Durerile musculare cauzate de tratamentele cu statine

Durerile musculare sunt raportate deseori de pacientii care urmeaza tratamente cu statine pentru reducerea colesterolului insa, pana in prezent, nu s-au depistat cauzele exacte ale acestei conexiuni. Se pun la punct insa din ce in ce mai multe cercetari pe aceasta tema, in scopul imbunatatirii tratamentelor acestor persoane.

Statinele sunt de obicei bine tolerate, cele mai frecvente reacții adverse fiind dureera musculara- miopatia, distrugerea fibrelor musculare- rabdomioliza, hepatotoxicitatea și diabetul zaharat.

Incidența miopatiei este dependentă de doză și se poate prezenta ca mialgii difuze sau sensibilitate sau slăbiciune musculară inexplicabilă, cu inversare la întreruperea tratamentului.

Rabdomioliza este cea mai gravă complicație a utilizării statinelor, dar apariția ei este rară. Rareori, pot apărea valori crescute ale transaminazelor hepatice. Această creștere este de obicei un efect tranzitoriu și se rezolvă cu continuarea terapiei sau după o scurtă întrerupere a terapiei

Cele mai recente studii

Un studiu realizat de Cleveland Clinic, din Statele Unite ale Americii, a aratat ca persoanele care urmeaza tratamente cu statine au avut o probabilitate de doua ori mai mare de a suferi dureri musculare si slabiciune in comparatie cu cele tratate cu placebo. Practic, studiul a atestat oficial legatura dintre durerile musculare si statine.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Aproape 43% dintre persoanele care au luat atorvastatina timp de 10 saptamani au suferit efecte secundare, printre care si durerile musculare, comparativ cu 26% dintre persoanele care au urmat tratamente cu medicamente cu efect placebo.

Statinele actioneaza prin inhibarea unei enzime care stimuleaza productia de colesterol. Dar se crede ca ele activeaza, de asemenea, o gena care influenteaza masa musculara. Mai exact, statinele pot afecta anumite enzime prezente in celulele musculare care se ocupa de cresterea masei musculare. Acest lucru poate cauza dureri musculare. Iar aceasta este doar una dintre supozitii.

Ce solutii exista

Cert este ca foarte multe persoane renunta la tratamentele cu statine din cauza acestor complicatii, punandu-si in pericol sanatatea cardiovasculara. Printre complicatiile colesterolului marit se numara ateroscleroza si accidentul vascular cerebral (AVC), ca urmare a blocarii arterelor din cauza depozitelor de grasime de pe peretii vaselor de sange.

Noi tratamente se testeaza permanent, pentru a putea regla nivelul colesterolului fara a-i provoca atat de multe efecte adverse neplacute pacientului.

Statinele si durerea musculara

Modul in care statinele cauzeaza durerea musculara la unii pacienti nu este pe deplin inteles. O teorie este cea de mai sus, cum ca statinele pot afecta o proteina din celulele musculare, care scade dezvoltarea masei musculare. O alta teorie dovedita clinic la ora actuala este ca statinele reduc nivelul unei substante naturale din corpul nostru, numita coenzima Q10. Aceasta substanta ne ajuta muschii sa produca energie. Avand mai putina energie, celulele muschilor nostri nu sunt capabile sa functioneze asa cum ar fi normal.

O meta-analiză actualizată recentă a arătat că suplimentarea cu coenzima Q10 a redus simptomele musculare asociate statinei. Medicii ar trebui să ia în considerare suplimentarea cu Coenzima Q10 înainte de a întrerupe tratamentul cu statine.

Oricare dintre aceste actiuni poate cauza:

•    durere musculara
•    oboseala musculara
•    slabiciune musculara.

Sarcinile de zi cu zi, care pana mai ieri erau simple, cum ar fi urcatul scarilor sau mersul pe jos, il pot face pe pacient sa se simta inconfortabil si obosit in timp ce utilizeaza tratamentul cu statine.

Distrugerea muschilor

Rabdomioliza sau distrugerea tesutului muscular, este un efect advers rar al statinelor, care poate cauza, de asemenea, si dureri musculare. Aceasta boala poate cauza o deteriorare majora a muschilor, care poate pune viata in pericol. Pe langa durerea musculara severa, rabdomioliza poate duce la afectarea ficatului, la insuficienta renala si, in cazuri rare, la deces.

Toți pacienții au nevoie de urmărire continuă pentru a monitoriza hiperkaliemia (nivel crescut de potasiu) și insuficiență renală acută.

Pacientul poate primi o descărcare odată ce electroliții revin la normal și nu există nicio disfuncție renală. Decizia de a reporni tratamentul cu  statină necesită o bună judecată clinică. Trebuie utilizată doar cea mai mică doză dintr-o altă statină și trebuie evitată utilizarea concomitentă a fibraților. Pacientul trebuie monitorizat îndeaproape pentru dureri musculare și teste de urină și sânge de rutină pentru a se asigura că degradarea musculară nu se repetă.

Ce trebuie sa stii despre miopatia (sau durerea musculara) indusa de statine?

Multi medici prescriu statine pentru a ajuta pacientii sa isi reduca riscul de AVC sau de infarct miocardic. Din pacate, folosirea statinelor poate prezenta anumite efecte adverse. Cel mai frecvent intalnit efect advers este miopatia, o tulburare clinica dureroasa a muschilor scheletici.

Miopatia este separata in trei tipuri diferite, in functie de toxicitatea sa:

1.    mialgia se refera la durerea generalizata in muschi;
2.    miozita se prezinta cu durere musculara, sensibilitate sau slabiciune;
3.    rabdomioliza - este un tip extrem de miopatie, ce pune viata in pericol.

 

Simptomele miopatiei induse de statine

La fel ca in cele mai multe cazuri de miopatie, simptomele isi au originea in muschii din partea superioara a bratelor, umerilor, pelvisului si coapselor. In stadiile avansate ale bolii, muschii mainilor si picioarelor pot fi afectati.

Cele mai comune simptome, in special in partea inferioara a corpului, sunt:

•    crampele,
•    senzatia de greutate,
•    redoarea (rigiditatea).

Simptomele rabdomiolizei includ:

•    durere musculara severa in tot corpul
•    urina inchisa la culoare
•    slabiciune musculara
•    deteriorarea rinichilor.
 

Contraindicatiile statinelor

Statinele sunt contraindicate pentru  pacienții cu boală hepatică activă sau creșteri persistente inexplicabile ale nivelurilor de aminotransferaze. Statinele sunt  de aesmenea, contraindicate în timpul sarcinii și în timpul alăptării din cauza efectelor asupra căii colesterolului. Colesterolul este o componentă esențială pentru sinteza fetală și infantilă a steroizilor și pentru dezvoltarea membranei celulare.

Testele de sânge inițiale trebuie efectuate la toți pacienții înainte de inițierea terapiei cu statine - acestea ar trebui să includă

  • profilul lipidic,
  • hemoglobina glicozilată (pentru a diagnostica/exclude diabetul zaharat),
  • CK (deoarece unii pacienți au un CK crescut în funcție de sex sau activitate fizică).
  •  creatinina serică,
  • alanina aminotransferaza
  • hormonul de stimulare a tiroidei (deoarece bolile de rinichi/ficat sau hipotiroidismul netratat sunt factori de risc pentru miopatia asociată cu statine).

Nu se recomandă monitorizarea de rutină a CK; cu toate acestea, este important să se măsoare o valoare de bază în cazul în care pacientul dezvoltă simptome musculare.

#sfatulDOC

Daca iti doresti sa te programezi chiar acum la un specialist in boli cardiovasculare, nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME. 

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Statin Medications, 2022, Omeed Sizar; Swapnil Khare; Radia T. Jamil; Raja Talati.

Prevention and management of statin adverse effects: A practical approach for pharmacists, 2018 Arden R. Barry

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0