Ce ar trebui sa faca pacientii cu dislipidemie pentru ca tratamentul sa dea rezultate

De multe ori, auzim in limbajul medical cuvantul complianta sau sintagma "complianta terapeutica" ori "complianta la tratament", insa poate nu ne-am intrebat niciodata ce semnifica acest termen si de ce este el important si in cazul pacientilor cu dislipidemie.

Prin complianta se intelege faptul ca pacientul adera la toate recomandarile facute de medicul sau, pe toata durata tratamentului. Pentru ca tratamentul dislipidemiei sa dea rezultate pozitive, este important ca pacientul sa fie supus, sa fie ascultator si sa respecte intocmai planul de tratament recomandat de medic, pentru a-si tine boala sub control.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Insa ce ar trebui facut pentru imbunatatirea compliantei unui pacient la tratament, la schimbarea stilului de viata si, mai ales, la mentinerea acestui stil de viata? Raspunsul este unul complex, mai ales ca planul de tratament pentru dislipidemie nu este unul simplu.

  • Pacientului cu dislipidemie trebuie sa i se explice foarte clar care sunt riscurile la care se expune daca nu-si modifica stilul de viata.
  • Pacientul trebuie sa constientizeze felul in care i s-ar putea imbunatati calitatea vietii daca face schimbarile necesare dupa ce i s-a pus diagnosticul de dislipidemie.
  • Pacientul trebuie sa utilizeze sistemul de reamintire ("reminder") prin intermediul telefonului (calendarului din telefon) asupra momentului la care trebuie sa-si ia medicamentele.
  • Sprijinul familiei si al prietenilor este foarte important pentru pacientul cu dislipidemie.
  • Pacientul cu dislipidemie trebuie incurajat pentru a continua tratamentul, dieta si activitatea fizica.
  • Pacientul cu dislipidemie trebuie invatat si incurajat sa se monitorizeze singur (isi masoara tensiunea arteriala in mod regulat acasa, se cantareste periodic).
  • Pacientii cu dislipidemie trebuie sa gaseasca o modalitate prin care pot sa isi impartaseasca experienta lor, in ceea ce priveste schimbarile pe care le-au facut in viata de zi cu zi si cum s-a imbunatatit calitatea vietii lor ca urmare a acestor schimbari. Aceste discutii se pot intampla oriunde: in parc, in sala de asteptare a cabinetului medical sau chiar in mediul online, in cadrul unei comunitati cum este cea de pe doc.ro, unde gasesti informatii utile si actuale despre colesterol si dislipidemie.

 

Ce schimbari facute in stilul de viata te pot ajuta?

Daca ai dislipidemie (valori mari ale colesterolului si ale trigliceridelor), modificarile facute in stilul tau de viata te-ar putea ajuta sa tii sub control nivelul colesterolului si nivelul trigliceridelor serice. Primul pas este sa iti schimbi dieta, intocmai cum ti-a spus deja medicul tau. Schimbarile facute in alimentatie ar trebui sa includa sa consumi mai putine grasimi saturate, mai putine zaharuri rafinate si mai putin alcool. Pe de alta parte, incluzand in dieta ta mai multe fructe, legume, proteine slabe si cereale integrale, aceasta etapa te-ar putea ajuta.

Exercitiile fizice zilnice si scaderea in greutate te-ar putea ajuta, in aceeasi masura, sa iti imbunatatesti profilul lipidelor din sange.

Cum poti preveni colesterolul prea mare

Daca ai un risc crescut de boala cardiovasculara si vrei sa previi de pe acum problemele, poti face unele schimbari in stilul tau de viata, pentru a preveni valorile mari ale colesterolului si pentru a-ti reduce riscul de a dezvolta hiperlipidemie:

  • Fa miscare si exercitii fizice cateva zile pe saptamana.
  • Alege o dieta saraca in grasimi saturate si grasimi trans.
  • Include in dieta ta multe fructe, legume, fasole boabe, nuci, cereale integrale si peste si mananca aceste alimente in mod regulat. Dieta mediteraneana este un regim alimentar excelent, pentru o inima sanatoasa.
  • Nu mai manca deloc carne rosie si produse din carne procesata, precum baconul, carnatii si mezelurile ori afumaturile.
  • Bea lapte degresat sau partial degresat.
  • Mentine-ti greutatea la un nivel considerat sanatos.
  • Mananca multe surse de grasimi sanatoase, precum avocado, migdalele si uleiul de masline.
  • Nu uita sa mananci mai multe surse de acizi grasi Omega-3. Aceste grasimi au multe beneficii pentru inima ta. Le gasesti in unele tipuri de peste, inclusiv in somon, macrou si hering. Totodata, gasesti Omega-3 si in unele nuci si seminte, dar si sub forma de suplimente nutritive.
 

 


Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0