Acizii grasi Omega-3 pot influenta in mod benefic riscul de boli cardiovasculare

Stii deja, probabil, multe despre acizii grasi esentiali Omega-3 si despre faptul ca acestia au numeroase beneficii pentru sanatatea noastra. Insa in cazul in care suferi de hipercolesterolemie, probabil ca te-ai intrebat daca acizii grasi Omega-3 pot sa te ajute sa reduci nivelul colesterolului din sange.

Potrivit expertilor, mancand alimente bogate in acizi grasi Omega-3 (cum este tonul, somonul, sardinele, etc.), acest lucru te poate ajuta sa reduci valorile trigliceridelor. Totodata, Omega-3 ajuta la scaderea ratei la care ficatul nostru produce trigliceridele. Pare complicat, insa este important sa retii ca acizii grasi Omega-3 au si un efect antiinflamator in corp, reducand dezvoltarea placii ateromatoase in interiorul arterelor si fiind de ajutor in subtierea sangelui.

Ce spun studiile despre Omega-3

Acizii grasi polinesaturati Omega-3 ar putea in mod benefic sa influenteze riscul de boala cardiovasculara, spun oamenii de stiinta, in special in cazul preventiei secundare a afectiunilor cardiovasculare. Descoperirile recente de pe urma studiilor controlate randomizate au dus la o serie de recomandari facute de expertii de la Asociatia Americana a Inimii, in sensul suplimentarii cu Omega-3 in cazul persoanelor cu risc mare de boala cardiovasculara.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Efectele benefice ale acizilor grasi polinesaturati Omega-3 asupra dislipidemiei sunt bine stabilite in literatura de specialitate. Alte studii au demonstrat, anterior, ca EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic), doi dintre cei mai importanti acizi grasi Omega-3 pentru sanatatea oamenilor, ar putea sa isi indeplineasca functiile ateroprotective prin incurajarea anumitor procese, stimuland eliminarea trigliceridelor plasmatice. Asadar, concluziile a numeroase studii au fost ca acizii grasi Omega-3 pot sa reduca valorile trigliceridelor.

EPA si DHA se gasesc, cel mai adesea, in urmatoarele:

  • peste gras, printre care somonul, tonul, halibutul, heringul si sardinele;
  • anumite tipuri de nuci: migdalele si nucile romanesti;
  • suplimente nutritive, inclusiv in cele care contin ulei de peste de mare adancime.


Aceste tipuri de acizi grasi Omega-3 sunt considerate "grasimi sanatoase", deoarece nu incurajeaza ateroscleroza, care este asociata cu cauzele afectiunilor cardiovasculare.

Omega-3 pot sa imbunatateasca factorii de risc pentru afectiunile inimii

De-a lungul timpului, acizii grasi Omega-3 au fost asociati cu numeroase beneficii in ce priveste sanatatea inimii.

Trigliceridele: Omega-3 pot cauza o reducere majora a valorilor trigliceridelor, de regula reducandu-le undeva intre 15-30%.

Placile de aterom: Prin faptul ca iti mentin arterele deblocate si flexibile, Omega-3 ajuta la prevenirea placilor de aterom care pot intari arterele si pot reduce circulatia sangelui prin ele.

Cheagurile de sange: Omega-3 impiedica trombocitele (plachetele sangvine) sa se aglomereze si acest lucru ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange care pot provoca multe probleme in organism.

Tensiunea arteriala: Acizii grasi Omega-3 pot reduce presiunea sangelui in artere in cazul persoanelor cu hipertensiune.

Inflamatia: Omega-3 reduc productia unor substante eliberate in timpul raspunsului inflamator al corpului.

Colesterolul "bun" HDL: Omega-3 pot creste valorile colesterolului "bun" (HDL).

 

Ce trebuie sa se regaseasca in alimentatia ta

Sfatul medicilor nutritionisti este sa incerci sa ai la masa doua portii de peste gras (precum somonul, macroul, heringul, tonul si sardinele) pe saptamana. Alte surse alimentare de Omega-3 sunt semintele de in si nucile romanesti. Sursele de tipul suplimentelor nutritive includ capsulele cu ulei de peste de mare adancime, dupa ce ai discutat inainte cu medicul tau curant daca este in regula sa iei suplimente cu Omega-3 (mai ales daca, in prezent, iei medicamente pentru subtierea sangelui, adica anticoagulante).

Nu uita: Exista dovezi stiintifice puternice care arata ca acizii grasi Omega 3 pot sa reduca semnificativ trigliceridele din sange. Totodata, Omega 3 sunt responsabili de o usoara imbunatatire a valorilor colesterolului HDL (sau colesterolul "bun"). Atentie, insa, la cantitatea de Omega 3 pe care o ingerezi: pentru ca sunt, totusi, grasimi, s-a observat in multe studii ca acesti acizi grasi cresc usor nivelul de colesterol LDL.


 

Sursa foto: shutterstock.com

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/cholesterol-management/qa/can-omega3-fatty-acids-help-lower-cholesterol
  • Studiul "The Role of Omega-3 Fatty Acids in Reverse Cholesterol Transport: A Review", publicat in 2017 in Nutrients, autori Alex Pizzini, Lukas Lunger, Egon Demetz, Richard Hilbe, Guenter Weiss, Christoph Ebenbichler, Ivan Tancevski.
  • Studiul "A fish a day, keeps the cardiologist away! – A review of the effect of omega-3 fatty acids in the cardiovascular system", publicat in 2013 in Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, autori Soumia Peter, Sandeep Chopra, Jubbin J. Jacob.
  • Studiul "Effects of omega-3 fatty acid supplements on serum lipids, apolipoproteins and malondialdehyde in type 2 diabetes patients.", publicat in 2008 in Eastern Mediterranean Health Journal, autori Shidfar F, Keshavarz A, Hosseyni S, Ameri A, Yarahmadi S.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0