Riscul de AVC creste din cauza nivelului mare de fier in organism [studiu]

Oamenii de stiinta au descoperit ca excesul de fier in sange creste riscul de a suferi un atac cerebral. De fapt, concentratia mare de fier creste riscul in privinta unui anumit tip de AVC.

Riscul de a avea un accident vascular cerebral (AVC), in special acel tip care rezulta de pe urma unui cheag de sange sau altui obstacol care circula de la inima, pare sa fie mai mare la persoanele care au niveluri ridicate de fier in sange, potrivit unei cercetari recente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta de la Imperial College London, din Marea Britanie, au examinat riscul de accident vascular cerebral in randul persoanelor despre care se stiau informatii in legatura cu nivelul de fier din sange si daca aceste persoane aveau diferente genetice care le-au modificat concentratia de fier.

Aceste dovezi pe care le-au descoperit cercetatorii sugereaza ca acei oameni cu niveluri de fier "mai mari determinate genetic" aveau un risc mai mare de a suferi un atac de cord, se arata intr-un studiu prezentat in jurnalul "Stroke".

In plus, se pare "ca acest efect este determinat de un risc crescut de accident vascular cerebral cardioembolic", un tip de atac cerebral in care sangele dintr-un vas sangvin care iriga creierul este blocat din cauza unui obstacol care a circulat de la inima.

Autorii studiului avertizeaza, insa, ca oamenii nu ar trebui sa foloseasca aceste descoperiri ca pe un motiv pentru a incerca sa isi modifice nivelul de fier din organism si subliniaza ca sunt necesare cercetari mai amanuntite pentru a confirma rezultatele lor si, in acelasi timp, pentru a afla de ce fierul poate sa aiba acest efect.

"Aceasta este o descoperire intr-un stadiu incipient, iar noi cu siguranta nu vom recomanda pacientilor cu risc de AVC sa isi reduca aportul de fier, pentru ca acesta indeplineste multe roluri importante in organism.", a declarat autorul principal al studiului, dr. Dipender Gil, de la School of Public Health, din cadrul Imperial College London, citat de medicalnewstoday.com.

Atacul cerebral cardioembolic si nivelul de fier

Cele mai multe accidente vasculare cerebrale sunt de tip ischemic, evenimente care au loc cand un blocaj existent intr-un vas sangvin a impiedicat sangele (bogat in nutrienti si in oxigen) sa ajunga in partea afectata a creierului.

Un AVC cardioembolic este responsabil de o proportie notabila a accidentelor vasculare cerebrale ischemice si este adeseori asociat cu o afectiune a inimii numita fibrilatie atriala, cand inima bate neregulat si de cele mai multe ori bataile sunt mai rapide decat ar fi normal.

Fierul are multe roluri in corp, iar principala functie fiind aceea de a transporta oxigenul in globulele rosii sangvine (eritrocite). Autorii explica faptul ca studiile au examinat asocierile dintre nivelul de fier si riscul de atac cerebral, insa rezultatele obtinute au fost contradictorii. De pilda, unele studii au asociat un risc crescut de AVC cu nivelurile scazute de fier din sange, pe cand alte cercetari au asociat acest risc cu nivelurile mari de fier. In plus, au existat si studii care nu au gasit niciun fel de asociere intre riscul de AVC si nivelul de fier.

Statusul fierului in organism, determinat genetic

Dr. Dipender Gil a explicat ca el si colegii sai au decis sa investigheze si mai mult acest lucru, deoarece au existat si studii care au "sugerat ca in unele cazuri fierul poate, de fapt, sa determine sangele sa se coaguleze."

Prima parte a cercetarii a implicat identificarea diferentelor genetice care influenteaza cat de mult fier au oamenii in organism, lucru care este cunoscut sub denumirea de "statusul fierului". Ei au cercetat surse de date publice, care detineau informatii genetice despre peste 48.000 de persoane.

Folosind o tehnica numita randomizare mendeliana, oamenii de stiinta au identificat anumite alterari si anumite polimorfisme in ADN-ul persoanelor studiate, care pot creste sau pot reduce statusul fierului al unui individ.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta au folosit aceste detalii (despre alterarile sau polimorfismele genetice) pentru a analiza un alt set de informatii genetice, despre 60.000 de persoane care au suferit accidente vasculare cerebrale. Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu polimorfisme uninucleotidice care le pot creste statusul fierului in organism au fost cei cu un risc mai mare de a avea accidente vasculare cerebrale cardioembolice.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "Iron Status and Risk of Stroke. A Mendelian Randomization Study", publicat in 2018 in Stroke, autori: Dipender Gill, Grace Monori, Ioanna Tzoulaki, Abbas Dehghan.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0