Cine are cele mai mari riscuri dupa un atac de cord

Un studiu a investigat ce pacienti au cel mai mare risc de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare, dupa ce au avut un atac de cord, cum mai e numit infarctul miocardic. Un biomarker poate ajuta medicii sa aiba predictii mai bune in acest sens.

Sindromul coronarian acut descrie o gama de afectiuni cardiovasculare care sunt caracterizate de o reducere subita si periculoasa a fluxului de sange catre inima. Totodata, in unele cazuri, sindromul coronarian acut poate duce la un atac de cord major.

Pana acum, factorii de risc cunoscuti pentru sindromul coronarian acut includeau:

  • varsta (este cel mai frecvent intalnit la persoanele peste 65 de ani),
  • sexul (barbatii au un risc mai mare decat femeile)
  • si antecedentele medicale (diabetul, hipertensiunea si colesterolul marit fiind principalii "vinovati").

Recent, cercetatorii de la Universitatea din Sheffield din Regatul Unit al Marii Britanii au decis sa investigheze daca exista sau nu biomarkeri care ar putea prezice un risc mai mare de sindrom coronarian acut in cazul pacientilor care au suferit deja un atac de cord.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Autorul principal al acestei cercetari, profesorul Robert Storey, si echipa sa au observat ca plasma din sange ar putea sa le ofere medicilor indiciul de care aveau nevoie pentru a detecta posibilitatea unor boli cardiovasculare. Concluziile lor au fost publicate recent in "European Heart Journal".

Cheagurile de sange "incapatanate", corelate cu un risc mai mare

Profesorul Robert Storey si colegii sai au analizat datele obtinute de la 4354 participanti din cadrul unui studiu clinic, in incercarea de "a evalua siguranta si eficacitatea tratamentului" cu doua medicamente diferite pentru subtierea sangelui, folosite pentru a preveni formarea cheagurilor de sange. Toti participantii la studiu au avut o forma de sindrom coronarian acut si au fost internati in spital pentru un atac de cord.

Pentru obiectivul noului studiu, au fost recoltate mostre de sange de la acesti participanti inainte de a fi externati din spital. Apoi oamenii de stiinta au analizat plasma din sange (sau acel lichid gălbui care tine celulele din sange laolalta), pentru a vedea daca plasma le-ar putea oferi indicii in legatura cu ce anume ii supune pe pacienti unui risc mai mare de sindrom coronarian acut.

Cercetatorii s-au axat pe doi biomarkeri:

  • "turbiditatea maxima" sau densitatea maxima a unui cheag de plasma din sange, cunoscut sub numele de "cheag din fibrina", dupa proteina din plasma care il tine "legat";
  • "timpul de liză a cheagului" sau timpul necesar pentru dizolvarea unui cheag.


"Ne-am propus sa studiem proprietatile cheagurilor de fibrina din probele de plasma colectate de la pacientii cu sindrom coronarian acut, la externarea din spital, si sa exploram relatia dintre aceste caracteristici si urmarile clinice ulterioare", au scris cercetatorii.

In primul rand, profesorul Storey si echipa lui s-au adaptat la factorii de risc cunoscuti pentru sindromul coronarian acut, pentru a asigura consistenta rezultatelor studiului.

Dupa aceste ajustari, cercetatorii au ajuns la concluzia ca participantii la care au observat ca dizolvarea unui cheag a durat cel mai mult timp au avut un risc cu 40% mai mare de a suferi un alt atac de cord sau risc de deces prematur din cauza bolii cardiovasculare.

Constatarile oamenilor de stiinta ofera indicii valoroase si arata de ce unii pacienti au un risc mai mare dupa un atac de cord si modul in care medicii pot aborda acest lucru cu noile tratamente, pe viitor.

Actualele concluzii indica faptul ca medicamentele care vor ajuta cheagurile de sange sa se dizolve mai repede in cazul pacientilor cu un timp de liză a cheagului euglobulinic mai mare ar putea sa imbunatateasca rezultatele in cazul pacientilor care sufera deja de sindromul coronarian acut.

Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica) ce va pot pune in pericol viata. Riscul este cu atat mai mare cu cat s-a produs deja un eveniment cardiovascular major.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0