4 lucruri pe care cei cu hipercolesterolemie le stiu si le inteleg

Hipercolesterolemia inseamna valori prea mari ale colesterolului in sange. Daca te numeri printre pacientii diagnosticati cu hipercolesterolemie, sigur stii mai multe despre aceasta si despre colesterol, decat alte persoane din anturajul tau. Totodata, stii cat de important este sa mentii colesterolul in limitele normale, pentru a nu iti pune sanatatea in pericol.

1. Stii ca, de fapt, corpul tau are nevoie de colesterol (dar nu de foarte mult)

Noi toti avem colesterol in corpul nostru, ne explica specialistii. El indeplineste multe functii ale celulelor, dar in acelasi timp, stii si ca se depune sub forma placilor de aterom in arterele tale.

Corpul nostru, de fapt, produce tot colesterolul de care avem nevoie, insa alimentele pe care le mancam pot sa creasca sau sa scada cantitatea de colesterol din sangele nostru. Sa ai prea putin colesterol este o situatie extrem de rara si, de regula, e cauzata de factori precum malnutritia, anemia cronica, boala hepatica sau boli genetice. Medicii sunt ingrijorati atunci cand avem prea mult colesterol in corp (afectiune denumita hipercolesterolemie), deoarece asta inseamna ca avem un risc mai mare de a dezvolta depuneri de colesterol si de grasimi pe peretii arterelor si vaselor de sange (ateroscleroza).
 
NEWSLETTER DEDICAT DOC

Placile de aterom sunt o combinatie de colesterol, grasimi si calciu care se pot depune pe peretii interiori ai arterelor si care pot ingreuna circulatia sangelui. In functie de zona unde exista aceste depuneri, consecintele pot fi boli vasculare precum boala coronariana cardiaca (cardiopatia ischemica), boala obstructiva carotidiana si boala arteriala periferica.

2. Stii ca nu tot colesterolul este rau

Colesterolul ajunge peste tot prin corpul tau prin intermediul unor "pachete" minuscule, numite lipoproteine, care sunt alcatuite din grasimi (lipide) si proteine. Corpul tau produce mai multe tipuri, printre care: HDL (lipoproteinele cu densitate mare) si LDL (lipoproteinele cu densitate mica).

Mentinerea unui echilibru intre cele doua, colesterolul LDL si colesterolul HDL, nu este intotdeauna o sarcina usoara. Insa cu siguranta stii, mai ales daca ai hipercolesterolemie, ca atunci cand citesti HDL, te gandesti la colesterolul "bun", care te ajuta sa te mentii sanatos, deoarece transporta colesterolul spre ficatul tau, iar apoi ficatul il elimina din corpul tau.

LDL este uneori numit si colesterolul "rau", deoarece este principala sursa de colesterol care se depune in interiorul arterelor tale. Cu cat sunt mai mari valorile colesterolului LDL, cu atat este mai mare riscul tau de boli cardiovasculare.

3. Stii ca genetica joaca un rol cand vine vorba de colesterol

Esti constient ca nu poti controla pe deplin riscul tau de boli cardiace sau ca nu poti controla colesterolul crescut (doar) printr-o dieta sanatoasa si prin modificarile pe care le faci in stilul de viata.

Bolile cardiovasculare nu se datoreaza unei singure cauze, asa ca oamenii de stiinta au pus sub semnul intrebarii ereditatea. Asa ca este bine sa retii ca multe afectiuni pot fi mostenite de la parintii tai, inclusiv unele de inima. Si dieta joaca un rol, dar din cauza mostenirii genetice, exista persoane care, chiar daca mananca alimentele recomandate pentru afectiunea lor, tot vor avea valori foarte mari ale colesterolului LDL.

 
 

Hipercolesterolemia familiala este o boala genetica ce face ca o persoana sa aiba un colesterol crescut, adesea chiar de la o varsta frageda, din cauza faptului ca organismul e incapabil sa elimine colesterolul LDL din sange.

Chiar daca ai hipercolesterolemie familiala, dieta sanatoasa si activitatea fizica sunt extrem de importante, dar in multe cazuri, spun medicii, este posibil ca pacientii sa aiba nevoie de medicatie hipolipemianta.

4. Stii de ce conteaza colesterolul seric

Valorile mari ale colesterolului sunt unul dintre factorii de risc majori controlabili (ii poti numi modificabili) pentru boala coronariana, infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral (AVC). Si mai stii si ca, pe masura ce nivelul colesterolului tau din sange creste, la fel de mult creste si riscul tau de boala cardiaca coronariana (asa cum mai este numita cardiopatia ischemica). Singurul mod prin care poti afla daca ai niveluri mari ale colesterolului seric este sa iti faci un simplu test de sange, insa mai mult ca sigur stiai deja acest lucru.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0