Conceptul "timpul inseamna creier"

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezinta una dintre cauzele principale de morbiditate si de mortalitate pe plan mondial. AVC reprezinta a doua cauza de aparitie a dementei si cea mai frecventa cauza de epilepsie la varstnici, precum si o cauza frecventa de depresie.

Conceptul "timpul inseamna creier" reprezinta faptul ca tratamentul accidentului vascular cerebral trebuie sa fie considerat o urgenta. De aceea, evitarea intarzierilor trebuie sa fie principalul deziderat in faza acuta prespitaliceasca a managementului accidentului vascular cerebral. Aceasta are multiple implicatii in ceea ce priveste recunoasterea semnelor si simptomelor accidentului vascular cerebral de catre pacient, rude sau de catre cei prezenti in jurul pacientului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intervalul de timp scurs de la debutul simptomatologiei pana la apelarea serviciilor medicale reprezinta partea predominanta a intarzierii de cauza prespitaliceasca. Principalele motive pentru contactarea intarziata sunt reprezentate de lipsa de recunoastere a simptomelor de AVC, a gradului lor de severitate, dar si un grad de refuz al bolii si speranta ca simptomele se vor ameliora.

Totul trebuie sa inceapa prin recunoasterea de catre populatia generala, cat si de specialisti, a faptului ca acesta reprezinta o urgenta medicala. In practica, se cunoaste ca majoritatea pacientilor cu AVC ischemic nu primesc tratament cu activator recombinat de plasminogen tisular (rtPA), deoarece nu ajung in timp util la spital.

Ingrijirea in urgenta a pacientilor cu AVC acut depinde de functionarea unui lant alcatuit din 4 pasi:

1.    Recunoasterea rapida si reactionarea in functie de AVC (accidentul vascular cerebral) sau AIT (accidentul ischemic tranzitoriu);
2.    Apelarea imediata si preluarea prioritara la nivelul serviciilor medicale de urgenta;
3.    Transportul prioritar si anuntarea in prealabil a spitalului ce va primi pacientul;
4.    Triajul clinic imediat la camera de garda, evaluarea clinica, de laborator si imagistica, diagnosticul corect si tratamentul adecvat la spitalul primitor.

Pacientii cu suspiciune de AVC trebuie sa fie transportati fara intarziere la cel mai apropiat centru medical cu unitate de urgente neurovasculare, capabil sa ofere tratamentul de urgenta. Pacientii cu debut al simptomelor de mai putin de 3 ore trebuie sa aiba prioritate in evaluare si transport.

De ce e important acest concept

Fraza "timpul inseamna creier" pune accentul pe ideea ca tesutul nervos al oamenilor se pierde rapid pe masura ce AVC-ul progreseaza, iar evaluarea de urgenta, facuta de un medic, si administrarea tratamentului sunt necesare.

Medicii neurologi si alti specialisti implicati in tratamentul accidentului vascular cerebral au creat aceasta zicala "timpul inseamna creier", ca mod direct de a pune accentul pe mesajul ca un AVC este o urgenta medicala. Fraza inseamna, pe scurt, ca cu cat trece mai mult timp inainte ca pacientul cu atacul cerebral sa primeasca tratamentul, cu atat mai grave vor fi repercusiunile pentru el. Insa in acelasi timp, zicala inseamna ca daca accidentul vascular cerebral este tratat imediat, leziunile de la nivelul creierului vor fi minimalizate.

Ce trebuie sa faca pacientii cu risc mare de AVC

Pacientii care au un risc crescut de accident vascular cerebral, in special cei care au avut in trecut un AVC minor sau un accident ischemic tranzitoriu (AIT) ar trebui sa se documenteze in privinta celor mai apropiate spitale care au la camera de garda echipe specializate care pot trata un pacient cu atac cerebral.

Aceste spitale au neurologi, radiologi / neuro-radiologi si alti profesionisti din domeniul medical, care pot sa puna diagnosticul si pot sa trateze un accident vascular cerebral in timpul ferestrei critice de timp de 4,5 ore, timp in care activatorul tisular de plasminogen (tPA) trebuie administrat.

Este esential sa cunosti semnele unui AVC

Pe langa faptul ca trebuie sa stie pe cine sa sune pentru a primi ajutor medical (la 112), pacientii cu risc crescut de AVC si familiile lor ar trebui sa cunoasca primele semne ale unui accident vascular cerebral.

- amorteala si slabiciune subita pe zone precum fata, brat sau picior, in special pe o parte a corpului

- confuzie subita, dificultati de vorbire si de intelegere

- dificultati subite de vedere sau vedere incetosata la unul sau la ambii ochi

- dificultati subite in timpul mersului, ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii

- durere severa de cap, fara o cauza cunoscuta.

Este adevarat ca prognosticul dupa AVC, in general, este mai rau daca administrarea tratamentului este intarziata, asa ca ramane o regula importanta sa suni la 112 imediat dupa ce vezi primele semne ale unui AVC. Insa oamenii de stiinta de peste hotare spun ca efectul timpului poate varia foarte mult in randul pacientilor. In functie de tiparul sau modelul dupa care are loc circulatia sangelui in creier, tratamentul de urgenta ar putea sa ajute extrem de mult un pacient cu AVC, insa ar putea fi prea tarziu in cazul unui alt pacient tratat in acelasi timp. "Este destul de clar ca efectul timpului asupra procesului de ischemie este relativ", scrie dr. Camilo R. Gomez, medic neurolog, in cea mai recenta lucrare publicata de el pe tema AVC-ului.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • SAFE, Stroke Alliance For Europe - https://www.safestroke.eu/2017/03/17/time-brain-think-fast-prevent-stroke-strokeeurope/
  • Studiul "Time Is Brain: The Stroke Theory of Relativity.", publicat in Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases, 2018, autor: Camilo R. Gomez (https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180813160513.htm)

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0