemie, asa ca EPA sunt un aliat de pret pentru acestia.

Efecte antitrombotice

De-a lungul anilor, oamenii de stiinta de peste hotare si-au propus sa verifice in cadrul unui studiu (1) daca esterul etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA), adica o forma de EPA de inalta puritate, este un agent antitrombotic (adica un compus care se opune procesului de tromboza).

Ei au investigat inhibarea functiilor plachetare (sa ne amintim ca plachetele sangvine, o componenta a sangelui cu rol in coagulare, sunt numite si trombocite) de o cantitate moderata (4 grame pe zi) de EPA (un ester etilic al acestui acid).

Dupa 4 saptamani in care pacientilor li s-au dat suplimente cu Omega 3 (EPA si extract concentrat de ulei de peste), cercetatorii au descoperit ca suplimentul pur de EPA (acel ester etilic de inalta puritate) a fost mult mai eficient in limitarea reactivitatii plachetelor sangvine. Oamenii de stiinta au concluzionat ca, in calitate de agent antitrombotic, EPA in forma sa pura ar trebui sa fie folosit in doze zilnice rezonabile in tratamentul pe termen lung al bolilor cardiovasculare.

Efecte antiplachetare si efecte anticoagulante

Tot in cadrul a numeroase studii ample (2), cercetatorii au observat ca EPA de inalta puritate (un ester etilic al EPA) are mai multe mecanisme de actiune in corpul uman, care sunt responsabile de anumite beneficii. Pe langa reducerea semnificativa a nivelului trigliceridelor serice, EPA de inalta puritate are si efecte antitrombotice, efecte antiplachetare si anticoagulante, efecte care stabilizeaza membranele celulare si efecte asupra stabilizarii si/sau regresiei placii ateromatoase de la nivelul arterelor coronare si, nu in ultimul rand, reduce inflamatia din organism.

Cercetatorii au observat ca a existat o rata mai mare de evenimente asociate cu sangerarea in cazul grupului de pacienti cu EPA de inalta puritate, lucru care sugereaza ca ar putea fi vorba de un mecanism de actiune antitrombotic al acestui ester etilic al acidului eicosapentaenoic, antitrombotic insemnand ca poate avea efecte anticoagulante.

Oamenii de stiinta (4) spun ca la pacientii cu hipertrigliceridemie, adica cei cu valori extrem de mari ale trigliceridelor, exista un risc crescut de tromboza, din cauza productiei sporite a unei substante. S-a descoperit ca acizii grasi Omega 3 diminueaza/calmeaza acest proces si, prin urmare, reduc riscul de tromboza.

Actiunea acizilor grasi Omega 3 asupra membranelor fosfolipidelor (4) si asupra unui complex de enzime cauzeaza o reducere in ceea ce priveste activitatea plachetelor sangvine (trombocitelor). Prin urmare, acizii grasi Omega 3 ar putea avea o activitate antiplachetara.

Risc cardiovascular scazut

Un studiu mai recent (2) arata ca un ester etilic al acidului eicosapentaenoic (EPA de inalta puritate) este util in reducerea riscului cardiovascular la anumiti pacienti. Ce au descoperit oamenii de stiinta? Ca in randul pacientilor cu valori foarte mari ale trigliceridelor (in ciuda folosirii statinelor), riscul de evenimente cardiovasculare ischemice a fost semnificativ mai mic in cazul persoanelor care au primit o doza de 2 grame de EPA de inalta puritate, de doua ori pe zi, in comparatie cu persoanele care au primit pilule placebo. La acest studiu au fost inscrisi in total 8179 de pacienti, care au fost urmariti pe o perioada medie de 4,9 ani.

Mai multe studii epidemiologice si unele efectuate pe animale au aratat dovezi ale beneficiilor acizilor grasi Omega 3, in sensul ca acestia reduc semnificativ nivelul de ateroscleroza, aspect explicat sau mediat de proprietatile antiinflamatoare ale acestor grasimi bune.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  1. Studiul "Eicosapentaenoic acid ethyl ester as an antithrombotic agent: comparison to an extract of fish oil.", publicat in 1991 in Biochimica et Biophysica Acta (BBA), autori: Wojenski CM, Silver MJ, Walker J.
  2. Studiul "Cardiovascular Risk Reduction with Icosapent Ethyl for Hypertriglyceridemia.", publicat in 2018, in The New England Journal of Medicine, autori: Bhatt DL, Steg PG, Miller M, Brinton EA, Jacobson TA, Ketchum SB, Doyle RT Jr, Juliano RA, Jiao L, Granowitz C, Tardif JC, Ballantyne CM; REDUCE-IT Investigators.
  3. Studiul "Icosapent ethyl (eicosapentaenoic acid ethyl ester): Effects on remnant-like particle cholesterol from the MARINE and ANCHOR studies", publicat in 2016, in Atherosclerosis, autori: Christie M. Ballantyne, Harold E. Bays, Sephy Philip, Ralph T. Doyle Jr., Rene A. Braeckman, William G .Stirtan, Paresh N. Soni, Rebecca A. Juliano.
  4. Studiul "A fish a day, keeps the cardiologist away! – A review of the effect of omega-3 fatty acids in the cardiovascular system", publicat in 2013 in Indian journal of endocrinology and metabolism, autori: Soumia Peter, Sandeep Chopra, Jubbin J. Jacob.
[{ads-colesterol-second}]

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0