Acizii grasi Omega 3 EPA reduc riscul de mortalitate la pacientii cu sindroame coronariene acute

Ai auzit vreodata de infarct miocardic sau de angina instabila (numita si preinfarct)? Ambele afectiuni, care sunt foarte cunoscute in randul pacientilor romani, sunt sindroame coronariene acute.

Sindromul coronarian acut este un termen-umbrela folosit pentru a descrie situatiile in care sangele care iriga muschiul inimii (miocardul) este subit blocat.

Sindromul coronarian acut este o urgenta medicala absoluta, spun medicii cardiologi americani. Un lucru dramatic, chiar in aceasta clipa, se petrece in interiorul arterelor, care afecteaza fluxul de sange catre inima.

Blocajul acesta, cand sangele nu ajunge la inima asa cum ar fi normal, poate fi subit sau complet sau poate sa apara si sa "dispara". In orice caz, tesutul miocardului necrozeaza (moare) daca nu primeste suficient sange, chiar daca este vorba doar de cateva celule sau de o sectiune intreaga mai mare a inimii.

Studiile arata ca acizii grasi Omega 3 reduc riscul de mortalitate

O cercetare din 2017, publicata in Jurnalul International de Cardiologie, a aratat ca initierea timpurie a tratamentului cu EPA (un tip de acid gras Omega 3) si cu statine este asociata cu prognosticuri clinice mai bune la pacientii cu sindroame coronariene acute, in comparatie cu rezultatele observate doar in urma terapiei cu statine.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce inteleg oamenii de stiinta prin "initierea timpurie a tratamentului"? Studiul acesta vorbeste despre o initiere precoce a tratamentului cu EPA (acidul eicosapentaenoic), in combinatie cu o statina, intr-un interval de 24 de ore dupa o interventie coronariana percutanata in cazul pacientilor cu infarct miocardic acut. Aceasta interventie rapida reduce inflamatia si aritmia ventriculara, in comparatie cu monoterapia - cand pacientilor li s-a administrat o statina. Chiar si asa, oamenii de stiinta spun ca impactul initierii timpurii a tratamentului cu EPA in ceea ce priveste evenimentele cardiovasculare ramane neclar si este nevoie de mai multe studii pe aceasta tema.

Acest studiu prospectiv a fost bazat pe 241 de pacienti cu sindroame coronariene acute. Pacientii au fost impartiti aleator in mai multe grupuri si au primit o statina (2 mg pe zi) cu sau fara 1800 mg de EPA pe zi, tratament initiat in decurs de 24 de ore dupa interventia coronariana percutanata.

Obiectivul principal sau punctul final a fost definit ca fiind evenimentele cardiovasculare care au loc in interval de 1 an, inclusiv: decesul survenit in urma unei cauze cardiovasculare, accidentul vascular cerebral nefatal, infarctul miocardic nefatal si revascularizarea.

Rezultatele acestei cercetari au scos la iveala ca numarul de decese de pe urma unei cauze cardiovasculare, la 1 an, a fost semnificativ mai mic in grupul de pacienti tratati cu EPA decat numarul de decese al pacientilor din grupul de control.

Concluzia oamenilor de stiinta a fost ca initierea timpurie a tratamentului cu EPA, combinat cu o statina, dupa o interventie coronariana percutanata de succes, a redus numarul evenimentelor cardiovasculare dupa sindroamele coronariene acute si a redus si numarul de decese.

Cum poate EPA sa ajute pacientii cu probleme cardiovasculare

Scaderea LDL-colesterolului (adica a lipoproteinelor cu densitate mica) prin intermediul statinelor reduce evenimentele cardiovasculare dupa un sindrom coronarian acut, arata studiile. In randul terapiilor clinice probabile care protejeaza impotriva riscurilor cardiovasculare reziduale se afla si un aport crescut de acizi grasi Omega 3 polinesaturati, inclusiv EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic). Cercetatorii spun ca ingestia de acizi grasi Omega 3 polinesaturati, cum sunt EPA si DHA, poate sa atenueze raspunsul inflamator dupa un infarct miocardic, prin intermediul mai multor mecanisme. Omega 3 sunt rapid incorporati in membranele lipidelor si modifica semnalele transmise de celule, ducand la intreruperea semnalelor proinflamatorii.

Obiectivul acestui studiu a fost de a investiga daca initierea timpurie a tratamentului cu EPA, combinat cu o statina, inceputa in decurs de 24 de ore de la o interventie coronariana percutanata de succes, a redus sau nu evenimentele cardiovasculare, in comparatie cu monoterapia (cu o statina) la acesti pacienti, dupa un sindrom coronarian acut.

Concluzia a fost ca da, intr-adevar, initierea precoce a tratamentului cu EPA, combinat cu tratamentul cu o statina, a rezultat in reducerea evenimentelor cardiovasculare. Prin urmare, au concluzionat oamenii de stiinta, tratamentul cu EPA este o terapie promitatoare la pacientii cu sindroame coronariene acute, dupa o interventie primara coronariana percutanata.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore! Nu-ti pune viata in pericol!

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Early initiation of eicosapentaenoic acid and statin treatment is associated with better clinical outcomes than statin alone in patients with acute coronary syndromes: 1-year outcomes of a randomized controlled study", publicat in 2017 in International Journal of Cardiology, autori: Kazumasa Nosaka, Toru Miyoshi, Mutsumi Iwamoto, Masahito Kajiya, Keisuke Okawa, Saori Tsukuda, Fumi Yokohama, Masahiro Sogo, Tomoyuki Nishibe, Naoaki Matsuo, Satoshi Hirohata, Hiroshi Ito, Masayuki Doi.
  • American Heart Association - https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/about-heart-attacks/acute-coronary-syndrome
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0