Cancerul pulmonar la copii: cum se manifesta si cum se trateaza
Cancerul pulmonar la copii: cum se manifesta si cum se trateaza
Cancerul pulmonar la copii: cum se manifesta si cum se trateaza
Cancerul pulmonar apare atunci când celulele încep să de multiplice în mod necontrolat, determinând apariția unei tumori. Dacă tumoarea este de natura malignă, atunci pacientul are de-a face cu cancer. Trebuie spus, însă, că atunci când e vorba de cancer la plămâni, acesta este mai des întâlnit la adulți și extrem de rar în rândul copiilor. Află din acest articol din ce cauze apare un cancer pulmonar la copii, la ce semne trebuie să fii atent, ca părinte, și cum se tratează această maladie.
Cancerul pulmonar este adesea declanșat de expunerea la toxine precum cele care se regăsesc în fumul de țigară, fie că vorbim de un fumător activ sau pasiv. De aceea, acest tip de cancer este mai rar întâlnit la copii. În cele mai multe cazuri, această boală apare în rândul copiilor ca urmare a metastazării altui tip de cancer. Mai exact, cei mici pot face cancer pulmonar secundar, extrem de rar fiind vorba despre cancer la plămâni primar la copii. Incidența cancerului pulmonar primar la copii pare a fi de 1 caz la 2 milioane de copii.
Ca și în cazul adulților, de cele mai multe ori cancerul la plămâni este depistat la copii când ajunge deja în stadiu avansat. Ideal ar fi ca această afecțiune să fie diagnosticată înainte de a ajunge în stadiu al patrulea pentru ca tratamentele să aibă mai mult succes.
Din ce cauze fac copiii cancer la plămâni?
Cancerul pulmonar la copii este rareori legat de factorii de mediu, spun oamenii de știință, mai degrabă predispoziţia genetică fiind frecventă. În cazul copiilor, cauzele cancerului pulmonar pot include:
1. Factori genetici
Unele tipuri de cancer pulmonar sau alte tumori pot fi cauzate de mutații genetice moștenite. De exemplu, copiii cu sindroame genetice precum Li-Fraumeni sau neurofibromatoza de tip 1 au un risc crescut de a dezvolta tumori, inclusiv în plămâni. Mutațiile genetice spontane pot apărea fără o cauză evidentă și pot determina creșterea necontrolată a celulelor, conducând la cancer.
2. Expuneri prenatale și de mediu
Dacă gravida fumează în timpul sarcinii sau copilul mic este expus la fumul de țigară zi de zi în casă, există un risc mai mare de dezvoltare a unor afecțiuni respiratorii și potențial al cancerului în viața timpurie sau mai târziu. De asemenea, expunerea la anumite toxine din mediul înconjurător, precum azbest, radon sau alte chimicale, poate influența riscul de cancer. Deși acest lucru este mai frecvent la adulți, există cazuri rare de cancer la plămâni cauzat de acestea și la copii.
3. Afectiuni pulmonare preexistente
Copiii cu boli pulmonare preexistente, cum ar fi fibroza chistică sau alte boli care afectează plămânii, pot avea un risc crescut de a dezvolta tumori pulmonare.
4. Infecții virale
Anumite virusuri, cum ar fi Epstein-Barr (EBV), sunt asociate cu un risc mai mare de dezvoltare a unor tipuri de cancer, cum ar fi limfomul, care poate afecta și plămânii. Deși nu este specific un cancer pulmonar, tumorile asociate cu acest virus pot apărea și la copii.
5. Expunerea la radiații
Copiii care au fost tratați cu radioterapie pentru alte tipuri de cancer (în special cancere din zona pieptului) pot avea un risc mai mare de a dezvolta tumori secundare în plămâni mai târziu în viață. Expunerea la radiații din mediu, cum ar fi radonul, poate juca, de asemenea, un rol în cancerul pulmonar.
6. Factori necunoscuți
În unele cazuri de cancer pulmonar la copii, cauza exactă nu este clară. Cancerul este adesea rezultatul unor combinații de factori genetici și de mediu care duc la creșterea necontrolată a celulelor.
Semne și simptome ale cancerului pulmonar la copii
Monitorizând starea de sănătate a copilului cu mare atenție și știind care sunt semnele și simptomele unor afecțiuni pulmonare, părintele va ști când să apeleze la ajutor de specialitate. Este recomandat un control la medicul pneumolog dacă apar următoarele simptome:
- Tuse persistentă
- Urme de sânge în spută expectorată în timpul tusei
- Dificultăți la respirație
- Durere la nivelul abdomenului
- Inflamarea gâtului și/ sau a feței
- Pneumonie
- Bronșită recurentă
- Disconfort în zona pieptului
- Febră
- Scădere în greutate
Dacă apar mai multe dintre simptomele de mai sus, asociate, este recomandat consultul medical de urgență, deoarece poate fi suspectat cancerul pulmonar.
Diagnosticare cancer pulmonar la copii
Cancerul la plămâni poate metastaza rapid la copii, însă diagnosticarea timpurie poate crește speranța de viață a pacientului. Pentru stabilirea diagnosticului corect, medicul va realiza următoarele proceduri:
- Examinare fizică
- CT (computer tomograf)
- Radiografii la nivelul pieptului
- Biopsie
- Testare moleculară a tumorii
- Bronhoscopie
- Examen citologic spută
Tratament cancer pulmonar la copii
Tratamentul pentru cancerul la plămâni la copii implică intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii, a lobului pulmonar afectat sau chiar a unui plămân întreg - acest lucru este stabilit în funcție de starea pacientului și de dimensiunile și poziționarea formațiunii tumorale. Radioterapia și chimioterapia pot fi, de asemenea, folosite, fie separat, fie asociate. Chimioterapia controlează multiplicarea și împrăștierea celulelor canceroase. Terapia cu laser poate fi, de asemenea, folosită pentru tratarea cancerului la plămâni la copii.
Intervenție chirurgicală
Dacă tumora este localizată și operabilă, intervenția chirurgicală poate fi folosită pentru a îndepărta tumora și o parte din țesutul pulmonar înconjurător. Tipurile de intervenții chirurgicale includ lobectomia (îndepărtarea unui lob al plămânului) și pneumonectomia (îndepărtarea întregului plămân). În anumite cazuri, se poate folosi chirurgie toracoscopică pentru a îndepărta tumora prin incizii mici, reducând astfel recuperarea postoperatorie și riscurile asociate.
Radioterapie
Radioterapia externă poate fi utilizată pentru a distruge celulele canceroase cu ajutorul radiațiilor. Este adesea folosită dacă tumora nu poate fi îndepărtată complet prin operație sau pentru a trata cancerul care s-a răspândit în alte părți ale corpului. După tratamentele principale, radioterapia poate fi utilizată pentru a distruge orice celule canceroase rămase în zona plămânului sau a altor zone afectate.
Chimioterapie
Medicamente sistemice sunt administrate pe cale orală sau intravenoasă și ajută la distrugerea celulelor canceroase care s-au răspândit în întregul corp. Chimioterapia poate fi utilizată înainte de operație (neoadjuvantă) pentru a micșora tumora sau după aceasta (adjuvantă) pentru a distruge celulele canceroase rămase. Regimul specific de chimioterapie este ales în funcție de tipul de cancer și de răspunsul pacientului la medicamente.
Tratament simptomatic și de susținere
Medicația pentru controlul durerii, tusei sau dificultății de respirație este importantă pentru îmbunătățirea calității vieții copilului. Asistența nutrițională și consilierea psihologică pot ajuta copilul și familia să facă față impactului tratamentelor și al bolii.
Tratamentul folosit în caz de cancer pulmonar are o serie de efecte adverse, care pot fi dificil de suportat de către cei mici. Medicul oncolog va discuta cu părinții despre fiecare metodă de tratament în parte, explicând pe larg reacțiile adverse care pot apărea.
Care este prognosticul unui copil cu cancer pulmonar?
Prognosticul pentru un copil cu cancer pulmonar variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul specific de cancer pulmonar, stadiul bolii, răspunsul la tratament și starea generală de sănătate a copilului.
Carcinomul pulmonar cu celule mici și carcinomul pulmonar non-microcelular sunt cele două tipuri principale, dar la copii sunt mai frecvent întâlnite tumori pulmonare solide precum tumorile neuroblastice sau tumorile teratoame. Prognosticul variază în funcție de tipul specific de tumoră și de caracteristicile sale histopatologice.
Când cancerul pulmonar este în stadiul 1, deci tumora este localizată și nu s-a răspândit în alte părți ale corpului, prognosticul este de obicei mai bun și tratamentul este mai eficient. De asemenea, un răspuns pozitiv la tratament este un indicator favorabil. Starea generală de sănătate a copilului și prezența altor condiții medicale pot influența răspunsul la tratament și recuperarea.
În general, prognosticurile pentru cancerul pulmonar la copii sunt mai bune comparativ cu adulții, în mare parte datorită tratamentelor moderne și a cercetărilor continuue. O analiză recentă sugerează că rata de supraviețuire după 5 ani de la diagnostic ar fi de 77,9% pentru copiii cu cancer pulmonar primar, iar după 15 ani, de 73,9%.
Prevenire cancer pulmonar la copii
Pentru a reduce riscul de cancer la plămâni la copii, se pot lua următoarele măsuri:
- În timpul sarcinii, gravida nu ar trebui să fumeze și nici să se expună la fumul de țigară al altora.
- Copilul nu trebuie să fie expus la fum de țigară, așa că e indicat ca adulții să nu fumeze în prezența acestuia. Ideal ar fi să nu fumeze deloc în casă, deoarece substanțele nocive rămân în pereți și mobile.
- Copiii care sunt expuși la radon prezintă risc crescut de cancer pulmonar, așa că părinții ar trebui să verifice nivelul de radon din locuință.
- Se poate lua în considerare îmbunătățirea calității aerului din casă prin investirea într-un sistem performant de filtrare a aerului.
- E bine ca alimentația copilului să conțină cât mai multe fructe și legumele, care sunt bogate în antioxidanți și susțin sistemul imunitar în lupta contra bolilor.
- Starea de sănătate a celui mic trebuie să fie ținută sub observație de către părinți. Orice modificare trebuie comunicată medicului pediatru sau pneumolog.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ScienceDirect - Pediatric Lung Cancer
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/pediatric-lung-cancer
Pub Med - Primary lung cancer in children and adolescents: Analysis of a surveillance, epidemiology, and end results database
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37091171/
Studiul „Primary lung cancer in children and adolescents: Analysis of a surveillance, epidemiology, and end results database”, apărut în Front Oncol. 2023 Apr 5:13:1053248. doi: 10.3389/fonc.2023.1053248. eCollection 2023, autori: Weipeng Shao et al.
Te-ar mai putea interesa și...