DOC Channel: 5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre colesterol

Bine te-am găsit la un nou episod din #PastilaDeSanatate! Astăzi aflăm cât de important este rolul colesterolului în buna funcționare a organismului, dar și ce probleme de sănătate poate cauza valorile sale mult prea ridicate.

De la faptul că este esențial în producerea anumitor hormoni, reprezintă un ajutor în digestie și sprijină funcționarea optima a sistemului imunitar, colesterolul este o componentă de bază a celulei, care acționează precum o barieră protectoare a acesteia. Atunci când nivelul său scade ori crește brusc, celulele sunt afectate și încep să-și piardă din abilitatea de a metaboliza și produce energia.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Colesterolul se împarte în două categorii: LDL, care este considerat dăunător și HDL, considerat benefic. Nivelul mare de colesterol LDL poate fi depistat doar în urma unor analize de sânge. Cel mai periculos lucru la colesterolul LDL mărit este că acesta nu prezintă simptome. În ciuda acestui fapt, el afectează mai multe organe ale corpului: stomacul, ficatul și rinichii, și poate conduce la infarct miocardic și accident vascular cerebral, două dintre cele mai grave complicații cardiovasculare.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0