Efectele mai putin cunoscute ale colesterolului marit

Pericolul cardiac la care colesterolul "rau" (LDL) marit ne predispune este cel mai cunoscut efect daunator al acestuia, insa nu este singurul. Colesterolul marit are o serie de alte efecte nedorite asupra organismului, insa mai putin cunoscute.

Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat si raspandita in tot organismul. Acesta permite, de asemenea, organismului sa produca vitamina D, anumiti hormoni precum si fiere. In jur de 25% din cantitatea de colesterol din organism provine din alimentele consumate, in special din cele de origine animala.

Colesterolul circula in organism prin lipoproteine. Exista doua tipuri de lipoproteine: lipoproteine cu densitate mica (colesterolul LDL) si lipoproteinele cu densitate mare (colesterolul HDL). Colesterolul care atinge valori mari se depune, in timp, pe peretii interiori ai arterelor si de aceea cauzeaza probleme cardiovasculare.

Pe de alta parte, insa, colesterolul provoaca si alte probleme de sanatate, cum ar fi:

Probleme de natura digestiva – colesterolul marit creeaza dezechilibru la nivelul bilei, cauzand calculi biliari. Potrivit medicilor, in jur de 80% dintre calculii biliari apar ca urmare a colesterolului marit.

Depozitele de pe artere pot bloca, de asemenea, circulatia sanguina de la nivelul rinichilor si stomacului. Sindromul ischemic intestinal poate aparea daca se produce un blocaj in arterele care transporta sangele catre intestine. Simptomele acestui sindrom sunt: dureri abdominale, greata, varsaturi si prezenta sangelui in scaun.

 

 

Alzheimer – studiile facute in ultimii ani au scos la iveala ca exista o legatura intre colesterolul marit si aparitia Alzheimerului. Apolipoproteina E (apoE) este o proteina care joaca un rol important in distribuirea colesterolului in organism. De asemenea, apolipoproteinele cresc riscul de aparitie a bolii Alzheimer. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Splina marita – in faze avansate, nivelul ridicat de colesterol poate cauza dureri puternice de stomac. Asta pentru ca, pe langa depozitele de pe artere, colesterolul marit poate cauza depozite de grasime si pe splina. Depozitele de grasime de la nivelul splinei pun presiune pe celelalte organe din cavitatea abdominala, cauzand dureri puternice.

Colesterolul marit pune sanatatea pacientului in pericol, asa ca acesta trebuie sa faca tot posibilul pentru reducerea valorilor colesterolului, incepand de la urmarea unui tratament medicamentos (la recomandarea medicului specialist) si pana la schimbarea stilului de viata si a obiceiurilor alimentare.

Pentru reducerea colesterolului, pacientul trebuie sa adopte o dieta sanatoasa, pe baza de grasimi sanatoase. Alimentele procesate, zaharurile si produsele bogate in grasimi nesanatoase ar trebui evitate de catre persoanele care au probleme cu colesterolul.

O dieta saraca in grasimi saturate, potrivita pentru cei care au colesterolul marit, nu ar trebui sa includa mai mult de 7% calorii care provin din grasimi saturate. De asemenea, nu ar trebui sa contina mai mult de 200 de miligrame de colesterol.

De asemenea, pentru prevenirea problemelor, cei cu colesterolul marit trebuie sa renunte complet la fumat.

Sportul si stilul de viata activ sunt, de asemenea, importante pentru reducerea colesterolului marit. Kilogramele in plus trebuie si ele eliminate. Specialistii sunt de parere ca 30 de minute de activitate fizica, pe zi, sunt mai mult decat suficiente pentru reducerea colesterolului si a trigliceridelor din sange. In cazul in care conditia fizica nu permite sporturi foarte solicitante, plimbarile alerte sau pilatesul si yoga sunt activitati recomandate.

Valorile mari ale colesterolului iti cresc riscul de a dezvolta alte boli

In functie de vasele de sange care sunt ingustate sau blocate din cauza depozitelor de colesterol, exista anumite boli in cazul carora creste riscul de a le dezvolta, pe viitor:

Boala arteriala coronariana (cunoscuta si drept cardiopatie ischemica) - Principalul risc asociat cu hipercolesterolemia sunt bolile coronariene. Nivelul colesterolului din sange are de-a face cu riscul tau de a dezvolta o afectiune de acest gen. Daca valorile colesterolului cresc prea mult, acesta se depune pe peretii arterelor tale (ateroscleroza).

Accident vascular cerebral - Un AVC are loc cand un vas de sange care transporta oxigen si nutrienti la creier este blocat sau se rupe. Daca fluxul sanguin catre creier este redus sau intrerupt, poate rezulta un accident vascular cerebral.

Boala arteriala periferica - Hipercolesterolemia a fost, de asemenea, asociata cu riscul de boala arteriala periferica, termen care se refera la bolile vaselor de sange aflate in exteriorul inimii si creierului. Depunerile de colesterol de pe peretii arterelor pot afecta circulatia sangelui, in principal in arterele care duc la picioare si labele picioarelor. Si arterele rinichilor pot fi afectate.

Diabet de tip 2 - Este o alta boala asociata cu hipercolesterolemia, deoarece diabetul poate sa influenteze diferitele valori ale colesterolului. Pacientii cu diabet tind sa aiba trigliceridele crescute, un nivel scazut al colesterolului bun (HDL) si uneori valori crescute ale colesterolului LDL.

Hipertensiune - Tensiunea arteriala mare si hipercolesterolemia sunt, de asemenea, strans legate. Cand arterele se intaresc si se ingusteaza din cauza aterosclerozei, inima trebuie sa se contracte si mai mult pentru a pompa sange prin interiorul acestora. Drept rezultat, presiunea sangelui (tensiunea arteriala) are valori anormal de mari.

 

Bibliografie: The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0