EPA reduce cu 25% riscul de accidente vasculare cerebrale si infarct [studiu]

Reducerea si mentinerea valorilor din sange ale LDL-colesterolului (“colesterolului rau”) in intervalul valorilor considerate ca fiind normale este o conditie necesara pentru un management adecvat al riscului cardiovascular crescut al persoanelor afectate, insa ceea ce se obtine este o reducere, si nu o disparitie completa a acestuia. 

Alte fractiuni lipidice cum sunt trigliceridele, insa nu numai acestea, pot inca sa contribuie la mentinerea unui risc cardiovascular rezidual destul de ridicat, chiar daca valorile colesterolului sunt tinute sub control. Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca un medicament ce contine o forma inalt purificata a acidului eicosapentaenoic (EPA), care este un tip de acid gras Omega 3, poate sa reduca cu 25% riscul rezidual de aparitie a evenimentelor cardiovasculare majore, asa cum sunt infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral (AVC).

Este vorba despre un studiu global, care a inclus un numar de 8.179 de adulti tratati cu statine, adulti care inca aveau un risc cardiovascular ridicat. 

Medicii investigatori au studiat un agent medicamentos (o doza de 4 grame de EPA intr-o forma inalt purificata), in comparatie cu o substanta placebo, urmarind pacientii pe o perioada medie de 4,9 ani. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Rezultatele obtinute de cercetatori au dovedit eficacitatea acestei forme inalt purificate a EPA (fiind vorba, de fapt, de esteri etilici ai acidului eicosapentaenoic - EPA): o reducere cu 25% a riscului relativ de aparitie a primuluieveniment cardiovasculae major in cadrul populatiei studiate. Ce inteleg cercetatorii prin "evenimente cardiovasculare majore": deces de cauza cardiovasculara, infarct miocardic non-letal, accident vascular cerebral non-letal, revascularizare coronariana (proceduri ce implica fie plasarea in interiorul arterei ingustate a unui dispozitiv medical numit stent fie by-pass coronarian) si angina instabila care necesita spitalizarea pacientului.

EPA in forma inalt purificata reduce riscul cardiovascular la pacientii cu valori mari ale trigliceridelor

Se stie deja ca pacientii cu valori mari ale trigliceridelor au un risc crescut de a suferi evenimente cardiovasculare ischemice. Asa ca oamenii de stiinta si-au propus sa vada daca forma inalt purificata a EPA (a acidului eicosapentaenoic) scade valorile trigliceridelor si au vrut sa determine care sunt efectele pe care EPA le are asupra evenimentelor ischemice.

Astfel a luat nastere un studiu controlat si randomizat, care a implicat pacienti cu diagnostic stabilit de boala cardiovasculara sau de diabet si cu alti factori de risc, care urmau o terapie cu statine si care aveau, conform analizelor "pe nemancate", valori ale trigliceridelor cuprinse intre 135 si 499 mg/dL si un nivel al LDL-colesterolului (asa-numitul colesterol "rau") intre 41 si 100 mg/dl.

Pacientii au fost impartiti aleatoriu in doua grupuri: un grup a primit o substanta placebo, iar un grup a primit 2 grame de EPA in forma inalt purificata, de doua ori pe zi (doza zilnica totala fiind de 4 grame).

In total au fost recrutati 8179 de pacienti, iar acestia au fost urmariti de oamenii de stiinta pe o perioada de 4,9 ani. Un eveniment cardiovascular major a avut loc in cazul a 17,2% dintre pacientii din grupul care lua doza zilnica de EPA, in comparatie cu 22% dintre pacientii din grupul care lua substanta placebo.

Studiul acesta a aratat ca utilizarea formulei inalt purificate a EPA in doze de 2 grame, de 2 ori pe zi, a fost superioara in comparatie cu substanta placebo in ceea ce priveste scaderea valorii trigliceridelor, reducerea evenimentelor cardiovasculare si scaderea ratei de deces de natura cardiovasculara in randul pacientilor cu hipertrigliceridemie si in randul celor care fie aveau o boala cardiovasculara diagnosticata, fie in cazul celor care aveau un risc mare de a dezvolta o boala cardiovasculara.

Concluzia la care au ajuns medicii investigatori, 41 dintre acestia fiind medici din Romania, este ca, in cazul pacientilor tratati optim cu statine, dar care au valori foarte mari ale trigliceridelor si o boala cardiovasculara sau diabet, modelele statistice folosite in studii demonstreaza ca EPA intr-o forma inalt purificata reduce substantial riscul unui prim eveniment cardiovascular, cat si riscul unui eveniment ischemic ulterior.

Alte beneficii pe care le are EPA intr-o forma inalt purificata, conform studiilor:

  • reducerea riscului de deces dintr-o cauza cardiovasculara cu pana la 20%
  • reducerea riscului de infarct miocardic letal si non-letal cu pana la 31%
  • reducerea riscului de accident vascular cerebral letal si non-letal cu pana la 28%
  • riscul de a fi nevoie de o revascularizare coronariana urgenta sau emergenta a fost redus cu pana la 35%
  • nevoia de spitalizare pentru pacientii cu angina instabila a fost redusa cu pana la 32%.

De ce trebuie sa tinem cont de factorii de risc

In ciuda faptului ca s-au facut numeroase descoperiri in domeniul terapiei cu statine pentru preventia primara si preventia secundara a afectiunilor cardiovasculare, evenimentele ischemice continua sa apara la pacientii cu factori suplimentari de risc cardiovascular, cum ar fi trigliceridele crescute, ateroscleroza sau diabetul. Pe langa faptul ca pacientii au un prim eveniment de acest tip, ei au un risc substantial mai mare de a avea un eveniment cardiovascular major recurent, care poate fi letal. 

De aceea, din perspectiva pacientului, cat si din perspectiva medicului sau, nu doar primul eveniment cardiovascular major este important, ci si evenimentele ischemice ulterioare.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

•    Cardiovascular Risk Reduction with Icosapent Ethyl for Hypertriglyceridemia, ianuarie 2019, The New England Journal of Medicine; Deepak L. Bhatt, P. Gabriel Steg, Michael Miller, Eliot A. Brinton, Terry A. Jacobson, Steven B. Ketchum, Ralph T. Doyle, Jr., Rebecca A. Juliano, Lixia Jiao, Craig Granowitz, Jean-Claude Tardif, Christie M. Ballantyne.

•    Effects of Icosapent Ethyl on Total Ischemic Events, Journal of the American College of Cardiology, iunie 2019; Deepak L. Bhatt, Gabriel Steg, Michael Miller, Eliot A. Brinton, Terry A. Jacobson, Steven B. Ketchum, Ralph T. Doyle Jr., Rebecca A. Juliano, Lixia Jiao, Craig Granowitz, Jean-Claude Tardif, John Gregson, Stuart J. Pocock, Christie M. Ballantyne.

•    American College of Cardiology - acc.org/latest-in-cardiology/clinical-trials/2018/11/08/22/48/reduce-it

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0