Faptul ca lucrezi inainte si dupa un AVC este benefic pentru creier

Potrivit unui studiu, persoanele care muncesc atat inainte, cat si dupa ce au suferit un accident vascular cerebral (AVC) descopera ca acest lucru este benefic pentru sanatatea creierului lor.

Adultii de pe piata muncii care sufera un AVC au o probabilitate mai mare de a avea creierul mai sanatos, o minte mai ascutita si un risc mai mic de depresie si de deces la 2 ani dupa accidentul vascular cerebral daca au avut un loc de munca inainte de acel AVC, comparativ cu cei care erau someri (nu lucrau nicaieri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Astfel, persoanele care lucreaza dupa un AVC par sa aiba de beneficiat de pe urma acestui eveniment, avand un statut cognitiv mai bun pe termen lung comparativ cu persoanele care nu au un loc de munca. Aceasta este concluzia unei cercetari preliminare prezentata de Asociatia Americana de AVC la o conferinta internationala din ianuarie 2018. Aceasta conferinta a fost o reuniune mondiala in premiera, dedicata stiintei si tratamentului bolilor cerebrovasculare, special conceputa pentru cercetatori si medici.

"Studiile au aratat ca accidentul vascular cerebral creste mult riscul de dementa, iar statusul ocupational ar putea influenta modul in care supravietuitorii unui AVC se descurca in anii de dupa accidentul vascular cerebral", a spus autorul studiului, Einor Ben Assayag, cercetator la departamentul de neurologie la Tel-Aviv Sorasky Medical Center, din Tel-Aviv, Israel.

Cercetatorii israelieni au analizat modul in care statusul ocupational, sanatatea creierului si declinul cognitiv ar putea fi interconectate dupa un AVC.

Ben Assayag si colegii sai au studiat 252 de adulti (la varsta care ii situeaza pe piata muncii)care au supravietuit unui accident vascular cerebral, din cadrul unui studiu numit TABASCO. Ei au analizat sanatatea creierului in stadiile incipiente dupa un AVC, precum si modificarile cognitive, la 1 an si la 2 ani dupa AVC. Un aspect nou al acestui studiu a fost ca oamenii de stiinta au cercetat si asocierea inflamatiei cu statutul ocupational si cu schimbarile cognitive dupa un AVC.

Iata ce au descoperit cercetatorii, potrivit sciencedaily.com:

  • Persoanele care nu erau angajate inainte de AVC au fost de 3 ori mai predispuse (320%) sa dezvolte un declin cognitiv in decurs de 2 ani de la AVC initial, comparativ cu persoanele care erau angajate.
  • Pe langa faptul ca aveau rezultate cognitive mai scazute post-AVC, persoanele care nu erau angajate inainte de a suferi un accident vascular cerebral au avut sanse mai mari sa aiba un deficit neuronal mai grav, rate mai mari de depresie si un grad mai mare al inflamatiei.
  • Adultii care nu aveau loc de munca inainte de a suferi un accident vascular cerebral au avut sanse mai mari sa sufere modificari la nivelul creierului (nu tocmai sanatoase), definite ca reducerea grosimii zonei corticale si reducerea volumului materiei albe, dupa cum au aratat investigatiile imagistice.
  • Pacientii care erau neangajati inainte de un AVC au fost mai predispusi sa sufere de diabet de tip 2 si de hipertensiune arteriala.
  • In perioada celor 2 ani de studiu, 4,4% dintre participanti au decedat, iar 8,9% dintre ei au dezvoltat un declin cognitiv.
  • Revenirea la locul de munca dupa un accident vascular cerebral a fost asociata cu un risc mai scazut de declin cognitiv.

 

Mesajul cu care trebuie sa ramanem in urma acestei cercetari este sa continuam sa muncim, spune autorul principal al studiului, Ben Assayag. "Ratele de deces si de declin cognitiv au fost mai mari in randul persoanelor neangajate pe care le-am studiat. In plus, faptul ca erau somere a fost ca atare un factor de risc pentru deces si pentru declinul cognitiv", a mai spus el.

Limitari

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O limitare a acestui studiu este faptul ca a inclus doar formele usoare de AVC si doar pacientii cu accident ischemic tranzitoriu si nu persoanele cu forme grave de AVC.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0